Hewlêr'de açıklama: 128 gazeteci ve medya kuruluşuna hak ihlali

Kurdistan Gazeteciler Sendikası, 2023 yılı boyunca 128 gazeteci ve basın kurumuna yönelik hak ihlali yaşandığını açıkladı.

Kurdistan Gazeteciler Sendikası, Hewlêr’deki ofislerinde yaptıkları bir basın açıklamasıyla gazetecilere yönelik ihlallere ilişkin 31-32 numaralı yıllık raporunu duyurdu.
Kurdistan Gazeteciler Sendikası’na bağlı Gazeteci Haklarını Koruma Komisyonu Başkanı Nezaket Hüseyin tarafından okunan raporda, geçtiğimiz yıl içinde 128 gazeteci ve basın kurumuna yönelik 62 hak ihlali yaşandığı bildirildi. Nezaket Hüseyin, bu verilerden gazetecilere yönelik ihlallerin devam ettiğinin açıkça görüldüğünü kaydetti.

GÖZALTI, ENGELLEME, AYRIMCILIK, SALDIRI, TEHDİT...

Nezaket Hüseyin, 2023 yılı boyunca gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik kaydedilen 128 ihlalden 14’ünün gazetecilerin gözaltına alınması ve alıkonulması, 25’inin ise yayın engelleme ve ayrımcılık olarak yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik 11 saldırı ve hakaret ile 3 tehdit vakasının kaydedildiği bildirildi.

Ayrıca geçtiğimiz yıl 6 kez ekipmana el koyma ve kırma vakasının yaşandığı, 2 gazeteciye şiddet uygulandığı ve 1 medya kuruluşuna baskın düzenlendiği raporlandı.

Geçtiğimiz yıl Hewlêr’de gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik 19 ihlal vakası yaşandığı ve bunu 14 vaka ile Duhok, 12 vaka ile Süleymaniye, 6 vaka ile Soran, 5 vaka ile Kerkük, 3 vaka ile Halepçe, 2 vaka ile Germiyan ve 1 vaka ile Zaxo’nun takip ettiği açıklandı.

Raporda, "Kuruluş müdürleri gazetecilerle dalga geçiyor, izin ve hakların kullanılması konusunda ayrımcılık yapılıyor. Ayrıca gazetecilere yönelik hakaret, saygısızlık yapılması, uzmanlık eğitimlerinin verilmemesi, işten çıkarılma, ücretlerin çalışma saatlerine göre verilmemesi, hizmet verdiği yıllarının dikkate alınmaması gibi ihlaller de mevcut" denildi.