Kongra Star: Zozan Hesekê Miştenûr tepesinin sembolüydü

Kongra Star Meclisi, 3 Nisan 2024 tarihinde şahadete ulaşan YPJ komutanı Zozan Hesekê’yi (Munewer Fatimê) anarak, “Kobanê direnişinin bir kahramanıydı, Arîn ve Barînlerin yoldaşıydı. Miştenûr tepesinin sembolüydü” dedi.

Kongra Star Meclisi, şehit YPJ komutanı Zozan Hesekê’yi andığı yazılı açıklamasında, “Mezopotamya gibi tanrı ve tanrıçaların taht kurduğu kutsal topraklarda sayısızca destanlara konu olan kahramanlıklar ortaya çıktı. Ülkeleri için savaşıp direnerek hakikat ve özgürlük savaşçısı haline geldiler. Yoldaş Zozan Hesekê de bu hakikat ve özgürlük savaşçılarındandı. O tanrıça İştar’ın yolunda yürüyordu” dedi. 

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Henüz daha genç yaşındayken özgürlük davasına gönül veren Zozan için, hakikat, gönüllülük, emek ve yoldaşa bağlılık her şeyin üstündeydi. Serhildan ve özgürlük ruhuna sahip bir kişilikti. Yurtseverlik kültürüyle perçinlenmiş iradesi, çelikten daha da sağlamdı. Bir gün bile düşmanın gölgesinde yaşamayı kabul etmedi, özgürlük onun için ekmek ve sudan daha değerliydi. Düşünsel olarak, yurtseverlik bilinciyle şekillenmişti. Yurtseverlik, Önderlik ve şehitlere bağlılık onun için öncelikti. Yoldaşlarına canı gönülden bağlıydı. Özgürlüğe gönül verdi, ülkesine olan aşkı nedeniyle, genç yaşında mücadele saflarına katıldı. Daha küçük yaşta iken partiye destek sağlamak amaçlı pamuk toplamaya giderek gece gündüz demeden çalıştı, büyük emekler sarf etti. Bir başka ifadesiyle Zozan yoldaşın arkadaşları arasında emek ve fedakarlığın sembolü olduğunu söyleyebiliriz. Ülkesine sevgisi kadar yoldaşlarına da bağlıydı. O zorlu günlerin yoldaşıydı, yoldaşının dağ gibi sırtını yasladığı bir dayanaktı. 

Ömrünü ülkesinin özgürlüğüne adadı. Katıldığı 1990’lı yıllarda önderlik sahasına geçerek, kendini Önderliğin fikir ve düşüncelerinde derinleştirdi, dağlara yöneldi. 22 yıl boyunca kaldığı Kurdistan dağlarında, ülkesinin her karış toprağında, ağacı ve taşında emek vererek, düşmana karşı mücadelede olgun bir kişiliğe ulaşır. DAIŞ çetelerinin Rojava Kürdistan’ına yönelik vahşice saldırılarına karşı tahammül edemeyen Zozan arkadaş, dağlardan Kobanê’ye geçerek özgürlük hamlesine katılır. Her yönüyle kendini yoldaşları için adeta bir kalkan haline getiren Zozan arkadaş, düşmana karşı amansız ve cesurca direnir. Zaten korku denilen bir şey yoktu onda, net ve ikirciksiz bir kişiliğe sahipti. Kendinden çok yoldaşlarının güvenlik ve savunmasını esas alırdı. Mütevazı ve toplumsal yönüyle, halk tarafından sevilirdi. Çok doğal ve özgür bir gülüşün sahibiydi. Bu yüzden herkes tarafından çok sevilirdi. O da Kobanê direnişinin bir kahramanıydı, Arîn ve Barînlerin yoldaşıydı. Miştenûr tepesinin sembolüydü. 

Kobanê’den başlayarak ülkeyi karış karış gezen Zozan yoldaş, eğitim, askeri ve toplumsal alanlarda birçok faaliyette yer alır. Özellikle KPC çalışmalarında önemli çalışmalara imza atan Zozan yoldaş, yeni bir nesil inşa etmek için öğretmenlerin öğretmenliğini yaptı. Öğretmenlerin gönlünde ayrı bir yer edindi ve onlar tarafından da çok sevildi. Gittiği her yerde iz bıraktı. Büyüklerle büyük, çocuklarla çocuk olurdu. Saf ve temiz yüreğiyle ülkesini sevdiği kadar, düşmana karşı kini ve nefreti de büyüktü.

Rojava olarak Zozan yoldaşa karşı borçluyuz. Rojava Kürdistan’ın kurtuluşu ve yeniden inşası için canı gönülden her türlü görev ve sorumlulukta yerini aldı.

Zozan Hesekê, şehit Zelal Zagros arkadaşla birlikte aynı süreçte özgürlük mücadelesine katılır. Zor ve amansız günlerin yoldaşı olan iki yoldaş, birbirine verdikleri söz gibi omuz omuza çalışıp düşmana karşı savaştılar. İki yoldaş, iki temiz yürek olan Zozan ve Zelal yoldaş, poladan iradeleriyle Zîlanların takipçileri oldular. Onlardı onurumuzu ve yaşamımızı anlamlandıran.

Örgüt ve mücadele kadın yoldaşları olarak, anıları önünde saygıyla eğiliyor, onurlu ailesine başsağlığı dileklerinde bulunuyoruz. Kongra Star Meclisi olarak onun yolunda ilerleyerek mirasına sahip çıkacağımızı belirtiyoruz.”