HPG Azê Erdal’ı saygıyla andı

HPG, “Düşmanın namertçe gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehadete ulaşan Azê yoldaşımız; özgür kadın duruşu, samimi ve dürüst yoldaşlığı ile her zaman mücadelemizde anılacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, “Azê Erdal yoldaşımız, Türk işgalciliğine karşı destansı bir direnişin yaşandığı Girê Hakkari Direniş Alanı’nda son nefesine kadar özgür yaşam felsefesinden taviz vermeyip direnerek Ağustos 2022 tarihinde şehadete ulaştı” dedi.

“Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın Zap’ın doğusunda ve batısında sergilediği destansı direniş karşısında tıkanan işgalci Türk ordusu, yaşadığı tıkanmayı aşmak için yeni alanları işgal etme girişiminde bulundu” denilen açıklamada şunlar belirtildi: “Bu çerçevede 25 Mayıs 2022 günü Girê Hakkari Direniş Alanı’na yönelik bir saldırı geliştirdi. Sömürgeci Türk devletinin geliştirdiği bu saldırılara karşı, alanda bulunan yoldaşlarımız fedaice direnerek düşmana ağır darbeler vurdu. Önce araziye dayalı uzman tim taktiği ile sonra da direniş tünellerindeki taktiklerle Türk devletinin işgal hayallerine ağır darbeler vurup amaçlarına ulaşmasını engelledi. Değerli yiğit komutanımız Nûrî Yekta yoldaş öncülüğündeki bu tarihi direnişte yer alan Azê Erdal yoldaşımız da bulunduğu direniş mevzisinde Özgür Kürt kadınının tarihsel direniş mirasını sonuna kadar temsil ederek düşmana ağır darbelerin vurulmasını sağladı. Rêber Apo’dan edindiği sarsılmaz irade ile düşmanın her türlü kimyasal silah ve taktik nükleer bombalı saldırılarına rağmen sahip olduğu fedai ruhla son nefesine kadar özgür yaşam idealine bağlı kaldı. Gerilla yaşamının tümünde özgür kadın çizgisindeki ısrarlı duruşuyla ve düşmana olan derin öfkesiyle zafer gerillacılığını kişiliğinde yaratan Azê yoldaşımız, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir YJA Star gerillası oldu.

Azê yoldaşımız gibi Apocu fedai bir militanı yetiştirerek halkımızın özgürlük mücadelesine kazandıran başta değerli ailesi başta olmak üzere Şehîd Rustem Cûdî Kampı’ndaki cefakar halkımıza ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. Azê yoldaşımızın bizlere devrettiği direniş çizgisini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olabilmenin çabasıyla zafere kadar sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Azê Erdal yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Azê Erdal
Adı Soyadı: Kurdistan Sîdar
Doğum Yeri: Etrûş
Anne – Baba Adı: Qumrî – Mehmet Salih
Şehadet Tarihi ve Yeri: Ağustos 2022 / Metîna

Azê yoldaşımız, Botanlı yurtsever ve özgürlük değerlerine bağlı bir ailenin ferdi olarak Etrûş’a bağlı Geliyê Qiyametê’de dünyaya geldi. Azê yoldaşımız ailesinin Türk devletinin baskılarından dolayı Başûrê Kurdistan’a göç etmek zorunda kalması nedeniyle Mexmûr’da büyüdü. Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı teslim olmayan ve onurlu bir yaşam için mülteciliği kabul edip göç yollarına düşen ailesi, Azê yoldaşımız ve diğer çocuklarını yurtseverlik ve Kürtlük kültürü ile büyüttüler. Bu nedenle Azê yoldaşımız küçük yaşlarda partimiz PKK’yi ve özgürlük mücadelemizi tanıdı. Azê yoldaşımız yaşadığı Mexmûr kampında her ne kadar ana dilinde eğitim alsa, yaşamının tümünde kendi dilini ve kültürünü özgürce yaşasa da düşmanın halkımıza yönelik soykırım saldırılarının farkında oldu. Bu nedenle hiçbir zaman kendisini halkımızdan ayrı tutmadı ve halkımız genel anlamda özgürleşmeden kendisinin de özgür olamayacağının bilincinde oldu. Aynı zamanda öz yurdu olan Botan’dan zorla koparılmasını hiçbir zaman kabullenmeyen Azê yoldaşımız her zaman Botan’a dönmeyi ve kökleri üzerinde bir yaşam sürdürmenin hayalini kurdu. Bunun da ancak ülkemiz Kurdistan’ın özgürlüğü ile mümkün olabileceğinin bilincinde olan yoldaşımız erken yaşlardan itibaren bulunduğu Şehîd Rustem Cûdî Kampı’nda çalışmalara katıldı. Yer aldığı her çalışmada başarılı bir katılımın sahibi olan Azê yoldaşımız, hiçbir zaman mevcut katılımını yeterli görmedi. Ölçü olarak her zaman halkımızın özgürlüğünü sağlama ve Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmeyi esas alan yoldaşımız bu amaçlarına ulaşmadan asla kendisini başarılı kabul etmedi. 2010 yılından itibaren mücadelesini daha da büyütmenin arayışına giren Azê yoldaşımız, bunun gerilla saflarına katılmaktan geçtiğinin farkındaydı. Bu anlamda belli bir yoğunlaşma yaşayan yoldaşımız, özellikle kardeşi ve yakın akrabalarının gerilla saflarına katılmasından, başta Botan alanı başta olmak üzere mücadelemizin çeşitli alanlarında yaşanan şehadetlerden ve 2012 yılında değerli komutanlarımızdan Reşît Serdar ve Rojîn Gewda yoldaşların öncülüğünde yürütülen devrimci operasyonlardan derinden etkiledi. Kendisinin de genç bir Kürt kadını olarak gerilla saflarına katılarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğinin farkında olan yoldaşımız büyük bir ısrar ve kararlılıkla yüzünü Kurdistan dağlarına döndü ve gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini Garê bölgesinde alan Azê yoldaşımız, büyük bir istek ve heyecanla gerilla saflarına katıldığı için dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlamakta zorluk yaşamadı. Güçlü katılımı ile yoldaşlarına da örnek olan Azê yoldaşımız kısa sürede yetkin bir YJA Star gerillası olmayı başardı. Gerilla saflarında yeni olmasına rağmen 2012 yılında Zagroslar’da süren devrimci operasyonlarda yer almak isteyen Azê yoldaşımız bu anlamda ısrarcı oldu. Fakat gerilla taktiğinde ve Önderlik ideolojisinde daha da gelişmesini isteyen yoldaşları Azê yoldaşımızın Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’na gitmesini önerdi. Yoldaşlarının önerisini kendisi için uygun gören Azê yoldaşımız operasyon okulunda eğitim aldı. Aldığı eğitimle kendisini gerilla taktiklerinde geliştiren yoldaşımız hem birçok gerilla taktiğinde derinleşti hem de birçok silahı kullanmayı öğrenerek önemli bir atılım yaptı. Kadın yoldaşlarıyla birlikte aldığı eğitimde cins bilincinde daha da derinleşen yoldaşımız, aynı zamanda öz gücünün de daha fazla farkına vardı. Yaşamsal ve eğitsel anlamdaki tüm çalışmalarını kendilerinin yapması ve kimseye muhtaç olmadığının farkına varan Azê yoldaşımız bu eğitim sürecinde edindiği öz güvenle daha da başarılı bir pratiğin zeminini oluşturdu.

2015 yılına kadar çoğunlukla Garê ve Zap alanlarında pratik yürüten yoldaşımız, bu süreçlerde önemli tecrübeler kazandı. Yer aldığı her çalışmada ve bulunduğu her alanda özlü, emekçi kişiliği ve özgür kadın çizgisindeki net duruşu ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir YJA Star gerillası oldu. Türk devletinin halkımıza ve Hareketimize yönelik topyekûn saldırılara başladığı 2015 yılında, gelişen düşman saldırılarına karşı Apocu bir kadın militan olarak gerekli cevabı vermek isteyen Azê yoldaşımız savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istedi. Özellikle Botan alanında gerillacılık yapmayı en büyük hayali haline getiren yoldaşımız, bu hayalini gerçekleştirmek için büyük bir ısrarın sahibi oldu. Yaşanan yoğun savaş sürecinde aktif bir rol üstlenmek için kendisini ideolojik anlamda daha da geliştirmesi gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız bu temelde 2015 yılında Haki Karer Akademisi’nde ideolojik ve askeri eğitime dahil oldu. Aldığı bu eğitim ile özgür kadın kimliğini kişiliğinde oluşturmak için büyük bir yoğunlaşma süreci yaşayan yoldaşımız aynı zamanda yaşanan savaş sürecine cevap olmak için de sürekli çaba içinde oldu. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Botan sahasına gitmek için ısrarcı olan yoldaşımız, ihtiyaçlardan dolayı Heftanîn bölgesine geçti.

Heftanîn bölgesinde 5 yıl boyunca başarılı bir pratiğin sahibi olan Azê yoldaşımız, burada birçok alanda pratik yürüttü. Heftanîn alanında neredeyse ayak basmadık bir alan bırakmayan yoldaşımız burada düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı. Düşmanın halkımıza yönelik saldırılarına karşı bir PKK-PAJK militanı olarak mutlaka cevap vermesi gerektiğinin bilincinde olan Azê yoldaşımız katıldığı her eyleme bu bilinçle yaklaştı. Düşmanın 2020 yılında Heftanîn alanına yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarına karşı en ön cephede yer alarak cevap veren Azê yoldaşımız hareketli tim savaş taktiğinin başarılı bir şekilde uygulanmasında önemli bir rol üstlendi. Bargiran, Esmer ve Memyanlar’ın öncülük ettiği Heftanîn direnişinde bu değerli yoldaşlarla aynı mevzilerde savaşmayı kendisi için bir şans olarak değerlendiren Azê yoldaşımız bunun aynı zamanda tarihi bir sorumluluk ve misyon da yüklediğinin farkında oldu. Bu değerli şehitlerimizin anısına bağlı kalmanın mücadelelerini büyütmekten geçtiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bu amaçla yoğunlaşmalarını daha derinleştirdi.

Yer aldığı Heftanîn direnişinin zengin tecrübelerini yoldaşlarıyla paylaşmak, 5 yıllık uzun ve zorlu pratik sürecin muhasebesini yapmak için 2021 yılında tekrar Haki Karer Akademisi’nde eğitime dahil olan Azê yoldaşımız, bu eğitim sürecinde önemli dersler çıkardı. Aynı zamanda yeni dönem gerilla taktiklerinde de uzmanlaşan ve profesyonel bir gerilla olan yoldaşımız eğitimini tamamladıktan sonra düşman saldırılarına karşı destansı bir direnişin sürdüğü Metîna bölgesine geçti. Burada Zendûra tepesinde Rêber ve Hêjar yoldaşlarımız öncülüğünde sürdürülen tarihi direnişe tanıklık eden Azê yoldaşımız bu yoldaşlarımızın direnişine layık olmak için sürekli bir çabanın sahibi oldu. Metîna alanında daha çok Girê Hakkari Direniş Alanı’nda pratik yürüten yoldaşımız burada birçok çalışmada yer aldı. Savaş tünellerinin yapımında, altyapı çalışmalarına kadar nerede hangi çalışma varsa katılmayı esas alan yoldaşımız, aktif katılımı ile etrafındaki yoldaşlarına da güç ve moral kaynağı oldu.  Düşmanın Zap ve Avaşîn’de yaşadığı tıkanmayı aşmak için 25 Mayıs 2022 gününden itibaren Girê Hakkari Direniş Alanı’na yönelik bir saldırı başlatması ile yoğun bir savaş sürecinin içine giren Azê yoldaşımız değerli komutanımız Nurî Yekta ve Amara Amed yoldaşlarımızla birlikte düşman saldırılarına karşı son nefesine kadar direndi. Kürt kadının işgalciliğe ve soykırım siyasetine karşı onurlu duruşu bulunduğu savaş tünelinde sonuna kadar temsil etmeyi başaran Azê yoldaşımız sahip olduğu Apocu irade ile düşman saldırılarına gereken cevabı verdi. Düşmanın namertçe gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehadete ulaşan Azê yoldaşımız; özgür kadın duruşu, samimi ve dürüst yoldaşlığı ile her zaman mücadelemizde anılacaktır.”