Zagros Hiwa: Bu ihanet Ermeni halkıyla ilişkimize zarar vermeyecek

KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Zagros Hiwa, Erivan’ın iki gerillayı Türk devletine teslim etmesini “Paşinyan hükümetinin Ermeni tarihine ihaneti” olarak değerlendirdi ve “Bu ihanet Ermeni halkı ile ilişkilerimize zarar vermeyecek” dedi.

KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Zagros Hiwa, Kasım 2021’de Ermenistan makamları tarafından tutuklanan Atilla Çiçek (Leheng) ve Hüseyin Yıldırım’ın (Alişer) Türk devletine teslim edilmesini El Nehar El Arabi gazetesine değerlendirdi.

DOST GÖRDÜLER, TUTUKLANDILAR

İki gerillanın Kasım 2021’de Karasu (Avareş) nehrini geçmeye çalışırken, kötü hava koşulları nedeniyle yollarını şaşırıp Ermenistan sınırına ulaştığını belirten Hiwa, “Kendilerini Ermenistan sınır muhafızları ile karşı karşıya buldular. Ermenistan’ı dost olarak gördüklerinden herhangi bir çatışmaya girmeden diyaloga geçiyorlar. Ama tutuklanarak Erivan’da bir hücreye konuluyorlar” dedi.

Yargılama sürecine ilişkin de konuşan Hiwa, “Ermenistan adaleti onlar hakkında dava açıp, avukat veriyorlar. Yargılama sonucunda 8 yıl hapis cezası veriliyor. Her iki yoldaşımız açlık grevine başlıyor. Avukatlar ve bazı önde gelen kişilerin çabaları sonucu dava Yüksek Mahkeme’ye taşınıyor ve 28 Şubat’ta 8 yıllık hapis cezası iptal ediliyor. Her iki yoldaşımızın serbest bırakılmasına karar veriliyor. Serbest bırakılan yoldaşlarımız, korsanca alıkonuluyor” ifadelerini kullandı.  

SERBEST BIRAKILACAKLARI SÖZÜNÜ VERMİŞLERDİ

Hiwa, kaçırılma konusunda ise şu bilgileri verdi: “Elimizdeki bilgilere göre, Kürt kotasından (Başbakan Nikol) Paşinyan’ın partisi bünyesinde parlamento üyesi olan sayın Kinyas’ın (Hasanov) Adalet Bakanlığı ve devletin farklı kurumları ile yaptığı görüşmelerde şunlar ifade edildi: Her ikisi de Ermenistan’da, sağlık durumları iyi. Devletin onuru üzerine yemin ederek, serbest bırakılacağı söylendi. Bu nedenle bizde basın yoluyla iki yoldaşımızın durumuna ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadık.”

Ermenistan hükümeti ile doğrudan hiçbir ilişkilerinin olmadığını belirten Hiwa, bazı avukatlar ya da Kürt kurum ve şahsiyetler aracılığı ile ancak temas kurabildiklerini sözlerine ekledi.

İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VERMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Zagros Hiwa, sözlerini şöyle tamamladı: “Kürtler ve Ermeniler aynı topraklarda yaşıyorlar ve tarihte Türk devletinin zulmü ve katliamlarına maruz kaldılar. Ortak bir kadere sahipler. Bu nedenle Paşinyan hükümetinin Kürt ve Ermeni halkı arasındaki bu ortak kadere zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Yoldaşlarımızın Paşinyan hükümeti tarafından faşist Türk rejimine teslim edilmesini Kürt halkına yönelik bir ihanet değil, Ermeni halkının tarihine yapılmış en büyük ihanet olarak görüyoruz. Ermeni halkının gerçek temsilcilerinin bu ihaneti kabul etmediğini biliyoruz. Ermeniler, medya yoluyla tepkilerini açık bir şekilde ifade ettiler. Bu ihanet Ermeni halkı ile olan ilişkilerimize zarar vermeyecek, aksine faşizme karşı mücadelemizin daha da güçlü hale getirilmesinin gerekçelerinden biridir.”