‘Kürtler Kobanê ruhuyla işgale direnmeli’-CANLI

KNK’nin Türk devletinin Güney Kürdistan’a karşı işgal girişimlerine karşı ulusal tutum belirlenmesi için Brüksel’de düzenlenen toplantının ikinci bölümünde “Türk devletinin DAİŞ’ten bir farkı yok, Kürtler Kobanê ruhuyla direnmeli” görüşü öne çıktı.

 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin öncülüğünde Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgaline karşı ulusal bir tutum belirlenmesi için düzenlediği toplantı sürüyor. Brüksel Basın Kulübü’nde gerçekleşen toplantının ikinci bölümü öğlen saatlerinden sonra gerçekleşti. Bu bölümde de parti ve organizasyonların temsilcileri, aydın ve aktivistler görüşlerini dile getirmeye devam ettiler.

Toplantının başlarında söz alan kadın aktivist Xatû Sebrî Behmenî, Kürtlerin gerçekleştireceği ulusal kongrenin iç barış kongresi olması gerektiğini, ulusal çıkarların şahsi ve örgüt çıkarlarının üstünde olmasını istedi. Güney’deki işgal girişimin yeni olmadığını, sürekli Kürdistan’ın bir bölümüne yönelik işgal girişimlerinin olduğunu hatırlatan Behmenî “Bu işgalde Güney Kürdistan’daki bütün kazanımlar da tehlike altında” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi temsilcisi Hebib İbrahim de partisinin görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Türk devletinin Güney Kürdistan’da PKK güçlerine saldırmasıyla İran’ın da PDK-İran’ın karargahına yönelik gerçekleştirdiği saldırlar arasında paralellik kuran İbrahim “Bu işgale karşı ortak mücadele verilmeli, fakat öncelikli parçaların kendi birliğini kurması gerekiyor. Örneğin Suriye Kürtleri kendi demokratik birliğini kurduktan sonra Şam ile görüşmelere başlamalı” görüşünü savundu.

Kürt siyasetçi Demir Çelik de Xaxurkê ve Rojava’ya yönelik saldırıların stratejik ve tarihsel bakış açıdan ele alınması gerektiğini belirtti. Kürdistan’da yaşanan katliamları hatırlatan Çelik, Kürdistan’daki işgalci güçlerinin stratejisinin ortak olduğunu, bunun karşısında dört parçadaki Kürtlerin de stratejik olması gerektiğini dile getirdi.

‘ŞENGAL’E ORTAK TAVIR ALINSAYDI, BU İŞGAL OLMAZDI’

Diasporada Şengal Meclisi Başkanı Fikret İgrek DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırımını hatırlatarak şöyle konuştu: “Şayet o soykırım ve saldırıya karşı ortak tavrımız olsaydı, bugün Türk devletinin bu işgali olmazdı. Şengal’deki katliam ve Efrîn’deki işgal bütün Kürtleri üzdü, aynı şekilde bugünkü işgal de hepimizi üzüyor. Üzülmek yetmiyor, bugün burada ortak deklarasyon yayınlayarak halkımızı bu işgali ayrıntılı şekilde anlatabiliriz. İşgale karşı halkımızı ayağa kaldırılmalıyız.”

Toplantıda söz alan Doğu Kürdistanlı aktivist Besê Şamarî ise Kürdistani güçlerin kısa vade için değil, uzun vadede birliğini sağlayacak adımlar atılmasını istedi. Güney Kürdistan’ın saldırı altında olduğu bir dönemde Güney Kürdistan’daki bazı televizyon kanallarının Türk ve Fars dizelerini yayınlandığını ifade eden Şamarî “O dizeler yerine Şengal’i ve Kürtlere karşı diğer katliamları anlatan filmler yayınlanmalı. Kürtlerin bu parçalı duruşuna son verilmeli” çağrısını yaptı.

İşgale karşı uluslararası alanda diplomasi yürütülmesini isteyen aktivist Şamarî “Eskiden silahla mücadele veriliyordu. Günümüzde artık kalem, diplomasi ve elinizde bulunan cep telefonları var. Örneğin bir Hashtag ile işgali karşı yüzbinleri harekete geçirmeliyiz” diye konuştu.

Kawa Hareketi’nin temsilcisi Hüseyin Erkan ise Güney Kürdistan’daki işgalin tesadüf olmadığını belirterek şunları söyledi: “Dün Rojava’yı işgal ettiler, yarın Rojhilat (Doğu Kürdistan)’ı da işgal edebilirler. Türk devleti zaten bu işgalleri Ortadoğu’da genişleme olarak adlandırıyorlar. Türk devleti uzun bir süredir bu işgali hazırlamış gibi görünüyor. Öyle görünüyor ki bu işgalde KDP de Türk devletinin bu planı içinde. Unutmayalım, YPG olmasaydı bugün Rojava da olmazdı. Türk devleti o yüzden PKK’yi tehlikeli görüyor.”

Türk devletinin günümüzde ancak savaşla iktidarda kalacağını düşündüğünü belirten Erkan “Yarın herhangi bir gelişme olması halinde Rojhilat’a saldıracaklar. Bakın, o zaman Kürdistan Demokrat Partisi de bu planın içinde olacak. Çünkü bugün onlar için tek kaygı para ve kişisel çıkarlar” görüşünü dile getirdi.

KNK Üyesi Ehmed Karamus ise konuşmasında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda “2023 vizyonu” olarak açıkladığı plana dikkat çekti. Erdoğan’ın söz konusu planı çerçevesinde Türk devletinin Güney Kürdistan’ın içlerinden Efrîn’e kadar işgal edilip Türkiye’nin “Misak-i Milli” sınırlarına dahil edilmek istediğine dikkat çeken Karamus “Bu tehlikeyi görüp öyle mücadele etmeliyiz. Bugün PKK gerillaları darbe yapıp zayıflarsa unutmayın ki yarın sıra KDP’ye de gelecek” görüşünü dile getirdi. Karamus, KNK’nin Diplomasi Komitesi’nin bir komisyon kurup partiler arası görüşmelere başlamasını istedi.

‘KÜRTLERE YENİ BİR KOBANÊ RUHU LAZIM’

Kürdistan Komünist Partisi Temsilcisi Hüseyin Taşan da “Kürtler büyük bir tehlikeyle karşı karşıya” görüşünü dile getirerek geçtiğimiz 19 Mayıs AKP’nin öncülüğünde bütün Türk partilerinin bir araya geldiğini hatırlattı. Türk devletinin Efrîn’e saldırdığı günlerde Türk tırlarının Güney Kürdistan’a mal götürüp sattığına dikkat çeken Taşan “Türkiye Güney’de sattığı malların parasıyla silah alıp Efrîn’e saldırdı, o utanç verici bir tabloydu” diye konuştu.

Taşan konuşmasının devamında DAİŞ çetelerinin 2014 yılında Kobanê’ye saldırısını hatırlatarak “O gün bütün Kürtler birleşerek çetelere karşı büyük bir mücadele verdiler, çeteleri Kobanê’den temizlediler. Bugün de bize yeni bir Kobanê ruhu lazım. Ancak öyle bir ruhla bu işgali söküp atabiliriz” çağrısını yaptı.

Benzer çağrı Meryem Fethi’den de geldi. DAİŞ’in Türk devleti ve İran’dan farkının olmadığını belirten Fethi “Kobanê için birleşen bütün Kürtler bugün Kandil’e saldırı olduğunda niye sessizler. Kandil’in Kobanê’den hiçbir farkı yok, Kandil’de özgür insanlar, devrimciler yetiştiriliyor. Şengal soykırım altına olduğunda Kandil’den gerillalar gidip Êzidileri kurtardı. Ben İspanya Katalonya yöne” şeklinde konuştu.

Kürdistan’ın dört parçasından parti temsilcileri, aydın ve aktivistlerin görüşlerini dile getirdiği toplantı sürüyor.