Türk ordusu Lêlîkan'da da yeniliyor-İZLENİM

Güney Kürdistan’da bölgeler gerillaların olduğu dönemde huzurluydu ve doğası gerillayla bütünleşmişti. Türk işgal saldırılarıyla bölgenin tüm doğal güzelliği talan edilmiş durumda.

Güney Kürdistan’da Kürt Özgürlük Hareketi gerillalarından üst üste darbe yiyen Türk ordusuna ait askerler bulundukları mevzilerden çıkamıyorlar. Tüm ağaç ve taşlar Türk ordusuna karşı adeta gerilla olmuş durumda!

Türk ordusu onlarca yıldır Güney Kürdistan’a karşı işgalci karşı saldırıda bulundu. Efrîn’e yönelik işgal saldırıları ve özellikle Efrîn’in işgalinden bu yana Güney'e yönelik ve özellikle de Bradost bölgesine yönelik işgal saldırıları yoğunlaştı. Türk ordusu özellikle 5 Nisan’dan bu yana Lêlikan ve Hewlêr’e bağlı Sîdekan’e yönelik işgal saldırılarıyla Güney Kürdistan’a yönelik işgali daha da yoğunlaştırdı. Bu işgal girişimine karşı HPG ve YJA-Star gerillaları Türk işgalci güçlerine her geçen gün daha ağır darbeler vurmakta. Ama Türk devleti ölü ve yaralı sayısını kamuoyundan gizliyor.

Bizler de buralardaki gerçek durumu aktarmak, özellikle de Türk ordusunun sivillere yönelik saldırılarını ve bu saldırılara karşı gerillaların güçlü eylemlerini aktarmak için bölgeye gittik. Türk devleti sivillere yönelik saldırıların üzerini örtmekte. Türk ordusu sivil insanları ve yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını kendisi için hedef belirlemiş durumda.

BRADOST VE DIMDIM KALESİ’NIN DİRENİŞİ

Bradost hem aşiret hem de bölge ismi. Hewlêr’in Sîdekan ilçesine bağlı bir bölge. Aynı zamanda Doğu Kürdistan’ın Urmiye şehrinin Soma ilçesi de Bradost olarak biliniyor. İşgalcilere karşı direniş ve mücadelesiyle biliniyor.

Bradostluların tarihteki ünlü direnişlerinden biri Dımdım Kalesi Direnişi. 1609’da Baasiyanlar Bradost bölgesine saldırdığında Bradost Hanı (Lepzêrîn Han) bu saldırıya karşı kahramanca bir direniş sergiler. Bradost halkı de direnenleri sıcak yüreklilikle karşılar ve onları kucaklar. PKK gerillaları 1980’den bu yana Beradost bölgesine yerleşmiş durumda ve şu ana kadar da işgal saldırılarına karşı direniş gösterdi.

Lêlikan’a yönelik işgal saldırıları başlamadan önce bölge huzurluydu ve bölgenin doğası gerillayla bütünleşmişti. Güzel bir doğası vardı Lêlikan'ın. Şimdi bölgeye bakıldığına işgal saldırılarının, bombardımanlarının izleri görülmekte, bölgenin doğa güzelliği tahrip edilmiş durumda. Her an Bradost bombalanıyor ve sivil yaşam alanları, bağ ve bahçeler büyük zararlar görüyor. Savaş uçakları ve gelişmiş teknik araçlarla yürütülen saldırılara karşı gerillalar büyük bir direniş göstererek Türk askerlerinin mevzilerine yönelik etkili eylemler gerçekleştiriyorlar. Bu eylemlerle onlarca asker ve kontralar öldürülüyor. Savaşamayan Türk ordusu teknik üstünlükle işgalini bölgede kalıcılaştırma peşinde.

Gerilla eylemlerinde öldürülen ve yaralanan askerler helikopterlerle kaldırılmakta. Bölgeye yönelik ziyaretimizde bölge insanıyla konuştuğumuzda, gerillaların etkili eylemleriyle Türk askerlerinin mevzilerinin dışına çıkamadıklarını ve psikolojilerinin çöktüklerini dile getirdiler.

HALKIN KANI SUDAN UCUZ!

Ziyaretimiz sırasında ilginç olan bir nokta Türk ordusunun işgal etmiş olduğu alanların 500 metre ötesinde pêşmerge güçleri merkezinin ve Irak sınır savunma birliklerinin varlığıydı. Onların gözü önünde Türk ordusu Güney Kürdistan ve Irak topraklarını işgal etmekte ve saldırılarda siviller öldürülmekte. Sivillere yönelik bu saldırılara ve katliamlara rağmen hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlar. Onlar için vatandaşların kanı sudan daha ucuz.

LÊLÎKAN YASAKLANMIŞ BİR İLÇE DURUMUNDA

Bu durumu yakından görmek istediğimizde Lêlikan köylerine gitmek istedik fakat bölgede bulunan insanlar yardımcı olamayacaklarını belirtti. Çünkü böyle bir durumda PDK güçleri ve Türk ordusu ‘yardım yataklık’ gerekçesiyle gözaltına alıp baskı uygulayacak.

Bradost halkı her yıl yılın 6. ayında yaylara giderdi ancak bu yıl Türk işgal saldırılarından dolayı gidemiyorlar.

Bölgeye gelenler gerillalar tarafından karşılanıyorlar ve gerillalar onlara geldikleri yerlerden daha güvenli alanlar oluşturuluyor. Aynı zamanda gerillalar bölgeye gelen insanların güvenli bir biçimde gidiş gelişlerinin sağlamak için özel güçler oluşturmuş durumda. Buradan görülen gerilla ve bölge insanı arasında sıcak bir ilişkinin oluştuğu. Halk ve gerilla birbirine destek olmakta.

HALK TEPKİLİ

Ziyaretimiz esnasında bölgede yaşayanlar, ‘’Geçimimizi hayvancılıkla sağlıyoruz. İşgal saldırıları ve bombalamaları yüzünden artık yaşayamaz duruma geldik. Yaşamımızın her anı tehlikede. Bombalamalar sonucunda birçok tarlamız yandı" diyor.