Wan Gölü sahillerine dolgu hazırlığı

AKP-MHP’nin rant için Wan Gölü’nde uygulamaya koyduğu “Doğal Sit, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kararından dip çamuru ve balçık temizleme adı altında, sahillerin doldurulup rant alanı açılacağı belirtiliyor.

Koyları, sahilleri ve adalarıyla turizm gözde yerlerin başında gelen Wan Gölü, son yıllarda AKP ve yandaşlarının hedefi haline geldi. 

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Wan Gölü, doğal güzelliği ve tarihi yapılarıyla herkesi kendisine hayran bırakıyor. Kapalı bir havza konumunda olan Wan Gölü havasında 2 milyona yakın insan yaşıyor. HDP’li Erciş, Muradiye, Tuşba, Edremit belediyelerine kayyum atanmasından sonra bu ilçelerin sahilleri halka yasaklanıp AKP’liler ve devlet kurumlarının rant alanı haline getirildi.

SAHİLLER PARSEL PARSEL PEŞKEŞ

Erciş kayyumu tarafından 10 kilometrelik kent sahilinde birçok iş yeri yapılarak AKP’lilere verildi. Erciş kayyumu kent sahilinin birçok noktasında göle dolgu yaptı. Dolguların üzerinde cafe ve lokanta gibi birçok işletme yapılarak yandaşlara verildi. Yine Edremit kayyumu daha önce sahilde bulunan ve halka ait olan onlarca iş yerini yıktırdı. Yeni yapılar yandaşlara verildi.

KÜLTÜREL ASİMİLASYON

Kayyum atanan bir diğer kent ise Muradiye ilçesi. Muradiye ilçesinin Wan Gölü sahili doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan höyükler ve yazar Yaşar Kemal’in memleketi olan Ernis (Ünseli) köyü, AKP’nin hedefi haline geldi. Ernis sahili ve çevresi, Kürt kültürü ve tarihini yok etmek için kayyum ve kaymakamlar tarafından Türklere ait olduğunu iddiasıyla ‘Atayurt’ adı altında Türk çadırları ve otağları yapıldı.

KARAR UYGULANMAYA BAŞLANDI

Wan kentini ve sahilini adeta rant merkezi haline getiren AKP ve yandaşları, rant alanlarını daha da büyütmek amacıyla daha önce Wan Gölü’nde uygulamaya koyduğu “Doğal Sit, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kararını çıkardı. Bu kararla Van Gölü çevresindeki yapılaşmalar, imar planlamalarıyla ilgili projeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu’nun izniyle yapılacak. Kararla birlikte Wan Gölü çevresi tamamen halka yasaklanırken, AKP ve yandaşlarına ise serbest hale getirildi. Herhangi bir AKP’li aldığı izinle Wan Gölü sahilinde istediği yapıyı yapabilecek. Son günlerde kayyumla yönetilen Büyük Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Kalesi ile Van İskelesi arasında gölde balçık temizlemesi yapılıyor. 14 kilometrelik sahil bandında yapılan sözde balçık ve dip çamuru temizleme sahilde bulunan sazlık ve sulak alanlar ile binlerce canlının yaşam alanları yok edildi. Bu alanlarda yapılan çalışmalardan sonra Wan kent merkezi sahilinin, AKP ve yandaşlarının rant alanı olacağı belirtiliyor.

Çevreciler, kayyumun sahil temizleme çalışmalarının bir göz boyuma olduğunu söyleyerek, “Çok yakın zamanda Wan Gölü sahilleri tamamen işgal edilecek ve rant alanı olacaktır” dedi.