‘12 Mart Serhildanı Rojava devriminin tohumudur’

12 Mart Serhildanına ilişkin açıklama yapan Özerk Yönetim, serhildanın Rojava devriminin tohumu olduğunu söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 12 Mart Serhildanının yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

12 Mart 2004 Qamişlo Serhildanı’nın 18. Yıldönümün vesilesiyle yapılan açıklamada Qamişlo’daki katliamın, Suriye'de yıllardır demokrasiyi yasaklayanlar tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Şam hükümetinin şovenist devlet zihniyetiyle her zaman olduğu gibi, halk arasındaki düşmanlığı ve ayrımcılığı körüklemeye çalıştığının belirtildiği açıklamada şunlar belirtildi: “Bu hükümet, demokrasiye karşı tek taraflı bir sistem fikrine dayandı ve doğası bölünme siyasetine dayandığı için halklar arasında birliğin gerçekleşmesinin önünü almak istedi.

Bu yaklaşım, Suriye’de çözüm yolunda engeller yaratan DAİŞ, Cebhet El Nusra ve Türk devleti tarafından desteklenen diğer birçok grubun ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki devrim ve Demokratik Öz-Yönetim, tüm halkların fikirlerini birleştiren demokratik bir sisteme dayanmaktadır. Bu devrim, artık bölge halklarının özgür umutlarının tüm muhaliflerine karşı duran bir toplumsal birlik yarattı.

2004 katliamının kurbanları Kuzey ve Doğu Suriye’de demokratik ulus temelinde demokratik bir sistem kurdu. Bugün birlikte demokratik bir yönetim kurdular. Bu proje, Qamişlo katliamına ve toplumların iradesini kırmaya yönelik tüm girişimlere en uygun cevaptır. Özyönetim modeli, Ortadoğu'da, Kuzey ve Doğu Suriye Devrimiyle sınırlı kalmayabilecek, bölgenin çoğunda uygulanabilecek uygun bir modeldir. Bu nedenle, merkezi ve milliyetçi devleti birbirinden ayıran halklar arasındaki gerçek ilişkilerin yeniden canlanmasına yönelik tarihi bir adımdır. Aynı zamanda bu model, halkların kardeşliğine, çeşitliliğine ve ahlaki ve siyasi bir toplumun inşasına dayanan demokratik ulus projesinin, muhalif güçlerin halkın umutlarını paramparça etmesinin ardından başarıya ulaşmasını sağlamaktadır.

Suriye genelinde barış ve istikrarın sağlanması için Kuzey ve Doğu Suriye'nin Demokratik Özerkliği için çalışıyoruz. Demokratik çözüm, diyalog ve terörle mücadele konusundaki ısrarımız, Suriye'nin her türlü saldırıya karşı güçlenmesi için Suriye'nin bütünlüğünün korunmasının ve halklarının birliğinin yolunu açmıştır. Bu temelde, Suriye hükümetini ve demokratik kamuoyunu demokratik ulusal değişimin uygulanması ve çok partili, partizan olmayan bir demokratik sistemin kurulması için çalışmaya çağırıyoruz.

Bu vesileyle Qamişlo Serhildanının tüm şehitlerini saygıyla anıyoruz. Qamişlo Serhildanı devrimimizin temel tohumudur. Çoğulcu demokratik bir Suriye inşa etmek için 12 Mart şehitleri çizgisini ve 19 Temmuz devriminin yolunu sürdüreceğimize, şehitlerimize ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına söz veriyoruz. Bölgenin güvenliği, terörün yenilmesi, Efrîn ve diğer işgal altındaki toprakların Türk işgali ve çetelerinden kurtarılması için çalışacağımıza söz veriyoruz."