12 Mart’tan görkemli Newroz’a -II-

Rojava Devrimi'nin ilk kıvılcımı sayılan 12 Mart 2004 Qamişlo Serhildanı ile beraber PYD öncülüğünde örgütlenen halk, BAAS’a rağmen Hilêliyê Mahallesi’nde görkemli bir Newroz kutlaması gerçekleştirdi.

Fetva ve Cihad futbol takımları arasında 12 Mart 2004’tek futbol maçı öncesinde hazırlıklarını yapan saldırgan grup, Qamişlolulara bıçak, taş ve silahlarla saldırdı. Bu grupla beraber BAAS rejimi güçleri yöneldi. Saldırılarla yetinmeyen Şam hükümeti, katliam gerçekleştirdi; tutuklama, esir alma ve ev baskınlarına devam etti. 12 Mart’tan 21 Mart Newroz gününe kadar var olan baskı, katliam, şiddete rağmen Qamişlo halkı, Newroz’u Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi’ndeki Şehit Xebat Meydanı’nda görkemli bir şekilde kutladı.

Qamişlo Serhildanı’nda Başûrê Kurdistan’da olan Qamişlolu Kamuran Mehdi, “Olayların her dakikasını takip ediyorduk. Sınır kapatıldığı için Rojava’ya geçemiyorduk. Serhildann ilk günlerinde Rojava’da değildim fakat Newroz’dan 5 gün önce Rojava’ya ulaştım” diyerek o günleri ANF’ye anlattı: “Başûrê Kurdistanlı halkımız, Rojavalı olduğumuzu biliyordu. Onlar da olayı duyunca çok üzüldü. Halk, sınırların kapalı olmasından rahatsızlık duyuyordu. Rojava halkına destek çıkmak istiyordu ama sınırların kapalı olmasından kaynaklı hareket edemiyordu.”

BAŞÛR HÜKÜMETİ DESTEĞİ ENGELLEDİ

BAAS rejimine karşı özellikle üniversitelerde büyük tepkilerin ortaya çıktığını aktaran Kamuran Mehdi, “Başûrê Kurdistan hükümetinden BAAS rejimine tepki gelmedi, bu tepkiler halktan geldi. Halk başkaldırmak istiyordu. Başûrê Kurdistan hükümeti buna izin vermiyordu. Başûr’un Rojava’ya destek çıkmasını engelledi, KDP halkın tepkileri bastırdı” dedi.

DÖRT GÜN SONRA ROJAVA’YA GEÇTİ

12 Mart Katliamı’ndan dört gün sonra Rojavayê Kurdistan’a geçtiğini söyleyen Kamuran Mehdi, şöyle devam etti: “Rojava’ya geçtiğimde olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldım. Devlet her yere yayılmıştı. Kontrol noktaları kurulmuştu. Halka, kontrol noktalarında hakaret ediyorlardı. O süre içerisinde Til Koçer Sınır Kapısı açık olduğu için resmi bir şekilde Rojava’ya geçtik fakat bize nereden geliyorsunuz, diye sorduklarında Başûrê Kurdistan’dan geldiğimizi söylemiyorduk. Eğer söylemiş olsaydık kesinlikle izin vermezlerdi, ya tutuklar ya da bizi yaşatmazlardı.”

ZİNDANLAR DOLUP TAŞMIŞTI

Kamuran Mehdi, sağlam bir şekilde kontrol noktalarından Qamişlo şehrine ulaştığını belirterek, “Karşılaştığım tablo çok kötüydü. Evlere çok baskın yapılıyordu, hemen hemen tutuklanmayan kalmamış, onlarca kişi yaşamını yitirmişti. Zindanlar 7’den 70’e dolup taşmıştı” dedi.

HALK NEWROZ’DAN VAZGEÇMEDİ

Kamuran Mehdi, Demokratik Birlik Partisi (PYD) dışında tüm Kürt partilerinin kararname çıkararak Newroz kutlamalarını iptal ettiğini anımsatarak, şunları dile getirdi: “PYD dışındaki Kürt partileri, Kürtlere teslimiyeti dayattı. BAAS rejimi ‘sizi öldürecek’ diyerek halkı korkutmaya çalıştılar. Biz PYD’liler olarak ve devrimci ruha sahip olan halk, hangi koşullar altında olursa olsun Newroz’umuzu kutlayacağız, dedik.”

BİNLER ŞEHİT XEBAT MEYDANI’NDA

Hilêliyê Mahallesi’ndeki Şehit Xebat Meydanı’nda toplandıklarını belirten Kamuran Mehdi, “Mevcut süreç çok tehlikeliydi, güvenlik sorunları üst düzeyde yaşanıyordu. Devlet, kapsamlı saldırılarla halkın üzerine yürüyordu. Katliam ve tutuklamalar gerçekleşiyordu ama biz aklımıza koyduğumuzu yaptık” diyerek, şöyle devam etti: “Devlete karşı başkaldırdık ve binlerce kişi Newroz’u kutladı. Bir araya gelen halk saatlerce slogan attı, devrimci şarkılar söyledi. Newroz’u, BAAS rejime karşı serhildana çevirdik. Devrimci direniş ruhu yeniden halkın içerisinde canlandı.”