2022 Newroz’unun ısrarı: Önder Abdullah Öcalan’a özgürlük

Kuzey ve Doğu Suriye’de dün sabah saatlerinde başlayarak gece geç saatlere kadar kutlanan Newroz’da ‘2022 Newroz’u Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü Newroz’u olacak’ mesajı verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında, Mart ayı büyük bir coşkuyla karşılanırken, fikir ve eylemlerin ortak sonucu Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün yılı olmasıydı. Hem direniş hem de katliam ayı olarak tarihe geçen Mart ayı, umut ve inancın yeşerdiği ay olarak da tarihe damgasını vurdu.

kişi, açık hava, kalabalık, insanlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Özgürlük, birlik ve direniş ruhu olan Newroz’da Önder Abdullah Öcalan’a yönelik tecride, faşizme, işgale karşı direniş ruhuyla, büyük bir coşkuyla cevap olan halklar, bir kez daha Dehaqlara gereken cevabı verdi.

Verilen bedeller sayesinde Türk devletinin planları boşa çıkarıldı. Gerilla Garê, Werxelê, Mam Reşo, Zendûra ve Girê Sor’da büyük kahramanlık destanları yazdı ve Mart ayında bu direniş zirveleşti.

Newroz sadece baharın geldiği anlamı taşımaz, bir başkaldırı, direniştir. Ezilen halkların Dehaqlara karşı yükselen çığlığıdır. Newroz halkların birlik ve beraberliğinin sembolüdür.

NEWROZ BİR GÜN KALA

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz kutlamaları için halk önceden hazırlık yaptı ve sokak sokak, mahalle mahalle, şehir şehir Önder Abdullah Öcalan fotoğrafları, PKK, TEV-DEM, YPJ/YPG, QSD, Kongra Star bayrakları ile donatıldı.

Akşam saatlerinde başlayan kutlamada meşaleler tutuşturuldu, Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi ateşler için de özgürlüğü haykırdı. Ateşin etrafında çember olan halk ateşin üzerinden atlayarak, ‘Bijî Serok Apo’ sloganıyla halaylarına devam etti.

kişi, gök, insanlar, açık hava içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Zılgıt, slogan ve rengarenk elbiseleriyle halk, konvoy halinde harekete geçti ve arabalar Önder Abdullah Öcalan ve PKK bayrağıyla süslenmişti.  2022 yılı Newroz’un da yüzbinlerce insan büyük bir kararlılıkla alandaydı. Şehit aileleri tarafından tutuşturulan Newroz ateşi, ‘Şehîd namirin’ sloganı, zafer işareti ve zılgıtlarla görkemli bir hava yarattı.

Yöresel kıyafetleriyle Newroz alanına akan halklar, zılgıtlar ve ‘Bê Serok jiyan nabe’ sloganıyla halaya durdu.

Eylem alanları günlerce kırmızı, sarı ve yeşil balon, kurdele, TEV-DEM, YPG,YPJ, QSD, Kongra Star flamalarıyla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürdistan özgürlük şehitlerinin fotoğraflarıyla donatıldı. İç Güvenlik Güçleri’nin günler öncesi aldıkları güvenlik önlemleri Newroz sonlanana kadar devam etti ve ambulanslar her olasılığa karşı alanlarda yerlerini aldı.

7’DEN 70’E ALANLAR TIKLIM TIKLIM

Halayların çekildiği, şarkıların söylendiği ve sloganların atıldığı ve siyasi mesajların verildiği Newroz öncelikle Abdullah Öcalan, zindan direnişçilerine, gerilla ve özgürlük uğruna mücadele veren savaşçılara armağan edilerek, faşizme karşı bir kez daha kararlılığını ve öz gücünü ortaya çıkardı.

Onurlu bir yaşam için alanlar tıklım tıklımdı. 7’den 70’e herkes yöresel kıyafetleri ve ellerinde dalgalanan PKK bayraklarıyla aktı alana. Arap, Ermeni, Süryani Ezidî, Türkmen halkı birlik için özgürlüğe koştu.

kişi, grup, spor, insanlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

TEV-ÇAND ve Hilala Zêrîn Kültür ve Sanat Hareketi’ne bağlı folklor, müzik ve tiyatro grupları halkın coşkusuna coşku katarak sanatlarını sergiledi.

KADIN YİNE ÖNCÜYDÜ

Newroz’un hazırlık sürecinde anbean katılan ve öncülük eden kadınlar, nasıl ki Rojava Devrimi Kadın Devrimi’dir sözünü tarihe yazdı, Newroz’unda kadın için büyük anlam ifade ettiğini bir kez daha ispatladı. Başta kadınlar için yeniden doğuş olan Newroz, kadınların rengarenk yöresel elbiseleri, şarkı, halay, slogan ve direnişleriyle Newroz’da da öncülük bayrağını dalgalandırdı ve göz kamaştıran kareler yaşandı.

ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNDE ISRAR

metin, kişi, açık hava, insanlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kuzey Doğu Suriye Newroz’unda, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanması mesajının yanında, Kuzey ve Doğu Suriye halkının saldırılara ve özel savaşa karşı mücadeleyi yükseltme, sonuna kadar özgürlük için savaşma sözü yinelendi ve faşist güçlerin özgürlük çizgisini yok edemeyeceği, PKK’nin ezilen halklar için Newroz olduğu haykırışı İmralı’ya ulaştı.

Katıldığım Qamişlo, Dêrik, Tirbespiyê’de akşam saatlerine kadar süren Newroz’un son anına kadar karış karış Kürdistan topraklarında mücadelenin yükseltileceği mesajı verildi.