25 STÖ'den Türk devletinin suçlarına karşı bildiri

25 sivil toplum örgütü, Türk devletinin Efrîn'deki suçlarına karşı ortak bildiri yayımladı. Örgütler, Türkiye'nin etnik soykırımını durdurmaya çağırdı.

Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilen Efrîn’in Basufanê köyünde yaşayan Êzidîler, birkaç gündür yoğun baskı altında. Köyün etrafını ablukaya alan Türk devletine bağlı çeteler, sivilleri kaçırıp katlediyor.

Ortak açıklama yapan 25 Êzidî kurum ve hukuk örgütü, uluslararası kamuoyuna ‘Feyleq El-Şam’ örgütü baskısı altındaki Êzidîlerin kurtarılması için çağrıda bulundu.

'TÜRK DEVLETİ İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR'

Açıklamada, Türk devletinin Basufanê köyünün tarihi kimliğini değiştirmek istediği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Suriye’de işlediği insanlık suçları devam ediyor. Bölgedeki demografik yapıyı değiştirip tarihi doku ile oynamak isteyen Türk devleti başta Efrîn olmak üzere işgal ettiği alanlara yabancı nüfus taşımaktadır. Bugün Suriye’nin doğusunda olan Guta’dan yüzbinlerce göçmen Efrîn’e yerleştirildi.

Uluslararası toplum Efrîn’de yaşananlara seyirci kalmak ile değil ortak olmak ile sorumludur. Türk devletinin ‘Zeytin dalı’ katliamına onlar izin verdi. Nitekim binlerce insanın yerinden edilip katledildiği bu saldırı sonrasında on binlerce tarihi zeytinde kesildi.

'ETNİK SOYKIRIMI DURDURUN'

Bu bildiriye imza atan demokratik sivil toplum örgütleri olarak uluslararası kuruluşlara özelikle ABD, Rusya ve BM’nin Türk devletinin bu etnik soykırım uygulamalarını durdurması için çağrıda bulunuyoruz. Êzidî toplumunun ‘Suriye Milli Ordusu’na içinde faaliyet gösteren ‘Feyleq El-Şam’ örgütünden kurtarılması gerekir. Türk devletinin Suriye’deki işgali son bulmalı ve yerinden edilen insanlar uluslararası ülkelerin garantörlüğünde topraklarına geri dönmelidir.

Türk devletinin talimatları ile boşaltılmak istenilen Basufanê köyünde işgal öncesi 3 bin 500 insan yaşıyordu ancak şimdi bu sayı 200’e düştü. Köye her gün baskın yapıp sivilleri kaçıran çeteler kalan Êzidilerin de göç etmesini istiyor.

Elimize ulaşan bilgilere göre son günlerde Basil Mamed Hisên (22), Samir Mamed Hisên (35), Dilbirîn Erebo, (Ebo Dilo Erebo olarak biliniyor) Xezalê Menan Hisên (40), Rêzan Îbrahîm Erebo (22), Riyad Elî Cûma (33) adlı Êzidiler çeteler tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan Êzidiler Şêrawa ilçesindeki İska köyünde bulunan cezaevine götürüldü. Çeteler gördüğü işkenceden dolayı sağlık duruma kötüye giden Şêxo Îbrahîm (59) serbest bırakmak zorunda kaldı. Yine Dilbirin Erebo’da darp edildikten sonra serbest bırakılmıştı. Dilbirin Erebo geçtiğimiz Mart ayında da öldürülmek istenilmişti. Çeteler evini boşaltmasını engellemek isteyen Dilbirin Erebo’ya 2 kurşun sıkmıştı.

'ELİMİZDE BELGELER DE VAR'

Bu ablukanın temel nedenlerinden biri Feyleq El-Şam örgütünün tüm baskılarına rağmen Basufanêli Êzidilerin dinlerini değiştirmemelerinden kaynaklanıyor. Êzidilerin bu tutumunu kabullenemeyen çeteler her gün köye baskın düzenleyip sivilleri kaçırıyor. Çeteler bu yolla köyü boşaltmak istiyor. Çetelerin bu saldırılarına ilişkin elimizde belgeler de bulunuyor."

Bildiriyi imzalayan STÖ'ler şöyle:

“Suriye Êzidîler Birliği, Suriye İnsan Hakları Komitesi, Nemsa İnsan Haklarını Koruyan Kürt Derneği, Suriye İnsan Hakları Örgütü (MAF), Kuzey Suriye’deki İhlalleri Belgeleme Merkezi, Kürt Hukuk Heyeti, Kaniye Spî Derneği, Suriye Êzidîler Topluluğu, Zêxin Êzidî Evi, Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü, Efrîn Bölgesi Avukatlar Birliği, Efrîn Êzidîleri Birliği, Cizre Bölgesi Êzidi Evi, Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, Fırat Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, Suriye Kadın Haklarını Koruma ve Araştırma Merkezi, Suriye Hukuki Savunma İnisiyatifi, Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği, Suriye Êzidîleri Yüksek Meclisi, Êzidî Sosyal ve Kültür Topluluğu, Êzidî- Almanya Hukuk Komitesi, İnsan Hakları Kürt Komitesi (Rasid) Suriye Kürt Sivil Toplum Örgütü, Êzidî Kurumu, Almanya Hukuk Araştırma Merkezi.”