Çin ve Rusya’nın vetosuyla ateşkes ihtimali ortadan kalktı

Çin ve Rusya’nın BMGK’de veto etmesiyle İdlib’te ateşkes ihtimali ortadan kalkarken, Batılı ülkeler, amaçlarının insani krizi önlemek olduğunu savunuyor.

Suriye’deki iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto ettiği tasarı sayısı 13’e yükseldi. Son veto, İdlib’te Türkiye destekli çeteler ve El Nusra bağlantılı El Nusra çetelerine yönelik rejimin yürüttüğü operasyonların durması için ateşkes çağrısıyla hazırlanan tasarı için kullanıldı.

BMGK’nin geçici üyelerinden Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından hazırlanan tasarı, 12 ülke tarafından kabul edildi. Geçici üyelerden Ekvator Ginesi’nin çekimser kaldığı oylamada, Rusya ve Çin ise veto hakkını kullandı. Böylelikle tasarı reddedilmiş oldu.

Tasarıyı hazırlayan ülkeler, İdlib’teki çatışmaların ‘büyük bir insani krize’ yol açacağı uyarısı yaparken, Rusya ise operasyonların ‘terörizmle mücadelenin’ parçası olduğuna vurgu yaptı. Rusya, iki haftadır üzerinde tartışmaların yürütüldüğü tasarının ‘terörizme karşı operasyonları’ ateşkes kapsamı dışında bırakmasını istiyordu. Ancak bu talep, diğer ülkeler tarafından reddedildi.

BMGK’de beşi daimî olmak üzere 15 üye bulunuyor. Daimî üyeler ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Büyük Britanya’nın aynı zamanda veto hakları bulunuyor. Bir tasarının BMGK’den geçmesi için en az 9 üyenin oyuna ihtiyaç duyulurken, daimî üyelerden herhangi birinin veto hakkını kullanması halinde ise, tasarı reddedilmiş oluyor.