‘Çözümün diyalogla gerçekleşeceğine inanıyorum’

Suriye Reform Akımı Başkanı Şukrî Şêxanî, Suriye krizinin çözümünün farklı renklerin ortak paydada buluştuğu diyaloglarla çözüme kavuşacağını söyledi.

Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı’na katılanlar arasında yer alan Suriye Reform Akımı (Şapêla Reforma Sûrî) Başkanı Şukrî Şêxanî, çalıştayda yürütülen tartışmalar ve Kuzey Suriye’deki demokratik yaşamı ilişkin gözlemlerini ANF ile paylaştı.

Suriyeli birçok siyasi parti ve yapının temsilcileri ile siyasi şahsiyetlerin katıldığı ‘Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı’nda hazır bulunan Şapêla Reforma Sûrî Başkanı Şukrî Şêxanî, ilk kez Kuzey ve Doğu Suriye’ye geldiğini belirterek, bölgedeki izlenimlerini şu sözlerle dile getirdi: “Kuzey Suriye’ye ilk kez geliyorum. Qamişlo ve Amûdê sokaklarında şahit olduğum huzurlu ve hoşgörülü ortam bakınca, bu ortamın bile tek başına ileri bir demokrasiyi ifade ettiğini belirtebilirim.”

Kendisinin de Şamlı bir Kürt olduğunu belirten Şêxanî, MSD’nin çalışmalarına ilişkin, “MSD, yalnızca Kuzey ve Doğu Suriye için değil, tüm Suriye için çalışıyor. Bu yüzden MSD’nin organize ettiği çalıştayda Suriyeli tüm çevreler yer alıyor ve rahat bir şekilde görüşlerini dile getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şêxanî İki gündür süren çalıştaya ilişkin gözlemlerini ise şöyle dile getirdi: “Farklı farklı yerlerden gelen herkes çalıştayda yer alıyor ve Suriye krizine çözümü için çaba harcıyor. Bu çalıştaydan çıkacak sonucun Suriye’de çözümü sağlayacağına inanıyorum. Çünkü çalıştayda yer alan herkes, diyalog yoluyla ortak bir payda da buluşuyor.”

Suriye Reform Akımı Başkanı Şûkrî Şêxanî, demokratik ve siyasi çözüme olan inancını yineleyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hepimizin farklı renklerde, kültürlerde, inançlarda olduğu doğru. Ancak hepimiz demokratik bir sistemin çatısı altında yaşayabiliriz. Çalıştay boyunca ortaya çıkan tartışmalar ve katılımcıların çözüm için ortaya koydukları çabayı görünce, Suriye krizinin diyalog yoluyla çözüleceğine olan inancım katlanarak arttı.”