Özerk Yönetim: İşgal felaket olur, kimse bu yükü kaldıramaz!

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanları, Türk devletinin olası işgalinin siviller açısından felaket olacağı ve herkesin bu yükün altında kalacağı uyarısında bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanları Ebid Hamid El Mihbaş ve Bêrîvan Xalid, Türk işgal tehditleri ve ABD’nin tutumuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerle buluşma, Özerk Yönetim’in Pazartesi günü yaptığı toplantıdan sonrasına denk geldi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, toplantısı sırasında “Bölgedeki ve dışarıdaki halklara bu sebepsiz saldırıların önüne geçilmesi için harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına sınır hattına akın etmeleri ve Girê Spî ile Serêkaniyê sınır hattındaki güvenlik güçlerinin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Eşbaşkan Bêrîvan Xalid, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin sınır noktalarından çekilmesine “yakışıksız” diyerek tepki gösterdi.

Xalid, “Bölgenin güvenliğini sağlamak için binlerce şehit ve yaralı verdik. Uluslararası Koalisyon güçlerinin tavrı, kazanımlara, şehitlere ve bölge halkına layık değildir” dedi.

BİZİMLE BİRLİKTE SAVAŞANLAR KAZANIMLARI KORUMALI

El Mihbaş ise Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin sınır güvenliğinin mekanizmasının oluşturulması konusunda gerekli yükümlülüklerini yerine getirdiğine vurgu yaptı. Ancak Türk cumhurbaşkanının bölgeye yönelik tehditlerinin aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirten El Mihbaş, “Bütün dünyayı tehdit eden terör gruplarıyla savaştık. Bizimle birlikte savaşanlar kazanımları korumalılar” diye konuştu.

Olası bir işgalin zaten zor koşullarda yaşayan göçmenler üzerindeki etkisine de dikkat çeken El Mihbaş, “Ne yazık ki kış aylarının yaklaştığı bir dönemdeyiz. Dünya ülkeleri göçmenlere destek sunacaklarına, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalin yolunu açıyorlar” ifadelerini kullandı.

HERKES BU YÜKÜN ALTINDA KALIR

El Mihbaş, “Türk devletinin olası saldırıları kamplarda yaşayan göçmenler ve sınır bölgelerinde yaşayan siviller için felaket sonuçlar doğuracaktır” dedi ve şunları ekledi: “Bununla birlikte ne bizim ne Türk devletinin ne de dünya devletlerinin kaldıramayacağı bir yükün altında kalırız.”

55 ÜLKE VATANDAŞI DAİŞLİ TUTUKLULAR KAÇABİLİR

Türkiye ve diğer taraflarla yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için en iyi yöntemin diyalog olduğunun altını çizen El Mihbaş, olası bir işgalin tutuklu DAİŞ’lilerin kaçmasına da neden olabileceği konusunda uyardı:

“DAİŞ çetelerinin tutukluluğuyla görevli olanlar sınıra çekilebilir. Bu durum cezaevlerindeki güvenliği tehlikeye atar, 55 ülkenin vatandaşı olan DAİŞ’li tutuklular cezaevlerinden kaçabilir. Umarız bütün dünya Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditlerine karşı tavır alır.”