Özerk Yönetim'den Suriye rejimine tepki

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye rejiminin QSD'ye dönük suçlamalarının gerçek dışı, çözüm karşıtı olduğunu belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın QSD’ye dönük iddia ve suçlamalarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, 6 yıldan fazladır Suriye’de devam eden krizin Suriyeli milyonlarca sivilin göç etmesine, kaybolmasına ve yaşamını yitirmesine sebep olduğuna, İdlib’de yaşananların bölge ve dünya açısından tehlike arz ettiğine işaret edildi.

Açıklamada, Efrîn, Cerablus, Bab ve Ezaz başta olmak üzere Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerde her türlü savaş suçunun işlendiği belirtilerek, "Bazı taraflar şimdiye kadar da QSD güçlerimizin fedakârlığını yalanlarla karalamaya çalışıyor” dedi.

‘ÇÖZÜM KARŞITI AÇIKLAMALAR'

Şam yönetiminin, Dışişleri Bakanlığı tarafından QSD hakkında gerçeği yansıtmayan iddialar paylaştığına vurgu yapan Özerk Yönetim, "Bu iddialar Suriye halkları arasında diyalog ve siyasi çözüm önünde büyük engel teşkil ediyor. Aynı şekilde dış güçlerinin Suriye halklarına karşı planlarını devreye sokmasına fırsat sunuyor” dedi.

'TÜRK DEVLETİNİ KINAMASI GEREKİRKEN...'

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak QSD’nin fedakarlıklarını ve kahramanlıklarını selamlıyoruz. Şam yönetiminin gerçeği yansıtmayan iddialarını da reddediyoruz. Demokratik Suriye Güçleri saflarında yer alan çocuklarımızın fedakarlıklarını ve DAİŞ terörüne karşı elde ettiği kazanımların çok değerli olduğuna ve güçlerimiz sayesinde kazanılan tarihi zafere göz yumulmamasına vurgu yapıyoruz. Şam yönetiminin BM Güvenlik Konseyi’ne şikayeti yerine Türkiye’nin Suriye topraklarındaki işgaline ve Suriye halkına dönük insanlık suçları ile terör örgütlerini kınamalıydı.”

Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Demokratik Suriye Güçlerinin, Suriye’deki radikal gruplara karşı mücadele ettiği, bölgede istikrarı sağladığı ve zorlu koşullara ve sürece rağmen binlerce Suriyeli göçmenin bölgeye geri dönmesinde ve yaşam koşullarının oluşturulmasında rol oynadığı da belirtilirken, "Tüm bunlarla birlikte Özerk Yönetim olarak çetin bir süreçten geçiyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde, diyalogların her şeyin çözümü olduğunu sürekli belirtiyor olmamıza rağmen yöneltilen olumsuz açıklamalar, Suriye halklarının çıkarlarına olumsuz etkide bulunmakta, istikrara hizmet etmemektedir” diye kaydedildi.

'ROLÜMÜZ GÖZARDI EDİLEMEZ'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, açıklamasının sonunda da şöyle dedi: "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak, Suriye’deki krizin tek çözümü yolu olan iç diyaloglara ilişkin tutumumuzun sabit olduğuna tekrardan vurgu yapıyoruz. Herkesten Suriye’ye ve halkına hizmet etmesini ve ciddi bir tutum gösterilmesini talep ediyoruz. Bir kez daha Suriye’de istikrar ve çözüm için halka verdiğimiz sözü tekrar ediyor, fedakârlık ve rolümüzün gözardı edilmesini reddediyoruz."