Binlerce kişi gerilla direnişini sahiplendi

Binlerce Qamişlolu, Türk devletinin işgalci saldırılarını ve İmralı tecridini protesto etti, gerilla direnişini selamladı.

Qamişlo Kantonu’nda PYD bayrakları ve “Önderliğin özgürlüğü bizim de özgürlüğümüzdür, gerilla direnişi onurumuzdur” yazılı pankartlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit protesto edildi, gerilla direnişi selamlandı.

DÊRIK

Özgürlük Meydanı’nda başlayan yürüyüş ana cadde ve sokaklara kadar yayıldı. Yürüyüş Şehitler Kavşağı’nda mitinge dönüştü.

Mitingde konuşan PYD Dêrik Eşbaşkanı Mihemed Ebdulrehman, “İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük saldırıları 6 Mayıs 1996’daki komplonun devamı niteliğindedir. Türk devleti o dönem bu komplo ile Önder Abdullah Öcalan’ı öldürmek istedi. Önderliğe ve Kürt halkına dönük komplolar halen devam etmekte. Kuzey ve Doğu Suriye ile Kurdistan’ın diğer parçalarındaki saldırılar bu durumun göstergesidir” dedi.

QAMIŞLO

Onlarca Qamişlolu kişinin yanı sıra Özerk Yönetim’in sivil ve askeri kurum üyeleri de El Xelîc Kavşağı’ndaki bir araya gelerek yürüyüşe geçti.

Yürüyüş Çiftçiler Kavşağı’nda mitinge dönüştü. Mitingde kısa bir konuşma yapan Qamişlo Kongreya Star üyesi Menîce Heyder, Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağır tecridi kınayarak, tecridin amacının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini yok etmek olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın Kürt halkını hedef alarak teröristlerin başkanı olduğunu belirten TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso ise “Erdoğan’dan öncekiler de büyük dünya imparatorluğunu koruyamadı. Erdoğan da Türk devletini koruyamayacak. Çünkü Erdoğan’ın yürüttüğü siyasetin Osmanlı siyasetinden bir farkı yok” dedi.

AMÛDÊ

Amûdê’de Şehit Cihad Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Parkı’na kadar yürüdü.

Burada bir açıklama yapan Amûdê Yürütme Kurulu üyesi Sabir Amûdê, Türk devletinin Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkını soykırımdan geçirmek istediğini vurguladı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Sabir Amûdê, “Kürt halkı Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesine sahip çıkarak, Kürt halkına dönük bütün komploların önünü kapattı” diye ifade etti.

TIRBESPIYÊ

Tirbêspiyê’de Kongreya Star binası önünde bir araya gelen kitle, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Merkezi’ne kadar yürüdü.

Gençlik merkezi önünde mitinge dönüşen eylemde PYD adına konuşma yapan Reşid Yusif, “Türk devleti halkları yok etme üzerine inşa edilmiştir. Türk devleti İslam’ı kendi çıkarları için kullanıyor” dedi.

Kongreya Star Tirbêspiyê üyesi Leyla Ehmed, “Uluslararası toplum Türk devletinin kirli politikalarına karşı insani ve yasal sorumluluklarını yerine getirmelidir” diye belirtti.

Qamişlo Kantonu Aydınlar Meclisi üyesi Hisên Sadê de Türk devletinin tecrit ile Abdullah Öcalan’ı halktan uzaklaştırmaya çalıştığını ifade etti.

TIL HEMIS

Til Hemis’te yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecridi ve uluslararası komployu kınamak için trafik binası önünde bir araya geldi. Eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrıları yaparak, insan hakları örgütlerine ciddi tavır gösterme çağrısı yaptı.
Yürüyüş, ilçe merkezindeki Şehitler Meydanı’na kadar devam etti. Burada bir açıklama yapan Til Hemis Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ehmed Ebawi, uluslararası örgütlerin Abdullah Öcalan’a dönük uygulanan tecride karşı sessizliğini kınayarak, “İnsan hakları örgütleri Türk devletinden hesap sormalıdır. Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi bölge halklarını halkların kardeşliği temelinde bir araya getirdi” dedi.

PYD adına konuşan Belkız El Abdullah şunları söyledi: “Bölge halkları devrimde binlerce şehit verdi. Bugün de Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için fedakarlık yapmaya hazırlar.”

ÇILAXA

Çilaxa ilçesi sakinleri Şehid Mahsum kavşağında bir araya gelerek, buradan yürüyüşe geçti. Kitle yürüyüş boyunca Abdullah Öcalan’ın direnişini selamlayan ve işgalci Türk devletinin saldırılarını kınayan sloganlar attı. Garaj alanında son bulun yürüyüş, burada mitinge dönüştü. Çilaxa İlçesi Şehit Aileleri Meclisi yöneticisi Kenan Hisên, tecridi kınayarak, “Türk devleti, insanlığa karşı suçları ve her türlü işkenceyi Önder Abdullah Öcalan üzerinden yürütüyor” dedi.

Demokrat Birlik Partisi (PYD) Yönetim üyesi Serûr El-Şeti de Kürt Halk Önderi'nin İmralı zindanını kütüphaneye ve halkların özgürlük merkezi haline dönüştürdüğünü söyledi.

TIL BIRAK

Firin kavşağında başlayan yürüyüş Şehitler Meydanı’na kadar devam etti. Burada da Medya Savunma Alanlarına dönük işgalci Türk devletinin saldırıları atılan sloganlarla kınandı. Şehitler Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte Til Bırak İlçesi Şehit Aileleri Meclisi Weid Elewi konuşma yaptı. Abdullah Öcalan'ın ezilen halkların özgürlüğü için kendi özgürlüğünü feda eden tek kişi olduğunu belirten Elewi, “Önder Öcalan sayesinde demokratik ulus projesini savunabildik. Bu esas üzerine Önder Öcalan’ın özgürlüğünü savunmalı ve kalkan olmalıyız” dedi.

Miting “Bê serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana Îmraliyê” ve “gel Ocalan dixwaze” sloganlarıyla son buldu.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsud ve Eşrefiyê Mahalle meclisleri, gerilla direnişini sahiplenmek için “Garê ruhu ile kazandık. Avaşin, Zap ve Metina ruhuyla da kazanacağız” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Yüzlerce kişi ve sivil toplum örgütü üyeleri ile siyasi parti temsilcileri Eşrefiyê Mahalle Meclisi önünde bir araya gelerek Feroc Emar Caddesi'ne kadar yürüdü.

Şêxmeqsud ve Eşrefiyê Genel Mahalle Meclisi Eşbaşkanı Valentina Ebdo, "Türk devleti her türlü ağır ve yasaklı silahlarla Medya Savunma Alanlarına yönelik bir saldırı başlattı. Türk devleti Kürt halkının iradesini kırmak istiyor" dedi.

Halep Kanaat Önderleri Meclis Üyesi Umer El-Şami ise Türk devletinin saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası kamuoyuna tepki göstererek, “Türk devleti işgalci bir politika ile kendi sınırları dışındaki topraklara saldırıyor. Bu yol ile içteki krizi gizlemeye çalışıyor” diye belirtti.