BM ve AB’ye ‘Türkiye’nin saldırıları sonlandırılsın’ çağrısı

Türkiye’ye bağlı grupların Newroz gecesi Cindirêsê’de gerçekleştirdiği katliama ilişkin açıklama yapan 7 siyasi parti ve hareket, BM ve AB’ye saldırıların sonlandırılması için baskı yapma çağrısı yaptı.

Suriye’deki 7 siyasi parti ve hareket, işgalci Türk devletine bağlı çetelerin Newroz gecesi Cindirêsê ilçesinde gerçekleştirdiği katliama ilişkin ortak açıklama yaptı.

Katliamın şiddetle kınandığı açıklamada, “Cindirêsê’teki katliam, Türk devletine bağlı çetelerin işgal altındaki topraklarda gerçek dışı bahanelerle yürüttüğü ihlallerin bir başka kanıtıdır” denildi.

Açıklamada, katliamda şehit olanların ailelerine başsağlığı dilenirken, Suriye halklarına işgal altındaki bölge sakinlerine destek için protesto gösterileri düzenlemeye çağrıldı.

Partiler açıklamalarında şu çağrılarda bulundu:

1-Arap Birliği’ne sorumluluklarını yerine getirmeye, katliamı gelecek toplantılarının gündemine almaya çağırdı. Ayrıca kurum ve örgütlerin başta Kürt bölgeleri olmak üzere Suriye bölgelerinde demografik yapıyı değiştiren işgalci Türk devletine destek vermesine izin vermeyin.

2-Güvenlik Konseyi, katliama ilişkin hızlı ve şeffaf bir soruşturma açmalı ve katliamda parmağı olan herkesi mahkemeye sevk etmeli.

3-Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluklarını yerine getirmeli ve Türk devletine Suriye’deki işgalini sonlandırması için baskı yapmalıdır.

4-Efrîn halkının köylerine ve şehirlerine dönmesi için güvenli geri dönüş sağlanmalı, Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî ve işgal altındaki tüm bölgelerdeki demografik yapıyı değiştirme planları boşa çıkarılmalı.

Partiler, Suriye halkına ve tüm yurtsever güçlere, Newroz Bayramı’nı Suriye’nin ulusal bayramı olarak görmeleri çağrısında bulundu.

Açıklamaya katılan partiler şunlar:

-Suriye Başlangıç Partisi

-Demokratik Değişim Hareketi

-Barışçıl Değişim Hareketi

-Suriye Uzlaşma Hareketi

-Suriye Ulusal Cephesi

-Toplumsal Ulusal Partisi

-Demokratik Birlik Partisi (PYD)