Colville: Operasyonları durdurun!

BM İnsan Hakları Komiseri Sözcüsü Rupert Colville, Kuzey Doğu Suriye’deki yaşanan çatışmalarda, “9 Ekim- 5 Kasım arasında en 92 sivil öldü” dedi. Heyva Sor ve sivil toplum örgütleri ise yüzlerce sivil işgal saldırılarında şehit düştüğünü açıklamıştı.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal ve soykırım saldırılarına dönük tepkiler gelmeye devam ediyor. Bölgede yaşanan gelişmelere yönelik Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Sözcüsü Rubert Colville BM Cenevre bürosunda basın toplantısı düzenledi.

Kuzey Doğu Suriye’de devam eden çatışmalardan kaynaklı 100 binlerce sivilin risk altında olduğunu hatırlatan Colville, “Siviller yaşanan çatışmalardan kaynaklı bedel ödemeye devam ediyor. Operasyonlardan kaynaklı 9 Ekim-5 Kasım arasında 92 sivil hayatını kaybetti.

“Yaşanan operasyonlardan kaynaklı son haftalarda yerini terk etmek zorunda kalan 100 binden fazla insan hala evlerine geri dönmedi” diyen Colville, devamla, “Evlerine geri dönen yerinden edilmiş insanların, bazılarının keyfi bir şekilde göz altına alındığı ve kaybedildiği raporları geliyor” diye ekledi.

Sivil yerleşim yerleri ve sivil alt yapının da hedef alınmaya devam edildiğine dikkat çeken Colville, askeri operasyonları sonlandırma ve uluslararası hukuka saygı duyma çağrısında bulundu.

Kuzey Doğu Suriye'de faaliyet yürüten Heyva Sor ve sivil toplum örgütleri ise yüzlerce sivil işgal saldırılarında şehit düştüğünü açıklamıştı.