DAİŞ çöldeki sığınaklarda gizleniyor

QSD’nin geçtiğimiz Mart ayında DAİŞ’in Suriye’deki son kalesi olan Baxoz’u özgürleştirmesinin ardından kaçan çetelerin çölde kazdıkları sığınaklara gizlendikleri ortaya çıktı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 23 Mart 2019 günü “Cizre Fırtınası" hamlesinin “Terörü sonlandırma operasyonu” kapsamında Suriye’de DAİŞ çetelerinin işgali altında bulunan Baxoz'u özgürleştirmiş, böylelikle 2014 yılında çetelerin “hilafet” adıyla ilan ettikleri yapı da yenilgiye uğratılmıştı.

DAİŞ’in hakimiyetindeki hiçbir toprak parçasının kalmamasının ardından çetelerin yer altına çekilmişlerdi. Hem Suriye hem de Irak sınırları içerisinde saldırı düzenleyen çetelerin özellikle Humus vilayeti sınırları içerisindeki “Suriye çölü” olarak adlandırılan Badiya el-Şam bölgesiyle Irak sınırında gizlendikleri tahmin ediliyor.

IRAK VE SURİYE’DE 20 BİN ÇETE ÜYESİ VAR

Son günlerde birçok ülkenin katılımıyla DAİŞ ile mücadele için kurulan koalisyon güçlerinin DAİŞ’e yönelik keşif ve istihbarat çalışmalarını da hızlandırdı. Suriye ve Irak sınırları içerisinde hali hazırda 20 bin çete üyesinin bulunduğunu tahmin eden koalisyona bağlı Alman Tornada uçaklarının aralıksız şekilde bölgede uçtuğu öğrenildi.

Pazar günleri Almanya’da yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısı, DAİŞ çetelerinin çölde kazdıkları bir sığınağın havada çekilmiş fotoğrafına yer verdi. Fotoğraf, Alman ordusunun DAİŞ’le mücadele için Ürdün’de konumlandırdığı Tornada uçaklarından Suriye’nin Irak ile sınır bölgesinde 4 Temmuz günü çekildiği belirtildi.

Sığınağın etrafının duvarla örüldüğü, uzak bir noktaya da tünel kazıldığı görülüyor. Koalisyona bağlı bölgede görev yapan askeri uzmanlar, herhangi bir saldırı karşısında DAİŞ’lilerin bu tüneli kullanacağına dikkat çekiliyor. Gazete, bölgede görev yapan koalisyon uçaklarının yakıt ihtiyacını gideren Almanya’nın yeni ürettiği A400M tanker uçaklarının da ilk kez bölgede test uçuşlarını yaptığını bildirdi.

CDU: ALMANYA’NIN BÖLGEDEKİ ASKERİ VARLIĞI SÜRMELİ

31 Ekim’de görev süreleri bitecek bölgedeki Alman birliklerinin görev sürelerinin uzatılması ve ABD’nin Almanya’dan kara birliklerini istemesiyle başlayan tartışmalara da dikkat çeken gazete, Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun savunma sözcüsü Henning Otte’nin görüşlerine yer verdi. Almanya’nın Suriye’deki askeri varlığının sürmesi gerektiğini belirten Otte “Keşif ile tanker uçaklarıyla koalisyona verdiğimiz destek oldukça önemli ve anlamlı, bu devam etmeli” diye konuştu.

Koalisyon hükümetinin diğer ortağı sosyal demokratların Almanya’nın bölgedeki askeri varlığına karşı çıkmasına ilişkin tavrını da eleştiren Otte “SPD kötü bir sınav veriyor” ifadesini kullandı. SPD cephesi ise eski tavrını sürdürmekte kararlı gibi görünüyor. Gazeteye konuşan SPD’li eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “Müttefiklerimizin isteğine anlam vermek mümkün, fakat Suriye stabilize bir durum yok ve bu yüzden kara birlikleri gönderilmeli” görüşünü dile getirdi.

DAİŞ çetelerinin 2014’de Şengal’e saldırması, ardından 2015’te Fransa’da saldırı gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da peşmergeyi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 800 asker bulunuyor. Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait Tornada ve tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor.

Geçtiğimiz hafta başkent Berlin’de temaslarda bulunan ABD’nin DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Almanya’nın Suriye’nin kuzeyine kara gücünü göndererek QSD’nin eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmasını istemişti. ABD’nin bu talebi Merkel’in başbakanlığındaki hükümeti ikiye bölmüştü. Konun yaz tatilinin hemen bitiminde Federal Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor.