DAİŞ’e karşı uluslararası mahkeme kurulması istendi

Büyükelçiler ve uluslararası insan hakları kuruluşları, DAİŞ çetelerinin yargılanması için uluslararası mahkeme kurulması çağrısı yaptı.

ABD’nin Dünyadaki Ceza Büyükelçisi Morse Tan, Uluslararası Haklar Akademisi kurucusu Matthew Daniels, Roving Küresel Kadın Sorunları Ofisi Büyükelçisi Kelly E. Curry, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Başkan Yardımcısı Nadine Maenza ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd’un katılımıyla, DAİŞ’lilerin yargılamalarına ilişkin online toplantı yaptı.

‘HİTLER GİBİ YARGILANMALILAR'

Tan, DAİŞ çetelerinin azınlık inanç gruplarına yönelik işlediği suçlara dikkat çekti. Tarihten örnek veren Tan, faşist Alman lider Hitler’in yargılandığı Nürnberg mahkemesine benzer bir mahkeme kurulması gerektiğini belirtti.

Matthew Daniels ve Kelly E. Curry, DAİŞ’in Êzidîler başta olmak üzere dünyanın her yerindeki halklara yaptığı saldırılara değinerek, DAİŞ’in yargılanması için mahkeme kurulmasının ahlaki bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Daniels, ‘Bugünden itibaren katliama hayır’ bildirisini imzalayan devletlerin buna öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRK DEVLETİNİN KATLİAMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantıya katılan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, şöyle dedi: "DAİŞ’lilerin yargılanması adına Nürnberg benzeri bir mahkeme kurulması için sürekli çağrı yaptık. Uluslararası teröre karşı adaletin tesis edilmesi gerekiyor. DAİŞ çetelerinin Özerk Yönetim bölgelerinde yargılanmasının, terörün zayıflatılmasında önemli bir rol oynadığını görüyoruz. Bunun yanında uluslararası adaletin sağlanması gerekiyor. Türk devletinin Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de yaptıkları gerçek bir katliamdır. Bunlara dur denilmesi gerekiyor."

'ÖZERK YÖNETİM BÜYÜK MÜCADELE VERDİ'

Nadine Maenza da Kuzey ve Doğu Suriye’ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, Êzidîlerin maruz kaldığı katliamları anlattı. DAİŞ’in bitirilmesi için Özerk Yönetim’in büyük mücadele verdiğini söyleyen Maenza, azınlıkların haklarını en rahat şekilde kullanması adına Özerk Yönetim’in uygun şartları oluşturmak için çaba gösterdiğini ifade etti. DAİŞ’in saldırılarından mağdur olanların adalet talep etme hakkının bulunduğunu ifade eden Nadine Maenza, “Uluslararası soruşturmalar başlatılmalıdır. Çünkü işlenen bu suçlar Holokost’tan (Yahudi soykırımı) daha kötüdür” diye konuştu.

Toplantının katılımcılarından Papalık Kilise Yardım Vakfı'nın Polonya Departmanı Müdürü Peder Waldemar Sisloo ve Macaristan Zulüm Gören Hıristiyanlara Yardımdan Sorumlu Devlet Bakanı Tristan Azbeg ise Hıristiyanlar başta olmak üzere Ortadoğu'daki azınlık nüfusunun azaldığı uyarısında bulundu.