DAİŞ’in başına geçecek Qardaş da İdlib’de mi?

Ebu Bekir Bağdadi tarafından Ağustos'ta 'halife' olarak belirlenen Abdullah Qardaş, en son İdlib’de görevlendirildi. Onun da İdlib vb. gibi Türkiye denetiminde olan topraklarda olduğu düşünülüyor.

DAİŞ çetelerinin 'halifesi' Ebu Bekir Bağdadi'nin ABD ve QSD ortaklığıyla düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından, DAİŞ’in başına Irak Telefar Türkmenlerinden Abdullah Qardaş'ın geçmesi bekleniyor.
Ebu Bekir Bağdadi ve Ebu Muhammed Adnani (Taha Subhi Fellaha) vb. DAİŞ’in 'üst düzey' yetkilileriyle birlikte Irak’ta ABD kontrolündeki Bucca Cezaevin’de kalan Abdullah Qardaş, Kureyş kabilesinden olması nedeniyle Adnani’nin ölümünün ardından Bağdadi’nin 'halifeliğine' en yakın isimdi.
Bağdadi Ağustos 2019’da Haci Abdullah kod adlı Abdullah  Qardaş’ı 'halifesi' olarak belirledi. ABD bunun ardından asıl adı asıl adı Emir Muhammed Said Abdül-Rahman al-Mevla olan Abdullah Qardaş ve diğer 'üst düzey' 4 DAİŞ’li hakkında kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında 5 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı.
DAİŞ kurallarına göre ölen, 'halife' Ebu Bekir Bağdadi’nin vasiyetinin uygulanması ve Qardaş’ın DAİŞ çetelerinin yeni 'halifesi' olması gerekiyor.
Abdullah Qardaş’ın kim olduğunu, DAİŞ’teki faaliyetlerini ve nerede olduğunu araştırdık, QSD'de tutuklu olan 'üst düzey' DAİŞ'lilerden bu bilgileri teyit ettik.

BUCCA CEZAEVİ'NDE KALDI

Abdullah Qardaş, 1976 yılında Musul’un Til Afar şehrinde doğdu. Aslen Türkmen olan Qardaş, Musul Üniversitesi’nde ilahiyat okudu. 2007 yılında 'Irak İslam Devleti'ne katılan Qardaş, bu süreçte şeriat işleri (ideolojik alan) çalışmaları ve kadılık yaptı. Aynı yıl ABD tarafından El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Qardaş, DAİŞ’in doğuş yeri olarak da tanımlanan Irak’ta ABD denetimindeki Bucca Cezaevi'nde Ebu Bekir Bağdadi, Ebu Adnani vb. isimlerle kaldı.

ŞERİAT İŞLERİNDE GÖREV ALDI

Bucca Cezaevi'nden 2011 yılında  çıkan Qardaş, El Şimal vilayetinde vali ve şeriat işlerinden sorumlu olan Emiri Ebu Mutez Kureyşi’yle birlikte çalışmaya başladı. 2014 yılında Musul’un DAİŞ tarafından işgal edilmesinin ardından emiri Ebu Matez Kureyşi’nin de görevi yükselir. DAİŞ’in Irak ideolojik alan sorumlusu olan Ebu Mutez Kureyşi’nin yardımcısı oldu.

İKİ AYAĞI DA SAKAT

Musul’da 2015 yılı başlarında Amerikan insansız uçakları tarafından hedef alındı ve sol ayağından yaralandı. Musul’da tedavi gördü ve yine 'görev' yapmaya başladı. 2015 yılı sonlarında emiri Ebu Mutez El Kureyşi’nin hemen arkasından yeniden hedef alındı ve sağ bacağı dizden itibaren koptu. Musul hastanesinde yeniden tedavi gören Qardaş’a, protez yapıldı. Tedavisi bittikten sonra, DAİŞ’in 'Irak Yüksek Askeri Şurası'nda yer alan Irak ideolojik alan sorumlusunun yardımcısı oldu.

BAĞDADİ’NİN ÖZEL TALİMATIYLA KURTARILDI

İsminin açıklanmasını istemeyen QSD tutuklusu 'üst düzey' bir DAİŞ'li, Abdullah Qardaş’ın Ebu Bekir Bağdadi tarafından çok sevildiğini ve Bağdadi’nin özel talimatıyla çember altındaki Musul’dan çıkarıldığını belirtiyor. DAİŞ'linin verdiği bilgiye göre Qardaş, Irak ordusu Musul’da ilerleyip Musul’u çembere aldıktan 7 gün sonra Ebu Bekir Bağdadi’nin özel talimatıyla Musul’dan çıkarıldı ve Derazor’un El Bukemal alanına gönderildi. Bu süreçte de DAİŞ'in dar yönetiminde Suriye çalışmalarını yürüttü.  Qardaş, Musul savaşı bitmeden önce Irak’taki tüm DAİŞ vali ve emirlerine çağrı yaparak, Irak içinde güvenli bir vilayet oluşturulmasını istedi.

‘2016 SONUNDA GÜNDEME GELDİ’

Aynı DAİŞ çetebaşının verdiği bilgiye göre, 2017 Ağustos ayı sonlarında Irak DAİŞ dar yönetimi ve Suriye DAİŞ dar yönetimleri birleştirildi ve Abdullah Qardaş Lijne Muvafada’nın emiri olarak atandı. DAİŞ’in Suriye ideolojik alan sorumluluğunu yapmış ve şu anda QSD’nin elinde tutuklu olan Ebu Bekir Turki kod adlı İlyas Aydın ise Qardaş’ın  Kureyş kabilesinden olması, yaşı büyük ve çete içinde eski olması, yine üst düzey DAİŞ yöneticileriyle Bucca Cezaevi'nde kalmış olması nedeniyle bilinen ve güvenilen bir kişi olduğunu söylüyor.
İlyas Aydın, Bağdadi’nin 2015-2016 yılında halife olarak Ebu Muhammed Adnani’yi vasiyet ettiğini, Adnani’nin Ağustos 2016’da öldürülmesinin ardından Bağdadi’nin halifeliği konusunda en fazla konuşulan ismin Abdullah Qardaş olduğunu söyledi.

KUREYŞ KABİLESİNDEN OLMASI BELİRLEYİCİ

DAİŞ’in 2018-2019 yıllarında elinde kalan son toprakları da kaybetmesinin ardından çete içindeki iç çekişmeler daha fazla yansımaya başladı. 2019 yılında Bağdadi’ye çete içinde tepkiler artmaya başlarken, sağlık durumunun da çok iyi olmadığı sızdı. Elde ettiğimiz bilgilere göre, Ağustos 2019’da Bağdadi, halife olarak Abdullah Qardaş'ı belirledi.  
İlyas Aydın isimli DAİŞ'li, Qardaş’ın Türkmen olmasının Kureyş kabilesinden olmasına engel olmadığını belirterek, “Sahabe döneminde topraklar fethedildikten sonra buradaki kadınlarla evlilikler oldu. Böylece Kureyş kabilesi soyu yayıldı. İslam’a göre de Kureyş kabilesi üstün soydur. Dünyada son iki kişi de kalsa halife mutlaka Kureyş kabilesinden olmalıdır” dedi.

SAVAŞ GANİMETİ KADIN KÖLELERİ VAR

QSD’nin elinde tutuklu olan DAİŞ'liler, Qardaş’ın çok sakin bir kişiliği olduğunu, çok çabuk karar vermediği, dini bilgisinin fazla olduğunu fakat askeri bilgisinin olmadığını belirtiyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Abdullah Qardaş da DAİŞ’in kadın kırımcı, tecavüzcü sistemini tam olarak uyguluyor. Çok eşli olan Abdullah Qardaş’ın aynı zamanda DAİŞ’in Şengal, Musul vb. yerlerde kaçırdığı birçok kadın kölesi var!

QARDAŞ DA İDLİB’DEYDİ

Abdullah Qardaş’ın bir kardeşinin Irak Türkmen Cephesi’nde yer aldığı, Abdullah Qardaş Bucca Cezaevi'nde tutukluyken 'Irak İslam Devleti' tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir DAİŞ'li, Qardaş’ın Adil Muhammed Seyid isimli diğer bir kardeşinin daha Irak Türkmen Cephesi’nde yer aldığı ve şu anda Türkiye’de olduğunu anlattı.
Bu şahsın verdiği bilgilere göre, 2018 yılı başlarında Dêrazor’un Hiraniç köyünde olan Qardaş, aynı yıl DAİŞ tarafından İdlib’e gönderildi. DAİŞ’in Bahoz yenilgisine kadar da İdlib’de olduğu kesin olan Abdullah Qardaş’ın halen İdlib yada Türkiye’nin kontrolü altındaki Cerablus, Bab, Ezaz vb. gibi alanlarda olduğu tahmin ediliyor.