DAİŞ'in tüm yolları Türkiye’ye çıkıyor

QSD'ye teslim olan DAİŞ üyelerinin içinden dünyanın dört bir yanından gelenler bulunuyor. Söz konusu çetelerin DAİŞ üyesi olmasının öncesindeki ortak paydası ise hepsinin DAİŞ'e katılım güzergahının Türkiye olması.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD), Dêrazor'un Hecîn kasabasına bağlı Baxoz nahiyesinde DAİŞ'e karşı yürüttüğü operasyonda dün ve önceki gün de çok sayıda DAİŞ üyesi ve ailesi teslim oldu.

QSD, bölgede kalan siviller, DAİŞ'lilerin aileleri ve teslim olmayı kabul eden DAİŞ üyelerinin tahliyeleri için 9 Şubat'ta tarihinde operasyonlarına ara vererek tahliye çalışmalarına başlamıştı.

9 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında 10 bini aşkın kişi bölgeden tahliye edilirken, teslim olmayı kabul etmeyen ve çoğunluğu yabancılardan oluşan 2 bini aşkın DAİŞ üyesi ile aileleri savaşma kararı almıştı.

Söz konusu karar sonrası QSD savaşçıları 1 Mart günü saat 18.00'de üç koldan bölgeye yönelik operasyonlara başladı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı operasyonda bir yandan da teslim olmayı kabul eden çeteler için bir operasyon kolunu durdurarak koridor açtı.

QSD savaşçılarının açtığı koridordan dün ve önceki günü 5 bine yakın kişi tahliye edildi. Büyük kısmı yabancılardan oluşan söz konusu DAİŞ'liler arasında dünyanın dört bir yanından gelen kimseler yer alıyor.

Söz konusu DAİŞ üyelerinin bir başka ortak noktası ise Irak'lı olanlar hariç diğerlerinin tamamına yakınının Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtiklerini itiraf etmeleri. Suriye'den önceki durakları Türkiye olan DAİŞ üyeleri, büyük kısmı ise geçişlerde hiçbir zorluk yaşamadıklarını ifade ediyor.

FAS'TAN TÜRKİYE'YE ORADAN DAİŞ'E!

Fas'tan Türkiye'ye ve oradan da Suriye'ye geçen Ebdulhemît Dimeşk isimli DAİŞ'li, örgütü hala "Devlet" olarak görüyor. "Beş sene önce Türkiye'ye üzerinden gelerek Devlet'e katıldım" diyen Ebdulhemît Dimeşk, Türkiye'den çok rahat bir şekilde Suriye'ye geçtiğini ve aralarında anlaşma olduğunu itiraf ediyor.

Ebdulhemît Dimeşk isimli çete üyesi "Ben Türkiye'ye geldikten sonra buraya geldim. Türkiye ile Devlet arasında nasıl bir anlaşmanın olduğunu bilmiyorum ama beni bu tarafa çok rahat bir şekilde geçirdiler. Ama resmi olarak geçtim" diyor ve ekliyor: "Geldikten sonra bir süre Humus'ta bulundum, daha sonra Meyadîn bölgesinde kaldım. Kobanê veya Cizîrê bölgelerinde hiç bulunmadım."

ENDONEZYA'DAN TÜRKİYE'YE, ORADAN DAİŞ'E!

Güzergahı Türkiye olan bir başka DAİŞ'li ise Endonezya'dan gelen Ebû Liya. O da 4 sene önce Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtiğini belirterek,  "Önce Türkiye'ye geldim, oradan buraya geldim. Geçtikten sonra bir süre Tedmûr'da kaldım, sonra Reqa'ya geçtik ve oradan da buraya geldim" diyor.

AFGANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE, ORADAN DAİŞ'E!

Aynı güzergahın bir başka yolcusu ise Afganistan'dan gelen Süleyman isimli DAİŞ'li. Süleyman Cerablus ve Minbic'te bulunduğunu ve Tebqa'da ise yaralandıktan sonra örgütün propaganda faaliyetlerinde çalışmaya başladığını belirtiyor.

Süleyman isimli DAİŞ'li, "Türkiye'den Suriye'ye geçtim. Cerablus'ta bulundum. Daha öncesinde Minbic'te de bulundum. Sonra Tebqa'da kaldım ve orada yaralandım. Tebqa'da sonra Reqa'ya geçtim ve bir süre Meyadîn'de hastanede kaldım. Yaralandıktan sonra basın işleriyle ilgileniyordum, internet üzerinden" diyor ve "Pişman mısınız?" sorusunu ise yanıtsız bırakıyor. 

DAĞISTAN'DAN TÜRKİYE'YE, ORADAN DAİŞ'E!

Rusya'nın Dağıstan bölgesinden gelen iki çete üyesini de görüyoruz. Ebubekir Dağıstan, çatpat bildiği Arapça'yla 3 buçuk sene önce Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtiğini söylüyor.

Dağıstanlı diğer çete üyesine ise ismini sorduğumuzda gerçek ismini mi, kod ismini mi söylemesi gerektiğini soruyor. Gerçek ismi Abdulvahap olan bu çete üyesini DAİŞ'teki ismi ise Îbrahim Dağıstan. Geldikten sonra bir süre Girê Spî'de bulunduğunu ve daha sonra Tebqa'da yaralandığını söyleyen söz konusu çete üyesinin bir sonraki durağı ise Dêrazor olmuş.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE VE ORADAN DAİŞ'E!

Irak'tan örgüte katılan Mustefa Selah daha 2004 doğumlu. Bağdat'ın güneyinden DAİŞ'e katılan ve bir süre Ebû Kemal'de kalan bu kişi, İslam için katıldığını belirtiyor.

DAİŞ'e katılım yolu Türkiye'den geçen bir başka DAİŞ üyesi de Suudi Arabistan uyruklu Senhad Salih. Kilis'ten geçerek Ezaz'da bulunan ve ve daha sonra Halep kırsalında kalan Senhab Salih, eşinin ise Türk devletinin denetimindeki Fırat Kalkanı bölgesinde kaldığını belirterek, Suudi Arabistan'a dönmek isteğini belirtiyor.