'DAİŞ’liler için uluslararası mahkeme kurulma görüşmeleri sürüyor'

Son operasyonlarla birlikte ellerine 48 ülkeden binlerce DAİŞ üyesinin bulunduğunu belirten QSD Sözcüsü Kino Gabriyel, söz konusu kişileri yargılayacak uluslararası bir mahkemenin kurulması için DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyonla görüştüklerini söyledi

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Kuzey ve Doğu Suriye'de yürüttüğü operasyonlar sonucunda binlerce DAİŞ üyesi teslim alındı. Son olarak Dêrazor'un doğusunda yürütülen "Cizre Fırtınası" operasyonunda binlerce DAİŞ üyesi ve aileleri QSD güçlerine teslim oldu.

QSD dün yaptığı açıklamada son iki ayda 5 bini DAİŞ'li olmak üzere aileleriyle birlikte 29 bin 600 DAİŞ mensubu ve aileleri teslim alındı. Ayrıca son iki ayda düzenlenen "özel operasyonlarda da 520 DAİŞ üyesinin esir alındığı" belirtildi. 3 ay önce Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi de yaptığı açıklamada ellerinde bin 500'ü aşkın DAİŞ üyesinin olduğunu açıklamıştı.

DAİŞ'in sahadaki kara hakimiyeti sona ererken, QSD'ce teslim alınan ve sayıları 40 bini aşan DAİŞ üyesi ve ailelerinin ne olacağı merak ediliyor. Konuya ilişkin ANF'nin sorularını yanıtlayan QSD Resmi Sözcüsü Kino Gabriyel, bu konuyu DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon güçleriyle masaya yatırdıkların ve fikir alış-verişinde bulunduklarını kaydetti.

KUZEY VE DOĞU SURİYE İÇİN BÜYÜK BİR SORUN

Bu kadar büyük sayıda çete üyesinin Kuzey ve Doğu Suriye'de bulunmasının bölge için ciddi bir tehdit olduğunu kaydeden Gabriyel, operasyonların ise hala devam ettiğini ve sayının daha da artabileceğini söyledi. Gabriyel, "QSD ve Uluslararası Koalisyon güçleri teröristlerin kaçmalarını engellemek ve onları yakalamak için bütün güçleriyle operasyonlarını devam ettiriyor. Bu kişilerin soruşturulması ve yargı önüne çıkarılması için çalışmalarını yürütüyor. QSD ile Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi için bu kadar çok çete üyesinin varlığı büyük bir sorun teşkil ediyor" dedi.

STATÜNÜN OLMAMASI YARGILAMA ÖNÜNDE ENGEL

Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi'nin resmi bir statüsünün olmamasının bu kişilerin yargılanmasını zorlaştırdığını kaydeden Gabriyel şunları söyledi: "İkinci bir sorun ise bu kişilerin yargılanmasıdır. Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi'nin resmi bir statüsünün olmaması yargılama önündeki en büyük engeldir. Bu kişiler ve ailelerinin geldikleri ülkelere gönderilmesi ve ülkelerinde yargılanması da tartışılan konulardan biridir. Bunun da kendisine göre zorlukları var."

'YARGILAMA İÇİN KOALİSYON İLE GÖRÜŞÜYORUZ'

"Bu kişilerin yargılanması için uluslararası bir mahkemenin kurulması için DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon ile görüşmelerimiz, fikir alış-verişimiz sürüyor" diyen Gabriyel, şunları dile getirdi: "Aynı zamanda bu kişilerin uyruğu olduğu birçok ülke ile görüşmelerimiz var. Suriye'de ya da Irak'ta kurulacak olan bu mahkemeler uluslararası yasalara göre bu kişileri yargılayacak ve cezai müeyyideyi uygulayabilecek.

TAHMİNLERİN ÖTESİNDE BİR SAYI

Dêrazor bölgesinde teslim alınan DAİŞ üyelerinin sayısının tahminlerinin ötesine geçtiğini belirten Gabriyel, söz konusu çete üyelerini üst düzey güvenlikli kamplarda tuttuklarını dile getirdi. Gabriyel, "Ancak temel ihtiyaçların karşılanması konusu büyük bir külfet yaratmaktadır. Bu konuda da Uluslararası Koalisyon ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Minbic hamlesinden sonra ciddi bir sayı oluşmaya başladı kamplarda. Son operasyonumuzda da bu sayı çok daha da arttı" diye konuştu.

'48 ÜLKEDEN DAIŞ ÜYESİ ELLİMİZDE'

Şu ana kadar 48 ülkeden DAİŞ üyelerinin ellerinde esir olduğunu söyleyen QSD Resmi Sözcüsü Kino Gabriyel, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Operasyonumuz daha devam ettiği için teslim olan çetelerin uyruklarına ilişkin net bir sayı hala elimizde yok. Çünkü şu anda birinci önceliğimiz operasyonun sonuçlanması. Ancak şu ana kadar 48 ülkeden çete üyesi var elimizde. Son günlerde yakalananların büyük kısmı Irak ve Türki devletlerden. Aynı zamanda Ortadoğu'dan, Avrupa'ya, Asya'ya ve Amerika kıtasına kadar birçok ülkeden çete üyeleri teslim alındı."