Dêrik ve Girkê Legê’de binler Şengal için yürüdü

Dêrik ve Girkê Legê’de alanlara çıkan binlerce kişi, Irak merkezi hükümeti ile KDP arasında imzalanan Şengal anlaşmasını protesto etti.

Dêrik ve Girkê Legê’de alanlara çıkan binlerce kişi, Irak merkezî hükümeti ile KDP arasında imzalanan Şengal anlaşmasını protesto etti.

Irak hükümeti ve KDP arasında 9 Ekim 2020’de Şengal halkının iradesinin, kurumlarının tanınmadığı anlaşmanın imzalanmasına yönelik Kuzey ve Doğu Suriye’de protesto gösterileri sürüyor. Qamişlo Kantonu’na bağlı Dêrik ve Girkê Legê ilçelerinde alanlara çıkan halk, kitlesel yürüyüşlerle anlaşmayı protesto etti.

DÊRIK

Dêrik’te halk, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe katıldı. İlçedeki Şehit Aileleri Meclisi binası önünde başlayan yürüyüş, Marşmonî Kilisesi’ne kadar devam etti.

Kilise önünde düzenlenen mitingde, PYNK adına yapılan basın açıklamasını İbrahim Ebdi okudu. Açıklamada Êzidî halkının iradesine saygı duyulması gerektiği belirtildi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de ise Şehit Xebat Meydanı’ndan yürüyüşe geçen halk, sloganlarla Şengal’e yönelik komploları kınadı. Yürüyüş, ilçe meydanında mitinge dönüştü.

Burada Öğretmen Şehnaz Mustafa tarafından Girkê Legê’deki siyasi partiler adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Bağdat ve Hewlêr yönetimlerinin anlaşmayı bir kez daha gözden geçirmesi ve Şengal halkının iradesini esas alması gerektiğini vurgulandı. Açıklamanın ardından miting, sloganlarla son buldu.