EFA: Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmalı

Avrupa Parlamentosu’ndaki yeşiller ile liberal partilerin oluşturduğu Yeşiller ve Avrupa Liberal İttifakı (EFA) tarafından sunulan Türkiye’ye silah ambargosu ve yaptırımlar öngören bir tasarı yarın oylanacak.

The Greens/EFA Grubu AB-Türkiye Parlamenterler Komitesi Başkanı Dr. Sergey Lagodinsky, Erdoğan ve Putin’i kastederek, “Otoriter liderlerin bölgeyi sivil halkın zararına olacak şekilde bölmeleri ve Avrupa’nın kendisini seyirci konumuna düşürmesi tam bir skandaldır” diye konuştu.

İşgalin uluslararası hukukun açık ihlali olduğuna vurgu yapan Dr. Lagodinsky, Avrupa Birliği ve özellikle de Alman hükümetinin bu konuda harekete geçmelerini istedi.

EKONOMİK YAPTIRIMLARA GİDİLMELİ

AB’nin Türkiye’ni önemli bir ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Dr. Sergey Lagondinsky, ekonomik yaptırımlar, Avrupa Yatırım Bankası’nın yatırımlarının yeniden ele alınması ve silah ihracatının durdurulması gibi birçok yaptırım seçeneğinin olduğunu vurguladı.

AB ve Almanya’nın daha aktif bir biçimde devreye girmelerini isteyen Dr. Lagondinsky, sorunların çözümünün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uluslararası hukuku dikkate alacak şekilde ve koordineli bir biçimde olması gerektiğini dile getirdi.

AP üyesi, Kuzey Suriye’deki herhangi bir yeni güç dağılımında Kürt halkının haklarının korunması ve güçlendirilmesi çağrısı da yaptı.

Yeşiller ve liberal partilerin oluşturduğu EFA grubunun tasarısının yarın oylanması bekleniyor.