Efrîn İçin Ulusal İnisiyatif kuruldu

Efrîn İçin Ulusal İnisiyatif, kuruluş kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı.

Efrîn İçin Ulusal İnisiyatif, 22 Ağustos’ta gerçekleştirdiği kuruluş kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı. İnisiyatif, Türk devletinin Kurmênc (Efrîn) Dağı’nda halka karşı işlediği soykırım suçlarından uluslararası mahkemelerde yargılanması için çalışacaklarını belirtti.
Açıklamada, "Efrîn İçin Ulusal İnisiyatifi bugün Almanya’nın Bonn kentinde kuruluş toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya 80 aktivist, aydın, akademisyen ve yurt dışında yaşayan inisiyatif üyeleri de olan Efrînli gazeteciler katıldı. İnisiyatif 22 Ağustos 2021’de Almanya’nın Bonn kentinde  kuruldu. İnisiyatif üyelerinin oylamasıyla ‘Efrîn İçin Ulusal İnisiyatif’ adı verildi. Toplantıda İnsiyatif’in çalışmaları; kararların alınması, oylama yöntemi hakkında tartışıldı. Öte yandan İnsiyatif’in sonuç bildirgesi katılımcılar tarafından onaylandı ve üyeler tarafından geliştirilen öneriler gözden geçirildi. Katılımcılar inisiyatif logosunu hazırlık komitesi tarafından geliştirilen öneriyle onayladı" denildi.

NELER YAPILACAK?

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"İnisiyatif işgalci Türk devletinin Kurmênc (Efrîn) Dağı’ndaki halka, kadınlara, çocuklara, doğaya, tarihi yerlere  karşı suçlarının kamuoyuna yansıması için öneri ve kararlar geliştirdi. Efrîn’de soykırım suçu işleyenlerin uluslararası mahkemeye sunulması için çalışacağız. Katılımcılar Efrîn’den göç edenlere imkanları dahilinde yardım etme sorumluluğunu üstlendiler. İnisiyatif üyeleri durumu yakından takip edip gerçekleri açıklamaları için uluslararası insani örgütleri ve tarafsız yayın yapan kuruluşları Efrîn ve Şehba’ya göndereceklerini belirttiler.

Katılımcılar Efrîn halkının davasına hizmet için Türk devleti ve çetelerinin işgalini meşru gösteren yerel ve bölgesel dünya kurumları karşısında duracaklarını belirttiler. Efrînli göçmenlerin güvenli bir şekilde dönüşleri için uluslararası düzeyde çalışma yürütülecektir.
Toplantı sonunda 13 kişiden oluşan yürütme meclisi kuruldu. Yürütme diplomatik, hukuki, kültürel ve mali komiteler oluşturup yöneteceklerdir. Komite Efrîn davasını maddelerine göre yayımlayıp çalışmaların yürütülmesi için planlama yapacaktır” denildi.