Efrîn Hukuk Çalıştayı sona erdi

Efrîn’de işlenen insanlık suçlarına ilişkin düzenlenen ikinci hukuk çalıştayı sona erdi.

Suriye Kadın Haklarını Araştırma ve Koruma Örgütü, Hukuk İnisiyatifi Örgütü, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi, Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Cizre İnsan Hakları Örgütü tarafından Efrîn’de işlenen insanlık suçlarına ilişkin düzenlenen ikinci hukuk çalıştayı sonuç bildirgesinin okunmasıyla son buldu.

Tertip Komitesi Üyesi Heyhan Ali tarafından okunan sonuç bildirgesinde öne çıkan kararlar şöyle:

-BM üyesi olan Türk devletinin Suriye’deki müdahalelerinde düşman hukuku işletmektedir. Açıkça BM kanunlarını ihlal eden Türk devletinden hesap sorulmalıdır.

-Türk devletinin Suriye’deki işgaline son verilmesi için çalışma yürütülmelidir. Saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalanların evlerine geri dönmesinin sağlanması gerekiyor.

-Türk devletinin Suriye’de gerçekleştirdiği etnik soykırım suçları uluslararası kamuoyu önünde açıklanmalıdır.

-BM tarafından görevlendirilecek uluslararası bir heyetin Efrîn’de işlenen suçları takip etmeli ve suçlara ilişkin soruşturmalar açmalıdır.

-Efrîn’de yüz binlerce insanın göç etmesine neden olan Türk devletinin Roma hukukuna göre savaş suçları işlediği tescillenmeli ve hesap sorulmalıdır.

-Efrîn’de işlenen suçların uluslararası hukuk kurumlarına intikal etmesi için daha fazla akademisyen, hukukçu, araştırmacı ve aktivistle ilişkiler geliştirilmelidir.

-Türk devletinin saldırılarında katledilen kadın ve çocukların ailelerine tazminat ödenmesi için uluslararası program çıkarılmalıdır.

-Efrîn’de işlenen suçların teşhir edilmesi için dünya basınıyla koordine sağlanmalıdır.

-Çalıştayda alınan kararların yerine getirilmesinin takip edilmesi için bölgesel ve uluslararası düzeyde izleme komiteleri oluşturulmalıdır.