'Faşizmi ve işgali yenecek, özgür yaşamı inşa edeceğiz!'

Rojava Kongreya Star Koordinasyonu, Kongreya Star’ın kuruluş yıl dönümünü kutlarken, "Faşizmi ve işgali yenecek, özgür yaşamı inşa edeceğiz" dedi.

Kongreya Star Koordinasyonu, Kongreya Star’ın kuruluş yıl dönümüne ilişkin bugün yazılı açıklama yayımladı.

'BU MİRASI BÜTÜN ALANLARA TAŞIYACAĞIZ'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kongeyra Star 15 Ocak 2016’da Rojava kadın hareketi olarak kuruluşunu ilan etti. Kongreya Star’ın kuruluş yıl dönümünü bütün devrimci, direnişçi ve savaşçı kadınlara kutluyoruz. Dünya kadın hareketi tarihinden alınan bu miras Kongreya Star tarafından bütün mücadele ve yaşam alanlarında devam edecek. Politik ve ahlaki bir toplum oluşturmak için verilen mücadele, direnişçi ve özgürlük isteyen kadınlar tarafından daha da yükseltilecektir.
Rojava’da ilk kadın hareketi 2005’te Yekitiya Star adıyla kuruldu ve toplumsal çalışmalar yaparak örgütlendi. Aynı zamanda PYD içerisinde de kadın siyasetinin geliştirilmesi için kadınların özerk çalışmaları olarak örgütlendi. 2005’ten 2011’e kadar Suriye devletinin zorba ve zulüm zihniyetine karşı birçok çalışma yürütüldü. Yekitiya Star kadınları tarafından verilen mücadelelerde ağır bedeller ödendi. Bu direnişlerde birçok kadın gözaltına alındı, işkence edildi ve kaybedildi. Direnişçi kadınlardan Nazliye Keçel, devlet tarafından kaybedildi ve akıbeti hala belli değil.

'KAZANIM VE DENEYİMLER ARTTI'

Yekitiya Star, Rojava devriminde devrimci ve savaşçı kadınlar olarak öncü rol aldı. Binlerce kadını örgütledi, politik ve toplumsal birçok çalışmada yer aldı. Rojava kadın hareketinin çalışmaları Yekitiya Star’ın kurulması ile başladı. Kadın özgürlüğü ve eşitliği için çalışmalarını Kongreya Star ismiyle devam ettirdi. Kadın özgürlük mücadelesi Yekitiya Star’ın kazanım ve deneyimleri temelinde kurulan Kongreya Star ile daha da güçlendi. Şimdi de özerk bir sosyal ve politik örgütlülükle birçok mücadele alanında kadın özerk sistemi kurulmuştur. Eşbaşkanlık sistemi hem Ortadoğu hem de bütün dünyada bir model oldu.

ŞEHİTLER ANILDI

Rojava’daki bütün kadınlar Yekitiya Star çalışmalarının başlamasından Rojava devrimine kadar öncülük rollerini oynadılar ve devrim mücadelesinin birçok alanında yer aldılar. Hem savunma hem de siyasi birçok görev üstlendiler. Şehit Şilan Kobanê, kadın öncülüğünün ve özerk sistemin güçlendirilmesi için şehit düştü ve bir sembol oldu. Şehit Gulê Selmo, Fatma Heci, Eyşe Elî ve Aqide Ana gibi direnişçi kadınlar özgür ve eşit bir toplum ve kadın özgürlüğü uğruna şehit düştü ve tarihe imza attı.
Özerk sistemin inşasında ve kadın özgürlük mücadelesinde ağır bedeller ödendi, birçok şehit verildi. Yine, demokratik toplum sisteminin inşasında ve örgütlenmesinde rol oynayan öncü arkadaşlarımız canlarını feda etti. Efrîn’de Çağın Direnişi’nde kadınlar bağlılıklarını gösterdi. Bunun en canlı örneği Şehit Berivan, Şehit Avesta Xabur, Şehit Barin’in fedai eylemiydi. Yine Kobanê direnişinde Şehit Rêvan, Şehit Arin Mirkan ve ismini söylemediğimiz birçok arkadaşımız kadın özgürlük mücadelesi tarihi sayfalarına isimlerini yazdırdı. Ölümsüz şehitler, kadın ordusu ve kadın örgütlülüğü çalışmalarında emek verenler sayesinde yaşamın bütün alanlarında kadın hakları ve rolü öne çıktı ve kadın iradesi temsil edildi. Onur Direnişi’nde topraklarını ve onurunu korumak adına Şehit Amara, demokratik siyasetin öncüsü Şehit Hevrin Xelef, kadın ve toplum adaletinin sağlanması uğruna Aqide Ana şehit düştü ve şehit arkadaşlarımız sayesinde Onur Direnişi bütün dünyanın dikkatini çekti

'DÜNYAYA, TOPLUMA ÖRNEK OLUNDU'

Kongreya Star, dünya kadın özgürlük hareketi mirasını devraldı ve özellikle Yekitiya Star’ın kuruluş temeli ile rol ve misyonunu oynayarak, çalışma ve mücadelelerine daha geniş çaplı devam ediyor. A’dan Z’ye bütün komün ve meclislerinde kadınlar Kongre Star çatısı altında örgütlendiler ve Rojava Devrimi’nde rol oynadı. Örgütlü kadınların gücü, özgür, eşit kadını ve demokratik toplumu ifade ediyor. Kongreya Star’da vücut bulan bu ifade zorbalığa, işgale, erkek egemen zihniyetinin şiddetine karşı mücadele yürütüyor. Aynı zamanda taciz, cinsel istismar, küçük yaşta evlilik, çok eşlilik, katliam, kadın cinayetlerine karşı toplumsal mücadele yürütüyor. Binlerce kadın Kongreya Star öncülüğünde düzenlenen ve kadın haklarını savunan eylemlerle dünyaya örnek oldu.
Bütün bu gelişmelerle birlikte kadın savunma gücü YPJ, Rojava Devrimi’nde yerini aldı ve bütün dünyada ses getirdi. Kadınların üstlendiği bu rol ve misyonla Rojava Devrimi kadın devrimi oldu ve kadın öncülüğünde demokratik, ekolojik toplum ve kadın özgürlüğü sağlanıyor. Kadın kurtuluşu ideolojisinde birçok önemli adım atıldı, cinsiyet mücadelesinde gözle görülür değişimler yaşandı.

'ÖZGÜR YAŞAMI İNŞAYA DOĞRU...'

Bu esasta Kongreya Star’ın kuruluş yıl dönümünü bir kez daha bütün devrimci, özgürlükçü, direnişçi ve kadın savunucularına kutluyoruz. Özgürlük, mücadele ve eşitlik uğruna canını feda edenleri, özgür bir yaşam yolunda şehit düşenleri anıyoruz. Özgürlük yolunda şehit düşen kadın arkadaşlarımızın hayallerini esas alarak, özgür ve demokratik bir yaşam inşa etmeyi amaçladığımızı belirtiyoruz. Kongreya Star’ın kuruluş yıl dönümünü Şehit Hevrîn Xelef’e, Amara Rênas’a,  Aqide Ana’ya ve Serêkaniyê’de Onur Direnişi’nde şehit düşenlere atfediyor ve 'Topraklarımızı ve onurumuzu koruyacağız. Faşizmi ve işgali yeneceğiz' diyoruz."