Fortunato: Kürt sessizliği batının ahlaki çöküşüdür

Süddeutsche Zeitung gazetesinde “Ve hiç kimse ayağa kalkmıyor” başlıklı bir makale kaleme alan İtalyan yazar Mario Fortunato, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere yönelik etnik temizlik karşısında sergilenen sessizliğin batının ahlaki çöküntüsü olarak yorumladı.

Sadece İtalya’da değil, Avrupa çapında senaryo ve romanlarıyla tanınan Mario Fortunato, Almanya’nın önde gelen Süddeutsche Zeitung gazetesinin “konuk yazar” bölümünde “Ve hiç kimse ayağa kalkmıyor” başlıklı bir makale kaleme aldı. Türk devletinin 9 Ekim’den bu yana Kuzey-Doğu Suriye’de sürdürdüğü işgal saldırısı karşısında batının sessizliğini sert şekilde eleştiren Fortunato “Avrupa’nın dayanışması nerede?” sorusunu yöneltti.

Fortunato makalesinde Avrupa’yı sarsan, Vietnam ve Cezayir’le dayanışma içinde olan 1968 hareketini hatırlatarak, o dönem yüzbinlerce insanın sokaklara indiğini yazdı. Bu yılın sonbaharında Kürt halkının bombalandığına dikkat çeken İtalyan yazar, Kürtlerle dayanışma gösterilmemesini “kaygısızlık, uyuşma ve değersizlik” ifadeleriyle eleştirdi.

‘HİÇBİRİMİZ KÜRTLERE MİNNATIRIZ DEMEDİK’

Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı verdiği savaşta ağır bedeller ödediğini yazan Mario Fortunato devamla “Bu halk bizlerin Paris, Londra ve Berlin’de terör eylemleri yapan DAİŞ’ten kurtulmamızı sağladı. Ancak hiçbirimiz Kürtleri kardeş halk olarak ilan edip onlara minnettar olduğumuzu söylemedi” eleştirisinde bulundu.

Batının demokrasi ve özgürlükleri adına Kürtlerin DAİŞ’i yendiğini savunan İtalyan yazar, 9 Ekim’den bu yana Rojava Kürdistan’ında yaşananlara dikkat çekerek, başta ABD olmak üzere batının bölgede son bir ayda yürüttüğü siyasete ciddi eleştiriler getirdi. Batının Türk devletinin saldırıları karşısında yalnız bırakılan Kürtlerin kimyasal silah kullanan diktatör Esat’la tek başına geldiğini dile getiren İtalyan yazar, bölgede etnik bir temizliğin yaşandığına vurgu yaptı.

Makalesinde Londra ve Roma’da insanların gündeminde Kürtlere karşı yürütülen savaşın olmadığını özetleyen Mario Fortunato “Kürtlerin yerinden yurdundan edilerek yok edilmesi batının gözünde insani bir felaketi geçmiyor” görüşünü dile getirdi. İtalyan yazar Fortunato batının bu durum karşısındaki sessizlik ile kaygısızlığını ahlaki çöküntü olarak yorumladı.

Yıllarca Londra'da bulunan İtalyan Kültür Enstitüsü başkanlığı yapan Mario Fortunato 2007 yılında çıkan “Savaşta suçsuz gün” romanıyla birçok edebiyat ödülüne layık görüldü. Londra ve Roma’da yaşayan Fortunato İtalya’da yayınlanan L’Espresso ile La Stampa dergilerinde düzenli olarak makaleler yazıyor.