Foza Yusif: Ateşkes bir komplo, BM suç ortağı olmamalı

Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Foza Yusîf, Türk devletiyle yapılan ateşkesin bölge halklarına karşı bir komplo olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletleri katliamcılarla ortak olmamaya çağırdı.

Türk işgaline karşı direnişte hayatını kaybeden QSD savaşçıları Mihemed Alî (Berxwedan Qamişlo), Abdulhemîd Hesen(Can Qamişlo), Yusif Erdogan(Demhat), Abdulhemîd Hesen, Can Qamişlo ve Demhat, Qamışlo’da düzenlenen bir törenle son toprağa verildi.

Törene katılarak bir konuşma yapan Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Foza Yusif, Türkiye ve ABD arasında 17 Ekim’de varılan mutabakat ile Ankara ve Moskova arasında 22 Ekim’de imzalanan ateşkes anlaşmalarına dikkat çekti.

Yusif, “Bu anlaşmanın ateşkese yönelik olduğu söyleniyor. Ancak biz her gün şehitlerimizi karşılıyoruz. Bahsettikleri ateşkes nerde? Ateşkes anlaşması halka söylenilen en büyük yalandır ve bölge halkına karşı yeni bir komplodur” dedi.

Yusif, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, şunları ifade etti: “Halkımızı soykırımdan geçirmek için nasıl anlaşmalar imzaladınız? Ateşkes ile kamuoyunu kandırıyorsunuz. Bölge halkı katlediliyor ve topraklarımız işgal ediliyor. Erdoğan’ın baskıcı devletlerin desteğiyle gerçekleştirdiği saldırılar, bölge halkına yönelik soykırımdır”

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal saldırılarını meşrulaştırmak için BM Genel Sekreteri'ni davet ettiğini belirten Yusif, BM’nin daveti kabul ederek Türk devletinin soykırım saldırılarına ortak olduğu tepkisinde bulundu.

Yusîf, “Kürtleri, Süryanileri, Ermenileri ve Êzidîleri katliamdan geçiren Erdoğan’a ortak olmayın” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin anayasa komitesine dahil edilmediğini de hatırlatarak tepki gösteren Yusif, şöyle konuştu: “5 milyon kişi anayasa komitesi tartışmalarından uzak tutuldu. Bu başlı başına halkımıza yönelik bir zulümdür ve Erdoğan’ın katliamlarının devam ettiğinin göstergesidir.”

Anayasa komitesini kabul etmediklerini vurgulayan Yusif, taraflarla diyalog kurmak için hazır olduklarını kaydetti. Yusîf, “Diyalog kurmak isteyenler Suriye halkını parçalanmaktan koruyan Özerk Yönetim’e ve QSD’ye itibar etmelidir” dedi.