Göçe maruz kalan Efrînli öğretmenlerle yaz eğitimleri...

Efrîn’in göçe maruz kalan öğretmenleri, okulların tatile girmesinden sonra, Ş. Polat Efrîn Akademisi bünyesinde açılan birinci Ş. Mamoste Egid Devresinde branş, ideolojik ve kişilik eğitimleri görüyor.

Türk devletinin 16 Mart 2018’de Efrîn’i işgal etmesiyle yüz binlerce Efrînli topraklarını terk etmek zorunda kalarak, Şehba ve Şerewa bölgesine göç etti. Türk devleti ve işbirlikçileri, Efrîn halkının dağılıp kendilerine sığınacağını umuyordu. Ancak, bu beklentileri boşa çıkarıldı.

Göçün yol açtığı tüm zorluklara rağmen Efrîn halkı, örgütlülüğünü korumayı başardı ve bir taraftan direnişini sürdürürken, diğer taraftan da kendileri için imkânlar yaratıyor. Efrîn halkı, Şehba'da komünal şekilde yaşamını örgütlüyor. Efrînli öğretmenler de tüm imkânsızlıklara rağmen, Efrîn çocukları eğitimsiz kalmasın diye eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

EĞİTİM ÇADIRLARDA BAŞLADI

Demokratik bir çatı örgütü olan KPC bünyesinde örgütlenen Efrînli öğretmenler, iç göçün ilk gününden bugüne kadar Efrîn çocuklarını eğitimsiz bırakmadı.

Eğitimin ilk yılı çadırlarda başladı. İkinci yıl ise yine bir kısmı çadırlarda, bir kısmı da savaştan dolayı yıkılmış ve harebeye dönmüş okullarda tamamlandı. Okulların tatil olmasından sonra, Efrînli öğretmenler, boş durmadı ve bu sefer de kendilerini eğitiyorlar.

'BRANŞ, İDEOLOJİ VE DİL EKSİKLERİNİ GİDERİYORLAR'

KPC öğretmenleri, Ş. Polat Efrîn Akademisi'nde Birinci Ş. Mamoste Egid Devresi'nde eğitim görüyor.

Eğitim devresinin yönetiminde yer alan Zahide Mehmo, ANF’ye konuştu. 

Mehmo, şunları dile getirdi:

"Bu devre bir ay sürecek. Öncelikle öğretmenler bu eğitimde branşlarında yaşadıkları eksiklikleri ve kişiliklerinde yaşadıkları sorunları aşmayı hedefliyor. Öğretmenler bu eğitimde ideolojik yönlerini güçlendirirken, yine Kürtçe dil ve gramerindeki eksikliklerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Sabahları sporla güne başlıyoruz. Saat 08.00’de eğitim başlıyor, saat 16.00’a kadar. Tabii saatler arasında kısa ve uzun aralar var. Akşam saatlerinde de öğretmenler sinevizyon, belgesel yada film izliyor. Buradaki temel amacımız; öğretmenlerimizin kendilerini her yönde eğitmeleridir. Yine biz göç ettikten sonra öğretmenlerimiz sadece okullarda görev almadı. Bazı öğretmenler komünlerde yer aldı, bazıları toplumu eğitme komisyonlarında ve bazıları da farklı farklı komitelerde yer aldı. Bu nedenle öğretmenler bir anlamda toplumun da öncüleri ve kendilerini her yönde eğitmeleri gerekir. Bu akademide böyle bir amaç çerçevesinde eğitim görüyoruz."