Hesekê halkı Dünya Kobanê Günü için alanlara çıktı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü meydanlarda karşılayan Hesekêliler, “Kobanê insanlığı savundu, insanlık da Kobanê’yi savunmalı” dedi.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Hesekê kantonu ve ilçelerinde binlerce kişi meydanlara çıkarak kutlama yaptı.

DIRBESİYÊ

Dirbêsiyê’de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Kadın Kavşağı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Türk Devleti’nin saldırılarını kınayarak “Kobanê insanlığı savundu, insanlık da Kobanê’yi savunmalı” sloganı eşliğinde yürüyüşe geçti. 

YPG, YPJ ve Kongreya Star flamaları ile Önder Öcalan’ın posterlerini taşıyan kitle, Gardîniya Kavşağı’na doğru hareket etti. Gardîniya Kavşağı’nda yapılan saygı duruşunun ardından Kongreya Star Dirbêsiyê Koordinasyonu Üyesi Ebîr Hesen konuşma yaptı. Kobanê şehitleri bugün burada bulunduklarını vurgulayan Ebîr Hesen, “Kobanê şehitleri DAİŞ’le mücadelenin sembolü haline geldi. YPJ Kobanê’de gösterdiği direnişle bütün dünyaya örnek oldu. Arîn Mîrkan bütün dünyaya Kürt kadınlarının mücadelesini duyurdu. DAİŞ’in yenilmesinin ardından Türk Devleti Kürt halkından intikam almaya çalışıyor” dedi.

Eylemde konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dirbêsiyê Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Tel Kerme, Kürt gençlerinin Kobanê’de ve Kürdistan’ın dört parçasında düşmana ağır darbeler vurduğunu söyledi. Dünya devletlerine seslenen Tel Kerme, işgalci Türk Devleti’ne karşı Kobanê’nin savunulmasının önemine değindi.

HOL

Hol ilçesinde alana çıkan halk Kobanê direnişini selamlayarak, Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ile Kongreya Star, YPG ve YPJ flamalarını taşıdı.

Kongreya Star adına Cemîle Abdullah ve Suriye Gelecek Partisi adına Ali Sultan konuşma yaptı. Türk Devleti’nin tehditlerini kınayan konuşmacılar, dünyanın gözü önünde uluslararası hukukun ihlal edildiğini söyledi.

BM, ABD ve Rusya’nın işgal saldırıları karşısındaki sessizliğini kınayan konuşmacılar, Türk Devleti’nin işlediği suçlara dur denilmesini istedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

ŞEDADÊ

El-Erîşa ilçesi meydanında toplanan yüzlerce kişi, sloganlar eşliğinde yürüyerek Mahalle Meclisi önünde bir araya geldi. Burada konuşan Güney Meclisi sözcüsü Nihad El-Ebdullah, Kuzey ve Doğu Suriye halkının DAİŞ'i yenmek için gösterdiği direnişe dikkat çekti. Uluslararası topluma işgalci Türk devletinin saldırı ve tehditlerine karşı Kuzey ve Doğu Suriye halklarına destek vermeleri çağrısında bulunan Nihad El-Ebdullah, hava sahasının Türk savaş uçaklarına kapatılmasını istedi.

Nihad El-Ebdullah’ın ardından konuşan PYD üyesi Reifet El-Derwîş ise, Kobanê'nin Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm bölgelerinin kurtuluşa açılan kapısı ve terör örgütlerinin en ağır yenilgilerini aldıkları yer olduğunu belirtti.

TIL TEMIR

Yine Til Temir’de de aynı amaçla düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi şehitlerin fotoğrafları ve siyasi partilerin bayraklarını taşıyarak katıldı.

Til Temir şehir merkezinde mitinge dönüşen yürüyüşte konuşma gerçekleştiren PYD yöneticilerinden Ednan Kalo, “Dünya Kobanê Günü, güçlerimizin direnişinin, özellikle Şehit Arîn Mîrkan gibi özgür kadınların direnişinin ardından bu gün ilan edildi. Kobanê'nin o dönemdeki dünya desteğinden dolayı değil, güçlerimizin ve kahramanlarımızın dünyanın farklı yerlerinden gelen çetelere karşı direnişi sayesinde bu ismi aldı” ifadelerini kullandı.

Önder Öcalan'ın felsefesi sayesinde Kobanê’nin zafere ulaştığını belirten Ednan Kalo, Kobanê’nin DAİŞ çetelerinin yenilgisinin, Suriye bölgelerinin işgalcilerden ve işledikleri suçlardan kurtuluşunun simgesi haline geldiğini söyledi.

SERÊKANİYÊ KAMPI

Hesekê’ye bağlı Telaî mahallesinde bulunan Serêkaniyê kampındaki yüzlerce göçmenin kamp içinde gerçekleştirdikleri yürüyüş, bir süre sonra mitinge dönüştü.

Kongreya  Star yöneticilerinden Cîhan Mihemed ve Serêkaniyê Kampı Meclisi üyesi Meysa El-Alî, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının işgalci Türk Devleti ve çetelerine karşı direnişinin devam ettiğini belirtti.

Serêkaniyêli göçmenlerin yaptığı açıklamada, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin tehdit ve saldırılarının özgürlükçü halkların iradesini kıramayacağı ve işgal altındaki topraklar özgürleştirilip evlerine dönene kadar devam edeceğinin altı çizildi.