Türk devletinden korkan Almanya barış heyetine izin vermedi-YENİLENDİ II

Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekmek için bugün Düsseldorf’tan Hewlêr’e uçmak isteyen barış heyetinin 17 üyesine Alman polisi “Gidişiniz Türkiye ile ilişkilerimizi olumsuz etkiler” diyerek yurt dışına çıkma yasağı koydu.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgalci siyasetine sessiz kalan Alman devleti, AKP-MHP iktidarına destek anlamına gelebilecek hukuk dışı bir karara imza attı. Bugün Düsseldorf’tan Hewlêr’e tarifeli bir uçakla gitmek isteyen 27 Alman barış aktivisti Alman sınır polisinin engeliyle karşılaştı.

Aralarında Hamburg Eyaleti Meclisi Sol Parti Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir’in de bulunduğu heyet önce polis tarafından gözaltına alınarak teker teker ifadeleri alındı. Güney Kürdistan’a giderek Kürt halkına dayanışmalarını iletecek ve bölgedeki siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarıyla bir dizi temaslarda bulunmayı planlayan 27 kişilik heyetin 17 üyesine Federal Polis tarafından sınır dışı yasağı konuldu.

‘TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ BOZULUR’ İTİRAFI

Barış aktivistlerine yönelik jet hızıyla çıkartılan kararda Alman polisi, böyle bir heyetin Güney Kürdistan’a gideceğine dair daha önce bilgilere ulaştıklarını söyledi.

Polis heyetin PKK ile Türk devleti arasında çatışmaların yaşandığı bölgeye gidişine izin verilmesi halinde Türk hükümetiyle gergin yaşanacağını belirterek, aslında heyetin niçin engellendiği de açıkça itiraf edildi. Alman Federal Polisi “Alman ve Avrupalı vatandaşların Türkiye ile bağlantılı bir çatışma bölgesine gitmeleri Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkiler” görüşünü dile getirdi.

Heyetin gidişini organize eden Almanya’da Kürt kamuoyu çalışmalarını yürüten Civaka Azad ise polisin kararını sert şekilde kınadı. Heyetin engellenmesi için “seyahat özgürlüğünü ihlal” diyen Civaka Azad, Alman devletinin böyle bir kararla Türk devletinin işgalci siyasetine de destek verdiğine dikkat çekti.

Hewlêr Havaalanı'na inen Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Hakan Taş da halen gözaltında tutuluyor.