Hol Kampı'ndaki operasyonun 1. aşaması tamamlandı

Hol Kampı'ndaki İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun birinci aşaması tamamlandı. İç Güvenlik Güçleri, 125 DAİŞ gizli hücre üyesinin yakalandığını açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Resmi Sözcüsü Eli El Hesen, Hol Kampı’nda başlattığı İnsani ve Güvenlik Operasyonu’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Sözcüsü Gabriel Kino, Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Sözcüsü Nuri Mehmud ve Cizre Bölgesi Meclisi Genel Komutanlık Üyesi Ewinar Derîk katıldı.
Operasyonun Hol Kampı’nda istikrar ve huzur atmosferi yarattığını belirten El Hesen, istikrar ve huzurun kalıcı olması için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu kaydetti.

'125'İNİ YAKALADIK'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İç Güvenlik Güçleri olarak QSD, YPJ/YPG desteğiyle 28 Mart’ta başlatılan İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun birinci aşaması tamamlanıyor. DAİŞ hücrelerinin aktifleştiği Hol Kampı’nda göçmenleri huzuru ve istikrarını geri getirmek için tüm alanlarda büyük emek ve çabalar verildi.

Operasyona katılan 5 binden fazla üyemiz, gücümüzün ve imkanlarımızı aşan bu uluslararası soruna karşı durma görevini üstlendi. Güçlerimiz operasyon sırasında özellikle kampın büyük bir bölümünü temsil eden çocuklara karşı insani ve insan haklarına olan saygıya oldukça önem verdi. Kamptaki çocuklar, DAİŞ hücrelerinin çocuklar ve siviller arasında yaymaya çalıştığı terör fikri tehdidiyle yüz yüze.

Önceden de belirttiğimiz gibi kamp sakinlerinin ahlaki, kanuni, insani ve güvenliği için bu operasyonu başlattık. Kamp güvenliğin sağlanması, insani yaşam koşullarının gerekliliğidir. Hol Kampı, çoğunluğu DAİŞ aileleri olup içinde 57 farklı ülkeden 60 binden fazla insanı barından dünyanın en büyük ve en tehlikeli kamplarından biridir. Aynı zamanda DAİŞ terör örgütü üyesi birçok kişi sivil olarak kampa girerek, kampta yeniden örgütlenmek ve tün dünyaya yayılan terörünü devam ettirmek için uygun atmosferi yakalamaya çalışıyordu. Söz konusu çete üyeleri bu yılın başından beri kamp içinde 47’den fazla cinayet işledi.

İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun 5 gün süren ilk aşamasının bugün bittiğini duyuyoruz. Güçlerimiz ve diğer güçler bütün alanlarda profesyonel bir şekilde operasyona katıldı. Bütün gerekli önlemlerin alınmasının ardından, 15’i kadın ve 20’si kamptaki cinayetlerin sorumlusu olmak üzere toplam 125 DAİŞ hücre üyesi yakalandı. Aynı zamanda arama tarama çalışmaları sonucunda askeri malzemeler ve mayınların hazırlanmasında kullanılan elektronik aletler ele geçirildi.

Her ne kadar kampta çoğu çetebaşı olmak üzere birçok gizli hücre üyesini yakaladıysak da Hol Kampı’nda tehlike sona ermiş değil. Eğer bu şekilde kalırsa tehlike devam eder. Uluslararası kamuoyu Hol Kampı’nı uluslararası bir sorun olarak görmediği ve kampta yabancı uyruklu kişilerin ülkelerine geri dönmeleri için uygun çözüm bulmadığı sürece tehlike devam eder.

Operasyonumuzun başarısı Hol Kampı’nda istikrar ve huzur atmosferi yarattı. Ancak uluslararası destek olmasa bu istikrar geçici olur. Bu imkanı birlikte kullanma ve birlikte kalıcı bir çözüme kavuşma zamanı gelmiştir.
Terör ve şiddet canlılığını koruyor. Özellikle de çocukların çocukluk hakları ellerinden alınmış ve kamp bütün dünya için tehdit oluşturuyor.

İç Güvenlik Güçleri Komutanlığı olarak güçlerimizin, QSD, YPG ve YPJ güçlerinin emeklerini ve operasyonun amacına ulaşması için çalışmalarına profesyonel bir şekilde devam etmelerini değerli buluyoruz."

Basın toplantısının ardından, operasyona katılan güçler, İç Güvenlik Güçleri tarafından ödüllendirildi.