HPG: Avaşîn şehitleri Apocu gerillacılığın yenilmezliğini kanıtladı

Avaşîn’de şehit düşen 5 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Yürüttükleri savaşla soykırımcı Türk ordusuna büyük darbeler vurarak en zor şartlarda bile Apocu gerillacılığın yenilmezliğini bir kez daha dost düşmana kanıtladılar” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Avaşîn’de şehit düşen gerillalara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“8 Ekim 2021 günü işgalci Türk devletinin Avaşîn’e bağlı Dola Konferansê ve Tabûra Ereba alanlarına yönelik gerçekleştirdiği yoğun bombardımanlarda, yürüttükleri hareketli tim savaşıyla işgalcilere ağır darbeler vuran Bazên Zagrosê Hamlesi’nin öncü militanları Hozan, Hebûn, Çiya, Hogir ve Mizgîn yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Hozan Kato
Adı Soyadı: Agît Biro
Doğum Yeri: Dirbesiyê
Anne – Baba Adı: Fatma – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Hebûn Kato
Adı Soyadı: Sümeyye Ataman
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Rahime – Tahir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Çiya Tendurek
Adı Soyadı: Mesut Salazer
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Kamile – Mehmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Hogir Deravî
Adı Soyadı: Ahmet Duman
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Asya – Ömer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Mizgîn Dilbirîn
Adı Soyadı: Fatma İbrahim
Doğum Yeri: Halep
Anne – Baba Adı: Vahide – Aziz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Ekim 2021 / Avaşîn

 

HOZAN KATO

Hozan yoldaşımız, Rojava’nın Dirbesiyê kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesi, Önderliğimizin Suriye’de bulunduğu süreçte Partimiz PKK’yi tanımış ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde aktif rol üstlenmiş ve şehitler vermiştir. Hozan yoldaşımız da böylesi yurtsever bir ailede doğup büyümenin verdiği avantajla partimizi ve Önder Apo’yu tanıma fırsatı bulmuştur. Gençlik yıllarında partimizi tanıma ve anlama noktasında belli bir bilinç düzeyine ulaşan Hozan yoldaşımız, hareketimizin birçok faaliyetinde aktif çalışma yürütmüştür. Fakat halkımızın özgürleşmesinin ancak gerilla savaşıyla sağlanacağı geçeceğine inanmış ve 2009 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Gerillaya katıldıktan bir süre sonra emekçi kişiliği ile ön plana çıkan Hozan yoldaşımız, bu özelliğiyle tüm yoldaşlarının dikkatini çekmiş ve saygı duyulan bir militan olmuştur. Bulunduğu her alanda fedakarca katılımıyla öncülük misyonunu yerine getirmeye çalışmış, aynı zamanda mütevazi kişiliği ile de yoldaşlarına örnek olmuştur. Hozan yoldaşımız, Medya Savunma Alanları’nda birçok alanda çalışma yürütmüş, önemli görevlerde bulunarak halkımıza ve şehitlerimize karşı olan vicdani sorumluluğunun gereklerini yerine getirmeye çalışmıştır. Bu çerçevede DAİŞ çeteleri Rojava’ya saldırdığı dönemlerde devrimci sorumluluğu gereği Rojava’daki direnişe katılmış tüm insanlığın başına bela olan DAİŞ çetelerinin yenilmesinde önemli roller üstlenmiştir. Devrimci görevinin büyük bir başarı ve savaş tecrübesi kazanarak tamamlayan Hozan yoldaşımız, tekrar Kürdistan’ın özgür dağlarına dönmüştür. Eğitim çalışmalarına ve bu temelde kişiliğini Önderlik ideolojisinde göre şekillenmeye büyük önem vermiş ve Apocu öncü bir militan olabilmek için yoğun bir çabanın sahibi olmuştur. Yine kazandığı savaş tecrübesini gerilla tarz ve taktiğiyle bütünleştirerek büyük bir çıkış sağlamış ve komutanlık görevini üstlenmiştir. 2016 yılından itibaren Avaşîn alanında bulunan Hozan yoldaşımız, bu alanda bulunduğu 5 yıllık süreç içerisinde sömürgeci Türk devletine karşı geliştirilen onlarca eyleme katılmış ve düşmana gerillanın yenilmezliğini defalarca göstermiştir. Sömürgeci TC devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek için Nisan ayında başlattığı operasyon sürecinde de yeni dönemin gerilla taktiklerini büyük bir ustalıkla kullanan Hozan yoldaşımız ve komuta ettiği yoldaşlarımız Avaşîn’in birçok noktasında onlarca eylem düzenleyerek düşman askerilerinin korkulu rüyası olmuşlardır. Bazên Zagrosê Hamlesi’nin öncü komutanlarından olan Hozan yoldaşımız gerek savaştaki ustalığı gerekse de yaşamdaki ilkeli duruşuyla tüm yoldaşlarına örnek olmuş ve Avaşîn’in efsaneleşen komutanları arasındaki yerini almıştır.

HEBÛN KATO

Hebûn yoldaşımız, Şirnex’in Elkê ilçesinde yurtsever ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel veren bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı çocukluk dönemlerinden itibaren partimizi tanımıştır. Gençlik yıllarında ise belli bir bilinçlenme düzeyine ulaşmış, Önderliğimizi ve Partimizi anlama noktasında arayışlara girmiştir. Özellikle bir kadın olarak içerisinde bulunduğu yaşamdaki derin çelişkileri erkenden fark etmiş ve sistemin kadına bakışını ve ona biçtiği rolü reddederek özgür yaşamın mekanları olan Kürdistan dağlarına gelerek gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra bir süre Bakurê Kurdistan’da mücadele yürüten Hebûn yoldaşımız, bu süre içerisinde gerillacılığın temel ilklerini öğrendiği gibi Önderliğimizin Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni de anlamaya başlayarak özgür bir kadın olmaya doğru ilk adımlarını atmaya başlamıştır. Daha sonra Başûrê Kurdistan’a geçen Hebûn yoldaşımız birçok alanda kalmış ve başarılı bir pratiğin sahibi olmuştur. Özellikle bir YJA-Star gerillası olarak dönemin Kürdistan Özgürlük Gerillalarına yüklediği tarihi sorumluluğun bilincinde olmuş ve bu sorumluluk ve beklentiye denk bir yaşamın ve pratiğin sahibi olmaya çalışmıştır. Özgürlük hareketimizde kadının öncülük rolünü ve bu rolün yaşam ve savaşa yansımasının farkında olan Hebûn yoldaşımız Avaşîn’deki görkemli direnişe katılmış ve bir kadın gerilla olarak yürütülen direnişe öncülük etmiştir. Hareketli tim savaşındaki yetenekleriyle birçok eyleme katılan Hebûn yoldaşımız aynı zamanda yoldaşlık ilişkilerindeki sade ve dürüst yaklaşımlarıyla da yaşamın her anında ve alanında öncülük yapmıştır.

ÇIYA TENDUREK

Çiya yoldaşımız, Serhed’in direniş kenti Wan’ın yurtsever bir ailesinde doğmuştur. Ailesinin yurtsever olması ve aile çevresinden gerilla saflarına katılımların olması Çiya yoldaşımızın partimiz PKK’yi tanımasına neden olmuştur. Özellikle üniversite okuduğu yıllarda gençlik çalışmalarında yer alarak ilk devrimci çalışmalarına başlamıştır. Fakat 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Rojava ve Şengal’e saldırması üzerine halkımızın savunmak için gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra partimizin yoldaşlık ilişkilerinden ve dağ yaşamından etkilenmiş ve tüm enerjisiyle kendisini yaşama adamıştır. Bu adanmışlığı yaşamın her alanında belirgin olmuş, kapitalist sistemin insan kişiliği üzerinde yarattığı etkilerle mücadele etmeye başlamıştır. Bu temelde sistemin etkilerini üzerinden bir bir atmış ve özüyle buluşmasını bilmiştir. Çiya yoldaşımız DAİŞ’e karşı verdiği savaşta büyük tecrübeler kazanmıştır. İnsanlık adına yürütülen bu savaşta birkaç kez yaralanmış, bu durum özgürlük idealine ve hayaline daha fazla sarılmasına neden olmuştur. DAİŞ’e karşı verilen savaştaki görevini başarıyla yerine getiren Çiya yoldaşımız daha sonra tekrar yüzünü sevdalısı olduğu Kürdistan dağlarına dönmüştür. Dağ yaşamını bir zorunluluktan çok bir yaşam biçimi olarak değerlendirmiş ve bu yaşam biçimine tutku derecesinde bağlanmıştır. Bu bağlılığı sayesinde yaşamın her alanına öncülük yapmıştır. Doğal sorumluluklarının yanında komutan olmasının verdiği görev ve sorumlulukların da bilinciyle içerisinde geçilen tarihi sürecin gerekliliklerini yerine getirmek için büyük bir yoğunlaşma ve çabanın içerisinde olmuştur. Avaşîn alanında bulunduğu süre içerisinde Apocu bir militan olarak fedakarca ve mütevazi bir katılım sağlayan Çiya yoldaşımız bu özellikleriyle tüm yoldaşlarını takdirini kazanmıştır. Yine komuta tarzındaki keskin duruşu ve her çalışmaya bizzat katılarak yaptığı öncülüğü ile tüm yoldaşlarıyla ruhsal bütünlüğü sağlamasını başarmıştır. Savaş sürecinde de bu katılımıyla komutanlık ve öncülük görevini büyük bir hassasiyetle yerine getirmiş ve Demokratik Modernite Gerillacılığının savaş taktiklerinden biri olan hareketli tim savaşının öncüsü olmuştur. Çiya yoldaşımız öncülüğünü yaptığı hareketli tim savaşıyla sömürgeci TC devletinin saldırdığı her alana müdahale etmiş ve düşmana ağır darbeler vurmuştur.

HOGIR DERAVÎ

Hogir yoldaşımız, Kürdistan’ın değerli aşiretlerinden biri Ertûşî aşiretine mensup yurtsever bir ailede doğmuştur. İçerisinde bulunduğu aile ortamı ve yaşadığı çevrenin etkisiyle Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanımış ve sempatizanı olmuştur. Hogir yoldaşımız her bilinçli ve vicdanlı Kürt genci gibi partimizi tanıdığı gibi devrim çalışmalarına aktif bir şekilde katılım sağlamıştır. Fakat mevcut katılım düzeyini hiçbir zaman yeterli görmemiş, halkımızın özgürlüğü için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini düşünmüş ve bu temelde gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına Avaşîn alanında katılan Hogir yoldaşımız, tüm devrimci yaşamını da Avaşîn alanında geçirmiş, adeta Avaşîn’le bütünleşmiştir. Avaşîn’in neredeyse her alanında çalışma yürütmüş, büyük bir tecrübe edinmiştir. Özellikle araziye olan hakimiyeti ile savaş sürecinde önemli bir rol üstlenmiş, gençliğinin verdiği enerji ve kazandığı savaş tecrübesiyle yürütülen tarihi direnişe öncülük etmesini başarmıştır. Doğal kişiliği ve enerjik yapısıyla tüm yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olan Hogir yoldaşımız, aynı zamanda savaş alanındaki duruşu ve düşmana olan kini ile de yoldaşlarına güven vermeyi başarmıştır.

MIZGÎN DILBIRÎN

Mizgîn yoldaşımız, Rojava’nın direniş kenti Kobane’de dünyaya gelmiş ve Rojava Devrimi’nin özgürlük ortamında büyümüştür. Devrimin etkisiyle partimiz PKK’yi ve Önder Apo’yu tanıyan Mizgîn yoldaşımız kısa bir süre sonra gerilla saflarına katılma kararı almış ve yüzünü Kürdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra gerillacılık ve savaş sanatı konularında önemli bir yoğunlaşma süreci yaşamış ve yetkin bir gerilla olarak devrim çalışmalarına katılım sağlamıştır. Mizgîn yoldaşımız aynı zamanda Önderliğimizin geliştirdiği Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni anlama ve bu ideolojik çerçeveye denk bir yaşamın sahibi olabilmek için çaba sahibi olmuştur. Kapitalist sistemin ve geleneksel toplumun kadına dayattığı yaşama dair çelişkilerini gördüğü eğitim süreçlerinde anlamaya ve aşmaya çalışmıştır. Mizgîn yoldaşımız aynı zamanda partimizin yeniden yapılandırma çerçevesinde geliştirdiği askeri uzmanlaşma eğitimlerinden de geçerek profesyonel bir gerilla olmuştur. Başûrê Kurdistan’ın birçok alanında devrim çalışmaları yürüttükten sonra sıcak savaşın en yoğun yaşandığı Avaşîn alanına geçen Mizgîn yoldaşımız, burada da kadın öncülüğünün bilinciyle hareket etmiş kadın renginin savaşa yansımasında önemli bir emeğin sahibi olmuştur. Mizgîn yoldaşımız da yeni dönem savaş taktiğimiz olan hareketli tim savaşının ilk pratikçilerinden olmuş ve Bazên Zagrosê Hamlesi’nin öncü militanlarından biri olmayı başarmıştır.

Yürüttükleri savaşla soykırımcı Türk ordusuna büyük darbeler vurarak en zor şartlarda bile Apocu gerillacılığın yenilmezliğini bir kez daha dost düşmana kanıtlayan Hozan, Hebûn, Çiya, Hogir ve Mizgîn yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”