HPG, şehit düşen komutan Sozdar Cudî’nin kimliğini açıkladı

Bagok’ta şehit düşen Mêrdîn Eyaleti YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî’nin kimliğini açıklayan HPG, “22 yıllık devrimcilik yaşamı boyunca Demokratik Modernite Gerillacılığının örnek YJA-Star komutanlarından biri olmasını başarmıştır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“8 Mayıs 2021 günü Mêrdîn-Bagok’a bağlı Şehit Mervan alanında işgalci TC devletinin gerçekleştirdiği bombardımanlarda Sozdar Cudî yoldaşımız şehadete ulaşmıştır. 22 yıllık devrimcilik yaşamı boyunca özgürlük değerlerini kişiliğinde başarıyla temsil etmesini başaran Sozdar yoldaşımız, Önder Apo’nun en seçkin militanlarından biri olmuştur. Yaşamda ve savaşta her zaman fedailik çizgisinde bir katılımın sahibi olan Sozdar yoldaşımızın Demokratik Modernite Gerillacılığının örnek YJA-Star komutanlarından biri olmasını başarmıştır.

Sozdar yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Sozdar Cudî
Adı Soyadı: Menal Yusuf
Doğum Yeri: Qamişlo
Anne – Baba Adı: Hacer – İbrahim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Mêrdîn

 

Sozdar yoldaşımız Kürdistan Devrimi’nin ilk mayalandığı alanlardan biri olan Rojava’nın Qamişlo kentinde dünyaya gelmiştir. Bağrından binlerce kahraman çıkaran bir direniş kenti olan Qamişlo her zaman Kürdistan Devrimi’ne öncülük etmiştir. Baskıya ve zulme hiçbir zaman boyun eğmeyen bu şehir, çocuklarını da böyle yetiştirmiştir. İşte o çocuklardan biri olan Sozdar yoldaşımız Partimizin ilk sempatizanlarından olan bir ailede büyümüştür. Ailesinin bu özelliğinden dolayı Sozdar yoldaşımız da daha küçük yaşlardan itibaren Partimiz PKK’yi tanımıştır. Partimizi tanıdıkça kendisini en iyi PKK’de ifade edebileceğini anlayan Sozdar yoldaşımız gün geçtikçe PKK gerçekliğiyle bütünleşmiştir. PKK yaşamı dışında bir yaşamı asla kabul etmemiş; özgür, adil ve eşit bir yaşamın ancak PKK ile mümkün olacağını düşünmüştür.

Önderliğimize karşı gerçekleştirilen Uluslararası Komplo sürecinde komploculara cevap olarak PKK’ye katılan Sozdar yoldaşımız tüm devrimcilik yaşamı boyunca PKK’ye katılım gerekçelerine bağlı kalmış, PKK’nin militanlık çizgisinde her zaman ısrarcı olmuştur. Örnek bir militan olarak nerede, ne görev olursa olsun ikirciksiz bir katılımın sahibi olmuştur. Birçok farklı çalışmada ve alanda görev alan Sozdar yoldaşımız bu özelliğiyle her koşul altında mücadelenin yükünü omuzlamasını bilmiştir. Rojava’dan Rojhilatê Kurdistan’a, Başûr’dan Bakur’a neredeyse Kürdistan’da mücadele yürütmediği, ayak basmadığı alan kalmamıştır. Her çalışmasına büyük bir ciddiyetle yaklaşmış, başarı dışında herhangi bir ölçüyü kabul etmeyerek başarı çıtasını her zaman yukarı çekmiştir.

Mücadele yaşamına ilk olarak toplumsal alan çalışmalarıyla başlayan Sozdar yoldaşımız halk içinde yaptığı çalışmalarda Partimizi en sade ve doğru bir şekilde temsil etmesini başararak halkımızın özgürlük mücadelesine tüm varlığıyla katılmasını sağlamıştır. Samimi ve dürüst bir kişilik olan Sozdar yoldaşımız Apocu ideoloji ile kendisini donatarak en karşıt olan kesimleri bile ikna ederek PKK saflarında özgürlük mücadelesi yürütmelerini sağlamıştır. Bu çalışmalar sırasında halk gerçekliğini çok iyi anlayan Sozdar yoldaşımız, halkımıza hak ettikleri özgür geleceği oluşturmak için 2003 yılında yüzünü daha çocukluğundan itibaren hayalini kurduğu Kürdistan’ın özgür dağlarına dönmüş ve gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla yaşamını her zaman kutsal bir yaşam olarak değerlendiren Sozdar yoldaşımız ancak bu yaşam biçimi ile özgürlük arayışlarının anlam kazanabileceğine inanmıştır. Yine ancak gerilla mücadelesi ile halkımızın özgürlüğüne kavuşacağı gerçekliğini bilince çıkararak gerilla savaşının daha da boyutlandırılıp büyütülmesi gerektiğine inanmıştır. Bu temelde Devrimci Halk Savaşı stratejisini tüm boyutlarıyla anlamaya ve uygulamaya çalışmıştır. Sozdar yoldaşımız her zaman savaşın en yoğun yaşandığı alanlara gitmeyi önermiş, öncülük görevini yerine getirmeye çalışmıştır. Yaşamdaki Apocu duruşu ve savaştaki cesareti ile örnek bir militan olan Sozdar yoldaşımız kısa sürede komutanlaşarak daha fazla sorumluluk üstlenmiştir. Çeşitli düzeylerde komutanlık görevleri yürütmüş, kendisini Apocu felsefe ile yetiştiren bir kadının ulaşabileceği özgürlük düzeyinin en somut örneklerinden biri olmuştur.

Sozdar yoldaşımız uzun süre kaldığı savaş alanlarından sonra 2018 yılında sorumluluk düzeyinde Şehit Beritan Özgür Kadın Akademilerinde görev almıştır. Burada hem kendisini, yeniden yapılandırılan gerilla mücadelesi için hazırlamaya başlamış hem de kadın yoldaşlarının eğitilmesi ve her birinin Demokratik Modernite Gerillası olabilmesi için büyük bir emek vermiştir. Bu eğitim çalışmaları sırasında genç kadın yoldaşlarının Önder Apo’yu daha iyi tanımasını, kendi cinsinin bilincine vararak erkek egemen zihniyetin kadınlara biçtiği kalıpları kırıp özgürlük kapılarını aralamasını sağlamıştır. Kadının özgücüne dayanarak büyük başarılar elde edebileceğinin en iyi örneklerinden biri olan Sozdar yoldaşımız birlikte mücadele yürüttüğü yoldaşlarının da bu seviyeye ulaşabilmesini sağlamaya çalışmıştır. Akademi sürecinde yakaladığı yoğunlaşma düzeyi ile Devrimci Halk Savaşımızın Bakurê Kurdistan’da örgütlendirilip büyütülmesi için Mêrdîn Eyaleti YJA-Star Komutanı görevi ile Bakurê Kurdistan’a düzenlemesi olmuştur. Sozdar yoldaşımız Bakurê Kurdistan’a giderken en öncelikli hedefini, gerilla savaşının büyütülerek Önder Apo’nun elinin güçlendirilmesi ve sonunda Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlamak olarak belirlemiştir. Bu hedefinin gerçekleşmesi halinde halkımızın ve kadınların özgürlüklerine kavuşabileceğini değerlendiren Sozdar yoldaşımız, bu hedefi gerçekleştirecek olanın da Apocu fedai militanlar olduğu gerçeğinin bilincinde olmuştur. Bunun için her zaman fedailik ölçülerinde bir katılımın sahibi olarak 2021 yılında zirveleşen kadın fedailiğinin en önemli sembollerinden biri olmuştur.

İnsanlığa ve halkımıza Sozdar yoldaşımız gibi doğal toplumun en güzel özelliklerini kişiliğinde barındıran bir değeri kazandıran başta değerli ailesi olmak üzere tüm Qamişlo ve yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. Sozdar yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimize bağlılığımızı yineliyor, her ne pahasına olursa olsun mutlaka hayallerini gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz.”