KDP'den ayrıldı, Özerk Yönetime katıldı: Şengal'i savunalım

KDP'ye bağlı Yüksek Aşiret Topluluğu Üyesi Ebu Rayid adıyla tanınan Birhim Derwêş, KDP'den ayrılarak Şengal Özerk Meclisine katıldı, tüm Êzidîleri Şengal'i savunmaya çağırdı.

Bağdat yönetiminin Şengal'e yönelik müdahale tehditlerinin arttığı son dönemde Êzidî toplumu tüm yapısıyla Şengal Demokratik Özerk Yönetimi etrafında toplanıyor.

Şengal'i Êzidxan'ın merkezi gören, Şengal'e yönelik tehditleri de varlık meselesi sayan Êzidîler, şimdiye kadar içinde bulundukları farklı parti ve güçlerden ayrılarak Şengal'e dönüyor ve özerk yönetimde yer alıyor.

KDP'ye bağlı Yüksek Aşiret Topluluğu Üyesi Ebu Rayid adı ile tanınan Birhim Derwêş, ANF'ye konuştu.

'HER ÊZİDÎ ÖZERK YÖNETİM VE ASAYİŞE KATILMALI'

Şengal'e yönelik tehditlere dikkat çeken Ebu Rayid, Şengal'de bulunan Êzidîler ile kurum-kuruluşlarının dışında kimsenin Êzidîlere sahip çıkmadığını, bundan dolayı kendi savaşçıları ile özerk yönetiminin yanında yer almaya karar kıldığını söyledi.

Yanlış fikirler ile başkasının çıkarına hizmet eden Êzidîlere çağrıda bulunan Ebu Rayid, "Êzidî olarak artık kendimizi tanımalıyız. Bize, Şengal'e uygulanan zulmü kabul edemeyiz. Kendisi için, dini için çalışma yürütmek isteyen her Êzidînin özerk yönetime, Êzidxan Asayişine katılması gerekiyor."

Rayid, 3 Ağustos 2014'ten bu yana Şengal'de yürütülen direnişi hatırlatarak, şöyle konuştu: "Şengal'deki kadın, genç, ihtiyar herkes 6 yıldır kendisini örgütleyerek direniyor. Kimsenin şu ana kadar Şengal'i işgal etmesine izin vermediler. Êzidîlerden beklenen ve istenen Şengal'e sahip çıkmalarıdır. Hiç kimsenin Êzidîlere yardım etmediğini fark ettiğimde Şengal'e dönüş kararı aldım, Şengal'deki toplumumuzun içinde hizmet etmeyi uygun gördüm."

'ŞENGAL'E EL UZATMALARINA İZİN VERMEYELİM'

Êzidîliğin geliştirilmesinde Şengal dışında herhangi bir yerlerinin olmadığını vurgulayan Ebu Rayid, "Bu toprak uğruna yüzlerce can feda edildi ve toprağımız böylece korundu. Bizim de başımız bu uğurda feda olsun, şehitlerden daha değerli değiliz. Şengal'de şehit düşmek bizim için ancak şereftir" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Güney Kürdistan'ın farklı yerlerinde bulunan Êzidîlere çağrıda bulunan Ebu Rayid, "Kimsenin Şengal'e el uzatmasına izin vermeyeyim. Kim olursa olsun, Şengal'i işgal etmeye yeltenenler, karşısında tüm Êzidî toplumunu görecektir."