KDP ihanetine karşı gece gündüz sınırda nöbetteler

Rojava halkları KDP’nin Xelîfan’da pusu kurarak haince şehit ettiği gerillaların cenazelerini almak için bir haftadır gece gündüz sınırda eylemde. Eylemciler, “Yeter artık. Sabrımız kalmadı. Sınırları yıkar, gider, cenazelerimizi alırız” diyor.

Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, 5 Ekim 2021 tarihinde KDP’nin pusu kurarak 5 gerillayı şehit etmesi ve cenazelerine el koymasına karşı Sêmalka Sınır Kapısı’nda çadır eylemi başlatmıştı. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının yoğun katılımının olduğu eylem bir haftayı geride bıraktı. Şehit aileleri ve bölge halkı cenazeler alınana kadar eylemi büyüterek sürdüreceğini belirtiyor.

GENÇLER: KDP CENAZELERİMİZİ VERMEZSE SINIRLARI YIKARIZ

TEV-DEM gençliğinden Hogir Qamişlo, KDP’ye uyarıda bulunarak şunları belirtiyor:

“Halk kaç gündür Sêmalka’da başlatılan eyleme kitlesel olarak katılıyor. Yüzlerce gençte eylemde yerini alıyor. Halk, ‘artık sabrımız yok, yeter’ diyor. Cenazelerimi vermezlerse artık sabrımız kalmamıştır. Gençlik olarak kısa sürede cenazelerimizi vermezlerse sınırları yıkarız. KDP bunu iyi bilsin.

KDP ihanetine her genç ve her anne tepkili. Mesut ve Neçirvan Barzani’nin yaptığı bu ihanet artık kabul edilmez. Tarihte nasıl ihanet ettilerse yine etmeye çalışıyorlar. Gençler olarak bu siyasete karşı çıkacağız. Kürt adına çağrılar yapan Barzani ailesinin bugün Başûr’da kalmasını sağlayan da gerilladır. Şengal’in, Rojava’nın, Kobanê’nin çığlığına koşan da PKK’ydi, dağlardaki gerillaydı. PKK, tüm Kürdistan, Kürt halkı ve dünyanın tamamı için hazırdır.

HEVRÎN XELEF’İN ANNESİ DE EYLEMDE

12 Ekim 2019 tarihinde Türk devlet çetelerince şehit edilen Suriye Gelecek Partisi Sekreteri Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mistefa da KDP ihanetine karşı başlatılan eylemde.

Suad Mistefa, “Sêmalka Sınır Kapısı’nda başlattığımız eylem sürüyor. Sözde kardeşlerimiz olan kişilerden cenazelerimizi alana kadar da eylemimizi sürdüreceğiz. Eğer cenazelerimiz başkalarının elinde olsaydı düşmandır, haindir derdik. Ama maalesef cenazelerimiz Kürt kardeşlerimizin elindedir. Cenazelerimizi bekliyoruz, bize teslim etsin. Cenazelerimizi alana kadar eylemimizi sürdüreceğiz” diyor.

EYLEM GECE DE SÜRÜYOR

Sınır hattında KDP ihanetine karşı eylemde olan eylemciler gece boyunca yaktıkları ateşin etrafında bazen şarkılar söylüyor, bazen ağıtlar yakıyor. Gerilla direnişi, Kürt’ün Kürt’e ihaneti gibi birçok konuda parçanın söylendiği gecede, sürekli atılan ‘Bimre xiyanet, bijî berxwedana gerilla’ sloganlarıyla sınırın diğer tarafındakilere sesleniliyor.

Eylemde şarkı söyleyen dengbejiler, KDP’ye seslenerek “Bu savaş aramızda olmasın diye umuyorduk. Ama maalesef oldu. Şehitlerimizi bize versinler, ilişkilerimiz daha da bozulmasın. Kardeşliğe karşı yapılan bu savaş çok zorlayıcı. Tüm Kürtleri ve bölge halkını yıpratıyor. Yüksek sesle onlara sesleniyoruz ama Barzani ailesi ve KDP bize kulak vermiyor. Kardeş kavgasını bırakıp düşmana karşı birleşelim. Yeter artık, birleşme ve düşmana karşı zafer etme zamanıdır” diyor.

KDP SINIRI GEÇEN BARIŞ ANNELERİNİ ENGELLEDİ

Rojava’nın Cizre Bölgesi’nden 26 Barış Annesi, KDP’nin Xelifan’da katlettiği Rojavalı gerillalar Nesrîn Temir (Tolhildan Raman) ile Yusif Îbrahîm’in (Serdem Cûdî) cenazesini almak için dün Sêmalka Sınır Kapısı’ndan Pêşxabûr Sınır Kapısı’na doğru geçmek isterken KDP güçlerince engellendi. Barış anneleri, ne olursa olsun cenazeleri alacaklarını belirterek oturma eylemine geçti.

KDP’DEN SÊMALKA’DAKİ EYLEME MİT ÖNLEMİ

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, eylemin başlatılmasından sonra rahatsız olan ve eylemi kendisi için tehlike gören KDP, yine  Türk devletine başvurarak Türk istihbarat elemanlarını sınır hattına konumlandırdı.

Pêşxabur Sınır Kapısı’nda daha önce de MİT’in parmağı olduğu ortaya çıkmıştı. KDP güçlerinin bir süredir Rojava’dan Başûrê Kurdistan’a geçmek isteyenlere geçiş formu adı altında istihbarat formu doldurduğu, bu esnada MİT elemanlarının sorgusuna maruz kaldığı basına yansımıştı.