Kobanê Üniversitesi: Dilimizde konuşmalı ve düşünmeliyiz

Kobanê Üniversitesi, "Kürt halkı sadece bugün değil, her gün Kürtçe okumalı, konuşmalı, düşünmeli ve yazmalıdır" açıklamasında bulundu.

Kobanê Üniversitesi Edebiyat Fakültesi,  21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Onlarca öğretmen ve öğrencinin katıldığı eylemdeki açıklamayı Kobanê Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eş Başkanı okudu.

'KONUŞMAZSAK YOK OLUR!'

Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Dünya üzerinde dillerin çeşitliliği var ve her canlı kendi gerçekliğini kendi dilinde açıklar. Irak, İran, Türkiye ve Suriye gibi devletler çocuklarına anadilini öğreten Kürtleri yıllarca tutuklayıp, öldürdü. İran devleti en son Kürt çocuklara Kürtçeyi öğreten öğretmen Zara Mihemedî’yi 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Türk devleti de her gün Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikalarına devam ediyor.
Edebiyat Fakültesi Kürt Dili Bölümü olarak, UNESCO’yu halkların doğal hakları ve güzelliğini baltalayan zihniyetin engellemesi ve toplumsal uyumun korunmasına karşı duyarlı olması çağrısında bulunuyoruz.
Dillerin yok olmasının nedenlerinden birisi de ulusların kendi anadillerini konuşmaması ve diline sahip çıkmamasıdır.
Kürt dili dünya tarihindeki en eski dillerden birisidir. Medeniyetin beşiği olan onlarca tarihi mekân bu dilin izini günümüze kadar taşımıştır. Rojava Kürdistan’ında yüzbinlerce öğrenci anadilleri olan Kürtçede eğitim görüyor. Bu gerçeklik göz önünde bulundurulmalı ve dünyada tanınmalı.
Anadil konusunda bütün Kürtlerin, Kürtçeye miras gibi sahip çıkması ve yeni nesillere çok iyi bir şekilde öğretmesi gerekir. Kürt halkı sadece bugün değil, her gün Kürtçe okumalı, konuşmalı, düşünmeli ve yazmalıdır."