Kobanê’de 1 Kasım kutlaması

Kobanê’de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü düzenlenen bir yürüyüş ve mitingle kutlandı.

Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelen kent halkı ve Reqa’dan gelen bir heyet, Şehîd Egîd Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşten önce Reqa Demokratik Sivil Yönetimi heyeti bir açıklama yaptı. Reqa Yasama Meclisi Eş Başkanı Rîhab El-Nafi “Halkların iradesi bir olduğu için bugün Kobanê ile dayanışma günü olarak ilan edildi. Bazıları büyük bir heyecanla ‘Kobanê düştü düşecek’ dediğinde Kobanê, YPG ve YPJ saflarındaki gençler ile enternasyolnalist gençlerin direnişi sayesinde düşmediğini herkese ispat etti. Kobanê özgürlüğün ve demokrasinin sembolü, aynı zamanda DAİŞ’in yenilgisinin başlangıcı olduğu için direnişin başkenti oldu. Kobanê, Suriye halklarının ortak kaderini gerçek bir sisteme oturttu” dedi.

El Nafi, Kobanê direnişi sayesinde, Girê Spî, Minbicê, Reqa, Tebqa ve Dêrazor’un DAİŞ çetelerinden özgürleştirildiğini sözlerine ekledi.

Açıklamada “Kobanê’ye dönük her saldırı Suriye topraklarına, sivil ve uluslararası topluma yapılan saldırı demektir. Özellikle Suriye krizine müdahil olan bütün devletlere dönüktür. Onlar insanlık dışı ve vahşi suçların önüne geçtiği için bu direnişe borçludur” ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklama ardından Şehîd Egîd Meydanı’na doğru yürüyüş başladı. Yürüyüşte, Kobanê direnişi şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşün son durağında yapılan mitingde Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Mistefa Êto, Dünya Kobanê Günü’nü kutladı.

Mistefa Êto, “1 Kasım’dan bahsettiğimiz zaman 15 Ağustos ve 19 Temmuz direnişini hatırlıyoruz. Kobanê’nin kutsal toprakları özgür halkların direnişini bize hatırlatıyor. Bu küçük şehir bütün dünyaya direnişin kalesi olduğunu ispat etti” diye konuştu.

Mitingde bir konuşma yapan Reqa Sivil Meclisi Eş Başkanı Şêx Mihemed Nûr El-Zêb, “Burada Reqa’dan Tebqa ve Baxoz’a kadar üst üste zaferler kazanıldı. Suriye halkı olarak insanlığa karşı olan bütün düşmanlara karşı bir olacağız” diye belirtti.

Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Felek Yûsif,  “Kadın devrimi olarak tanınan bu devrim, kadının direnişi ve mücadelesi ile bugüne kadar ulaştı. Kobanê ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgeleri DAİŞ ve işgalci Türk devletine karşı direnişin sembolü haline geldi” ifadelerini kullandı.

Miting sanatçı Muradê Hemzo Kürtçe ve Arapça şarkılarla sona erdi.