Kürt Dil Bayramı Kuzey ve Doğu Suriye’de kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok bölgesinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde Kürt Dil Bayramı vesilesiyle kutlamalar yapıldı. Kutlama ve etkinliklerde ana dilin korunmasının önemine dikkat çekildi.

ŞEHBA

Şehba kantonuna bağlı Serdem Kampı’nda Kürt Dil Bayramı “15 Mayıs’ın şavkıyla devrimimizi zafere ulaştıralım, işgalciliği yenelim” şiarıyla düzenlenen bir şölenle kutlandı.

Özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra Efrîn ve Şehba Eğitim ve Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Zelox Bekir bir konuşma yaptı. Kürt ve Kurdistanlıların Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan Zelox Bekir, 15 Mayıs gününün Kürt dilinin başarısı ve geliştirilmesi günü olduğunu söyledi.

Şölen çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi ardından sona erdi.

QAMIŞLO

Öğretmenleri Yetiştirme Merkezi, Qamişlo'nun Bişêriyê Mahallesi’nde resim ve el sanatları sergisi açtı.

Sergide, kilden yapılan 88 tablo sergilendi. Kilden yapılan eserler, aynı okulda resim bölümünden okuyan 24 öğrenci tarafından yapıldı.

Qamişlo Okullar Yönetimi aynı kapsamda Şehit Zelal Mûnzûr Spor Salonu’nda bir kutlama gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan öğretmen Henan Bekir, Kürt Dil Bayramı’nı kutlayarak, “Kürt dili tarih boyunca ırkçılık ve asimilasyon saldırılarıyla karşı karşıya kalmıştır. Çünkü Kürdistan’ı işgal edenler her şeyden önce bu dili yok etmeye ve onunla Kürtleri yok etmeye çalıştılar” dedi.

Konuşmaların ardından, müzik gruplarının şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.

Okullar Yönetimi, Çilaxa ilçesinin Dêro Kevinkê köyündeki Şehit Şehrezad Okulu’nda bölge bileşenlerinin folklor ürünlerinden oluşan bir sergi açtı. Öreke (teşî) tevn (dokuma tezgahı) cirn (yalak), giysiler ve dokumalar sergilendi. Ayrıca eski müzik aletlerine de yer verildi. Şehit Şehrezad Okulu öğrencileri, doğal toplum üzerine bir tiyatro oyunu oynadı.

Sergi yarın akşama kadar devam edecek.

HESEKÊ

Hesekê Kantonu Til Temir ilçesi Eğitim Topluluğu, bu vesilesiyle bir açıklama yaptı. Öğretmen Rodî Roso’nun okuduğu açıklamada, Önder Abdullah Öcalan ile Kürt halkının Kürt Dil Bayramı kutlandı.

KOBANÊ

Kobanê Üniversitesi Öğrencileri de, Kobanê’deki Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’de bir kutlama gerçekleştirdi. Kobanê Üniversitesi Eş Başkanı Şêrîn Muslim, Kürt Dil Bayramı’nın öneminden bahsederek, Kürtlere yönelik soykırım operasyonlarına dikkat çekti. Şêrîn, Kürt dilinin korunması için Kürt halkının omuzlarına büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.