'Kutsal şehir' Minbic Suriye için model kent olmaya aday

"Kutsal şehir" olarak bilinen Kuzey Suriye'nin kadim kentlerinden Minbic'te özgürleştirilmesinin ardından bölge halklarının özgürce bir arada ortak yaşamı inşa ediyorlar.

Minbic Askeri Meclisi'nin YPG/YPJ savaşçılarının desteğiyle 15 Ağustos 2016 yılında özgürleştirdiği Minbic'te Arap, Kürt, Çerkes ve Türkmen halkları hep birlikte ortak yaşamlarını inşa ediyorlar.

Suriye'nin en önemli ticaret ve ziraat kentlerinden biri olan Minbic, şu anda Kuzey-Doğu Suriye ile Suriye'nin diğer bölgeleri arasındaki geçiş kapısı olmuş durumda.

Halep'in 90 kilometre kuzeydoğusunda, Cerablûs'un 40 kilometre güneyinde, Kobanê'nin 65 kilometre batısında ve Bab'ın 45 kilometre doğusunda yer alan Minbic'te 400 bini aşkın kişi yaşıyor.

Tarihinde Moğollar başta olmak üzere 7 kez istilaya uğrayan Minbic; Asuri, Roma, Memlük, Fatimiler, Eyyubiler, Selçuklular ve Osmanlı hakimiyetinde kaldı.

İsmi "kutsal şehir" anlamına da gelen Minbic, Suriye iç savaşının başlamasıyla da bölgenin kilit kentlerinden biri haline geldi. Savaşın başlamasıyla 2012 yılında önce Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) eline geçen kent, 2014 yılında ise DAİŞ tarafından işgal edildi.

YPG/YPJ ve Minbic Askeri Meclisi tarafından 1 Haziran 2016 tarihinde Minbic'i özgürleştirme operasyonu başlatıldı ve kent 15 Ağustos 2016 tarihinde DAİŞ'ten arındırıldı.

Kentin ilk sivil yönetimi ise 20 Nisan 2016 tarihinde Kobanê'nin Sirîn kasabasında kurulmuştu. 43 kişilik meclisin üye sayısı, kentin özgürleştirilmesinden sonra 132'ye çıktı.

20 Şubat 2017 tarihinde yapılan toplantıda biri Ermeni, biri Çeçen, 8'i Çerkes, 11'i Türkmen, 40'ı Kürt, 71'i Arap halklarından 132 kişilik meclis kuruldu.

Minbic Sivil Meclisi tarafından yönetilen kent, bir yandan inşa çalışmaları devam ediyor. Diğer yandan kent sakinleri de özellikler tarım ve ticaretle uğraşarak kentin ekonomisini kalkındırıyor.

Minbic sınırları içerisinde Fırat nehrinin hemen üstünde yer alan Necm kalesi ise bölgenin en önemli turistik ve gezi yerlerinin başında geliyor.

Tarihte birçok istila ve zulme tanıklık eden ancak zalimlerin ve istilacıların bugün esamesi okunmazken, sınırları içerisinde bulunan Necm kalesi gibi dimgik ayakta kalan Minbic, geleceğin Suriye ve Ortadoğusu için önemli bir model olarak ulu orta duruyor.