Kuzey-Doğu Suriye'de ders zili çok dilli eğitime çaldı

2019-2020 eğitim-öğretim yılının başladığı Fırat bölgesinde ders zili; demokratik ulus perspektifli, bilimsel ve çok dilli eğitim için çaldı. On binlerce öğretmen ile yüzbinlerce öğrenci ders başı yaptı.

Rojava devrimi ile birlikte bölgede 7 yıldır süren çok dilli eğitim sistemi farklı alanların özgürleştirilmesiyle tüm Kuzey-Doğu Suriye'de hayat bulmaya başladı. Kuzey-Doğu Suriye'de bugün ziller çok dilli eğitim için çaldı.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için hazırlıkları büyük oranda tamamlandı ve bugün bölgede yüzbinlerce öğrenci ve on binlerce öğretmen ders başı yapacak.

Ağırlıklı olarak Kürt ve Arap halklarının yoğunlukta olduğu Fırat bölgesindeki Kobanê ve Girê Spî kantonlarında bugün 90 bini aşkın öğrenci ders başı yapıyor.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi geçtiğimiz yıl çeşitli hata ve yanlışların olduğu ders kitapları ve materyallerinin toplanması ve yeni materyallerin basılması kararı almıştı. Karar doğrultusunda ders kitapları ve materyaller Arapça, Kürtçe ve Süryanice olarak yeniden hazırlandı.

Diğer yandan yaz boyunca binlerce öğretmen pedagoji ve formasyon eğitimine alındı. Ayrıca dersleri zayıf olan öğrenciler ile bölgeye göç eden öğrenciler için de yaz okulu açıldı ve yeni yıla hazırlıklar tüm yaz boyunca devam etti.

Bilimsel ve demokratik ulus perspektifi temelinde hazırlanan yeni ders kitapları ve materyallerin de okullara ulaşmasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı zilinin çaldığı öğrenciler üç dilli eğitime başladı.

Yeni eğitim öğretim yılına ilişkin ANF'ye konuşan Kobanê Öğretmenler Birliği üyesi Aras Ebdurehman, yaz boyunca yeni yıla hazırlık yaptıklarını ve binlerce öğretmenin formasyon ve pedagoji dersleri aldığını kaydetti.

Dördüncü sınıfa kadar sadece anadilde eğitim gören çocuklar, dördüncü sınıftan sonra ise ikinci dil eğitimi de almaya başlıyor ve beşinci sınıfta da yabancı dil eğitimi alıyor.

Ebdurehman, Kuzey-Doğu Suriye'de eğitim sisteminin demokratik ulus temelinde geliştirildiğini kaydederek, "Örneğin Kürt bir çocuk dördüncü sınıfa kadar anadilinde eğitim görüyor. Dördüncü sınıftan sonra da Arapça dili de ekleniyor, beşinci sınıfta ise tercih ettiği yabancı bir dilde eğitim görüyor. Aynı şekilde Arap bir çocuk da ilk dört yıl anadilde eğitim görüyor, dördüncü sınıftan itibaren Kürtçe ve beşinci sınıfta da yabancı bir dil daha öğreniyor" diye belirtti.

Geçtiğimiz yıl basılan ders kitapları ve materyallerinde bazı yanlışların ve baskı hatalarının olduğu için tamamının toplandığını belirten Kobanê Kantonu Eğitim Komitesi Sözcüsü Cumana Misko ise 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için yeni ders kitaplarının basıldığını kaydetti.

Kobanê ve Girê Spî kantonlarından oluşan Fırat bölgesinde yeni eğitim öğretim yılında toplam 839 okulda, 4 bin 200 öğretmen ile 89 bin öğrenci ders başı yapıyor.

Reqa ve bağlı yerleşim yerlerinde ise 340 okulda 5 bin 500 öğretmen ile 150 bine yakın öğrenci ders başı yapıyor.

Tabqa ve kırsalındaki 195 okulda 2 bin 400'ü aşkın öğretmen ile 65 bini aşkın öğrenci ders başı yapıyor.

DAİŞ'ten yeni temizlenen Dêra Zor'daki 465 okulda da 5 bin 400'ü aşkın öğretmen ve 150 bini aşkın öğrenci için ders zili çaldı.

Yeni eğitim-öğretim yılı Minbic'te de 3 bini aşkın öğretmen ve 30 bini aşkın öğrenci için başladı.