Kuzey Doğu Suriye halkları Dünya Rojava Günü için alanlara aktı

Kuzey Doğu Suriye’nin birçok kentinde alanlara çıkan halk, Türk devletinin saldırılarını protesto ederken, Dünya Rojava Günü kapsamında etkinlik düzenledi.

TİL BİRAK

Qamişlo’nun Til Birak ilçesinde binler, 2 Kasım Dünya Rojava Günü için yürüdü.

Til Birak’ın güneyindeki Şehitler Kavşağı’nda bir araya gelen binlerce kişi şehitlerin fotoğrafları ile yürüyüşe geçti.

Şehitler Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşte, sık sık Onur Direnişi’ne destek sloganları atıldı. Burada konuşan Kongreya Star Til Birak üyesi Henan Silêman, “Bugün Dünya Rojava Günü. Dünya halkları DAİŞ’e karşı mücadele veren Kuzey ve Doğu Suriye halklarına vefakarlığını gösterdi. Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını işgal ederek Osmanlıyı canlandırmayı hedefliyor”dedi.

Til Birak Meclisi Eşbaşkanı Sara Behlewî’nin de konuşmasının ardından eylemciler sloganlar atarak eylemi sonlandırdı.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişi, 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla “Rojava, direnişiyle onurludur” sloganıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. QSD, YPG ve YPJ bayrakları taşıyan binler, sık sık işgal karşıtı direniş sloganları attı.

Yürüyüş Selam Camii önünde mitinge dönüştü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Genel Meclisi üyesi Sebrî Efrîn konuşma yaptı. Onur Direnişini selamlayan Sebrî Efrîn, Suriye krizinin çözümü için kurulan anayasa komitesine Kuzey ve Doğu Suriye halklarının dahil edilmemesini eleştirdi.

Eylem Onur Direnişi’ni selamlayan sloganlarla son buldu.

MINBIC

El-Rabta Kavşağı’nda bir araya gelen binlerce kişi El-Wadî sokağına kadar yürüdü.

Minbic Askeri Meclisi bayraklarını taşıyan kitle, Onur Direnişi’ni selamlayan sloganlar attı. El-Wadî sokağında mitinge dönüşen eylemde, Minbic Sivil Meclisi adına Nezîfa Xilo, Suriye Gelecek Partisi adına Ezab Ebûd ve Minbic Kadın Meclisi adına Îbtîsem Ebdulqadêr konuşma yaptı.

Dünya Rojava Günü’nü kutlayan konuşmacılar, Onur Direnişi’ni selamladı. DAİŞ’e karşı direnişin Kobanê’de başlayan direnişin Hecîn ve Baxoz’da zafere ulaştığın belirten konuşmacılar, QSD’nin en tehlikeli terör örgütlerine karşı mücadele ettiğini ve bu sayede dünyayı büyük bir tehlikeden kurtardığını ifade etti. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının direniş halkları olduğunun altını çizen konuşmacılar, bölge halkının asla işgalcilere teslim olmayacağını ifade etti.

Eylem sloganlarla sona erdi.

ŞEDADÊ

Şedadê ve kırsal köylerinden yüzlerce kişi, 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. İlçe meclisi önünden başlayan yürüyüşte, sık sık işgal karşıtı direniş sloganları atıldı.

İlçenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte, QSD bayrakları ve pankartlar taşındı. Kongreya Star binası önünde son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. İlçe Meclisi Yöneticisi Reca Ehmed, Rojava direnişi ile dayanışma gösteren tüm dünya halklarına teşekkür etti.

Türk devletinin bölge halklarını zorla yerinden ederek bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi amaçladığını belirten Ehmed, “Ezilen halkların özgürlüğü için canlarını feda eden kahramanları minnetle anıyoruz. Kahramanca direniş gösteren QSD savaşçılarını selamlıyoruz” dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

TIL TEMIR

Til Temir’de yaşayan Kürt, Arap ve Asuri binlerce kişi, 2 Kasım Dünya Rojava Günü nedeniyle kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Şehit Aileleri Meclisi önünde toplanan binler, Şehit Qendil Kavşağı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte QSD bayrakları ve şehitlerin resimlerini taşıyan halklar, yolda sık sık sloganlar attı. Şehit Qendil Kavşağı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte, Til Temir Meclisi Eşbaşkanı Ebdilrehman Hisên konuştu. Kobanê direnişini hatırlatan Hisên, “Kobanê direnişi hegemon ve diktatör tüm güçlerin planlarını bozdu. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının direniş gücü bütün dünyayı değiştirebilir. Devrimimiz bütün dünyada numune oldu. Birlikte mücadele hattını büyütelim. Faşizmi bitirelim” dedi.

Yürüyüş “Direnmek yaşamaktır” sloganları ile sona erdi.