Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kuruldu

Demokratik Suriye Meclisi, Suriye’nin kuzeyi doğusu için özerk yönetim kurdu.

Özerk yönetim kararı Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) 16 Temmuz’daki toplantısında alınmıştı.

MSD’nin, bu Perşembe günü Eyn İsa’da düzenlediği toplantı ile birlikte, özerk yönetim kararını hayata geçirdi.

Toplantıda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi oluşturulurken, Meclis Başkanlığına Siham Qiryo ve Ferit Ette seçildi.

Eyn İsa’daki toplantıya MSD Eşbaşkanı Emine Umer ve Kuzey Suriye sivil meclisleri ve aşiret önde gelenleri katıldı.

Toplantıda konuşan Emine Umer, “MSD üçüncü konferansında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kurulması önerisinde bulunmuştu. Projenin amacı bölgedeki özerk yönetimler arasında koordineyi sağlayacak bir yönetim sisteminin oluşturulması, yönetim ve güvenlik boşluğunun doldurulması ve Suriye’nin doğusu ile kuzeyinde daha önce kurulan yönetim sistemine göre hareket edilmesidir” dedi.

Umer, “Bu yönetimler bölgede istikrarı sağlamış ve hizmet alanında ihtiyaçları karşılamış, bölgeleri terörist saldırılara karşı koruyabilmiştir” diye ekledi.

MSD’nin özgürleşen alanlarda sivil yönetimler ve meclislerin kurulması için çalışmalar yürüttüğünü belirten Umer, “bölgelerin birbirlerine uzak olmalarına rağmen birbirlerine yardım ettiklerini ve teröre karşı beraber direndiklerini” kaydetti.

Bu yönetimlerin oluşturulma tarihi ve koşullarındaki farklılıklar nedeniyle kimi yetersizlikler yaşandığına işaret eden Umer, özellikle hizmet alanındaki yetersizliklerin halkı olumsuz etkilediğini söyledi.

Umer, yetersizliklerin aşılması ve bölgeler arasında bir denge oluşturulması için de bölge yönetimleri arasında koordine sağlayacak bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Umer, MSD’nin özerk yönetimler ve sivil meclislerle yürüttüğü tartışmaların ardından Kuzey ve Doğu Suriye ortak yönetimi kurulması kararı verildiğini sözlerine ekledi.

Özerk yönetimler ve sivil meclis üyelerinden oluşan ve Yasama Meclisleri tarafından onaylanan 70 kişilik genel meclisi üyeleri listesi hazırladıklarını söyleyen Umer, “Bu temelde MSD olarak bu toplantıyı, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Genel Meclisi’nin ilk toplantısını ilan ediyoruz” diye konuştu.