Kuzey ve Doğu Suriye’de Şengal’i sahiplenme eylemleri

Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal’e ilişkin varılan anlaşma Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal’e ilişkin 9 Ekim’de varılan anlaşmaya tepkiler sürüyor.

TİRBESPİYÊ

Tirbêspiyê’de Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde bir araya gelen onlarca kişi KDP ile Irak hükümetlerinin Şengal’deki Êzidî toplumuna karşı anlaşmalarını ve planlarını protesto etti. Şehit Aileleri Meclisi önünde yapılan açıklamayı Şehit Aileleri Meclisi Yönetim üyesi Nesrin Hisên okudu.

Açıklamada Türk devleti, Irak ve KDP’nin Şengal’deki Êzidî halkının iradesini kırmayı amaçladığı belirtilerek, Kürdistan siyasi partilerine, Türk devletinin Şengal’i Kürdistan’dan ayırma planlarına karşı tarihi sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

DÊRIK

Dêrik’te ise eylemi Genç Kadınlar Birliği üyeleri düzenledi.

Açıklamayı okuyan Genç Kadınlar Birliği üyesi Feyruz Temir, Şengal’e yönelik plan ve komploları kınayarak, “Tüm dünya bilmeli ki biz Kürt halkının başlıca düşmanı işgalci Türk devletidir. Türk devleti tüm insanlığın düşmanıdır. Êzidî toplumuna karşı 73 ferman gerçekleştirildi. Kürt halkı bu gerçekleri unutmamalıdır. Önder Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus, halkların kardeşliği ve ortak yaşam projesi bölgedeki krizin tek çözümüdür” dedi.

Açıklama Şengal direnişinin selamlandığı sloganlarla sona erdi.

ŞEDADÊ

Şedadê’de Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde bir araya gelen onlarca sivil toplum kuruluşu ve askeri kurum üyesi kadın, Şengal halkının iradesi dışında imzalanan anlaşmayı yaptıkları açıklama ile kınadı.

Açıklamayı okuyan Şehit Aileleri Meclisi üyesi Zehra El Ehmed, “Şehit Aileleri Meclisi olarak Şengal’deki Êzidî toplumunun iradesine karşı komploları endişe ile takip ediyoruz. Komploların başlıca amacı Şengal’deki Êzidîlerin iradesini kırmak ve öz yönetim tecrübesini yok etmektir” dedi.

Açıklama komploların kınandığı, Şengal halkının desteklendiği sloganlarla sona erdi.