Kuzey ve Doğu Suriye’de Şengal’i sahiplenme eylemleri

Dêrik ve Girkê Legê’deki Şehit Aileleri Meclisleri ve Tirbêspiyê’deki Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal’e ilişkin anlaşmayı kınayarak, “Êzidîler ve dostları Şengal’e yönelik komploları kabul etmeyecek” mesajı verdi.

Irak hükümeti ve KDP arasında 9 Ekim 2020’de Şengal halkının iradesinin, kurumlarının tanınmadığı anlaşmanın imzalanması protestoları sürüyor.

Dêrik ve Girkê Legê’deki Şehit Aileleri Meclisi, Bağdat ve Hewlêr hükümetleri arasında yapılan anlaşmayı yaptıkları ortak açıklama ile protesto etti. Dêrik’te Şehit Aileleri Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı meclis üyesi Miti Eli okudu.

Girkê Legê’de Rimêlan Şehit Aileleri Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı ise Ebdulselam Bircis okudu.

Açıklamada, “Cizre Bölgesi Şehit Aileleri olarak Şengal halkımızın iradesine karşı anlaşmaları ve komploları takip ediyoruz. Şengal halkı hala kendilerine dönük gerçekleştirilen fermanların acısından kurtulmadı. En son DAİŞ çeteleri yüzünden acılar çektiler. Türk devleti, Irak, KDP gibi bölgedeki güçler Şengal halkının iradesini kırmak, öz savunma ve öz yönetim tecrübesini yok etmeyi amaçlıyorlar” denildi.

Hassas bir süreçte imzalanan bu anlaşmanın Êzidîlere karşı yapıldığını, Şengal deneyiminin sekteye uğratma amacı güttüğünün belirtildiği açıklamada, anlaşmanın Türk istihbaratı ve bölge güçleri tarafından planlanan bir komplo olduğu kaydedildi.

“Kürdistan siyasi güçleri tarihi görevlerini yerine getirmeli, Şengal’in durumunun daha kötüye gitmemesi için harekete geçmelidir” denilen açıklamada şunlar belirtildi: “Çünkü Şengal’in durumundan tüm Kürdistan etkilenecektir. Türk devletinin ve işbirlikçilerinin Kürtlere karşı amaçları bellidir. Bu yüzden uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerini Şengal halkına yardım etmeye, Şengal halkına dönük katliamların önünü almaya çağırıyoruz.”

TIRBESPIYÊ

Tirbêspiyê’deki Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) de Şengal halkına desteklerini ileterek, Şengal halkına dönük komploları durdurma ve Şengal Özerk Yönetimi’ne destek çağrısı yaptı.

Açıklamayı okuyan HPC Yönetim üyesi Hêv Hacê, “HPC güçleri olarak Şengal halkımıza dönük yeni komploları ret ediyoruz. DAİŞ saldırılarında Bağdat ve pêşmerge güçleri Êzidî toplumunu korumadı. Şengal halkı savunma güçlerini ve özerk yönetimi inşa etti. Bu anlaşma eski komploların devamıdır. Ancak Êzidî toplumu ve onlara destek veren tüm dostları bu komploları kabul etmeyecek” dedi.

Açıklamalar Şengal direnişinin selamlandığı sloganlarla sona erdi.