Kuzey ve Doğu Suriye’de işgal saldırıları protestoları

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırıları Kuzey ve Doğu Suriye’de düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Qamişlo kantonunun Amûdê ve Til Hemis, Girkê Legê, Halep ve Şehba’da düzenlenen eylemlerle işgalci Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

TIL HEMİS

Til Hemis’te Özerk Yönetim’e bağlı kurum üyeler başta olmak üzere halkın katıldığı eylem ile Türk devletinin saldırılarını protesto edildi.

Trafik Merkezi önünde bir araya gelen halk tek sesle işgalcilerin Suriye ve Irak topraklarından çıkarılmasının talep edildiği sloganlar attı.

“Türk işgali, talan ve hırsızlıktır”, “Türk işgalinin elektriği kesme politikalarına hayır”, “Türk devletine boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankartların taşındığı yürüyüş ardından Şehitler Meydanı’nda miting düzenlendi.

Mitingde konuşan Kongreya Star üyesi Hele El Xelef, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük saldırılarını kınayarak, gerilla direnişini selamladı.

Til Hemis İlçe Meclisi Eşbaşkanı Xalid El Nayif ise, “Bugün her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız. Bölgelerimizi savunmak için hazır olmalıyız. Bizler güçlerimizin yanındayız” dedi. Miting sloganlar eşliğinde sona erdi.

AMÛDÊ

Amûdê’de de İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük saldırılarını kınamak için Özgür Kadın Meydanı’nda bir eylem düzenlendi.

Şehîd Cîhad Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen halk, Avaşîn direnişini selamlayan sloganlar ve “İşgale ve soykırıma hayır, kadını ve yaşamı birlikte savunacağız, işgalci Türk devletinin Kürt halkına soykırımına sessiz kalan uluslararası topluma hayır” yazılı pankartlarla Türk işgal saldırılarını kınadı.

Uluslararası devletlerin ve Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) saldırılar karşısındaki sessizliğini kınayan Amûdê PYD Meclisi Eş Başkanı Minewer Xalid, “Başûrê Kurdistan hükümetinin sessizliği Kürt halkına ihanettir” vurgusunu yaptı. Xalid, gerillanın Medya Savunma Alanları’ndaki direnişini ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesini selamladı.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Lêge ilçesi Şehid Aileleri Meclisi konuya ilişkin Rimêlan ilçesinde bulunan meclisleri önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan meclis üyesi Tacedin Ferho, “Gerilanın direnişinin bir kez daha Kürdistan’ savunan binlerce kahramanın olduğunu gösterdi” dedi.

Uluslararası kamuoyuna seslenen Ferho, Medya Savunma Alanlarına yönelik baskıların durması için Türkiye’ye baskı uygulanması gerektiğini söyledi.

HELEB

Haleb’in Eşrefiye ilçesi Şêxmeqsûd Şehit Aileleri Meclisi de meclis önünde aynı kapsamda basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan, Meclis Eşbaşkanı Roşin Musa, saldırının planlı olduğunu ifade etti. Roşin, “Ermeni Soykırımının yıldönümünde böyle bir saldırı yaparak mesaj vermek istediler. Bununla nasıl Ermenileri katlettiysek sizi de katlederiz demek istediler” diye konuştu.

Roşin, “Türk devleti çıkarlarını gerçekleştirmek için Suriye ve Irak’la anlaşma yaparak Şengal, Şehba, Til Rifet ve Medya Savunma Alanları’na saldırdı” dedi.

ŞEHBA

Efrin Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri, Şehba Kantonunda bulunan Til Qerah ve Ehras ilçesi arasındaki yolda bir araya geldi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan eylemciler, “Bijî berxwedana gerilla”, “Zap, Avaşin ve Metina mutlaka kazanacaktır” ve “İşgalci Türk devletini Kürdistan dağlarında bitireceğiz” pankartları açıldı.

Til Qerah köyünde başlayan yürüyüş, Gençlik Hareketi’nin Ehras ilçesinde bulunan merkezine kadar devam etti. Katılımcılar attıkları sloganlarla Önder Abdullah Öcalan ve  Gerilanın Zap, Avaşin ve Metina direnişlerini selamladı. Devrimci Gençlik Hareketi önünde açıklama yapıldı. Açıklamayı, Lilas Sido Kürtçe okudu.

İşgalci Türk devletinin Kürt kimliğini yok etmek için saldırdığını belirten Lilas Sido, kapitalist sistemin kendini halkların kimliğini yok etme üzerinde inşa ettiğini belirtti. İşgalci Türk devletinin Kürdistan dağlarındaki yenilgilerine dikkat çeken Lilas Sido, “Türk devleti Kürdistan dağlarındaki yenilginin intikamını almak için Zap, Avaşin ve Metina’ya saldırdı” diye ifade etti.

Lilas Sido, Genlik Hareketi, Genç Kadınlar ve Efrin halkı olarak işgalci Türk devletini yeninceye kadar direneceklerini vurguladı.

Eylem atılan sloganlar ve gerilla direnişin selamlamasıyla son buldu.