On binler Türk işgaline karşı alanlara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na bağlı bir çok kentte Türk işgal tehditlerine karşı onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Qamişlo Kantonu’nun Tıl Hemis ilçesinde bir araya gelen binlerce kişi, Türk işgaline karşı yürüdü. Yürüyüş İlçe Meclisi önünde başladı.

“Türkiye’nin Topraklarımızdaki Varlığına Hayır!”, “Terörist Erdoğan’a Hayır!” ve “Özgür Kadın İradesiyle İşgalciliği Yıkalım” yazılı pankartların açıldığı yürüyüş, ilçe merkezindeki Şehitler Meydanı’na kadar devam etti.

Burada Tıl Hemis ilçe halkı adına konuşma yapan şehit babası Mihemed Xilêwî, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik devam eden tehditlerini kınadı. Xilêwî, Tıl Hemis halkı, kanaat önderleri ve kurumları olarak Türkiye’nin tehditlerini kabul etmediklerini söyledi.

TÜRKİYE KARANLIK BİR TARİHE SAHİP

Tıl Hemis’teki aşiretler adına konuşan Abdulxaliq Abdullah, “Türkiye kara bir tarihe sahiptir. Terörün bu bölgelere geçmesini sağlamış, Suriye’yi harabeye çevirmiştir. Türkiye, halkın kendi iradesiyle yaşamasını istemediği gibi kendi çıkarlarını gerçekleştirmek istemektedir ve biz buna karşı duracağız” dedi.

SINIR HATTINDA DİRENİŞ

Girê Spî’de de binlerce kişi sokaklara çıkara sınır hattına yürüdü. DAİŞ çetelerine karşı mücadelede şehit düşen savaşçıların fotoğraflarını taşıyan eylemciler, kentin doğusundaki Mişêrfa Azo köyünde, Türkiye sınırı karşısında insan zinciri oluşturdu. Halk, daha sonra sınır hattındaki Nis Til köyü ile Minbeteh mahallesinde de eylem başlattı. Girê Spî halkı, Nis Til ve Mişêrfa Azo köyleri ile Minbeteh mahallesinde işgale karşı canlı kalkan eylemi için çadır kuracak.

DERİK’TE YÜRÜYÜŞ: TÜRK DEVLETİ VAHŞETİYLE BİLİNİR

Dêrik kent merkezinde binlerin katıldığı yürüyüşte de Türk devletine karşı sloganlar atıldı. Özgürlük Meydanı’nda başlayan yürüyüş çarşı merkezi ve ana caddelerde devam etti.

Yürüyüşün ardından bir konuşma yapan Dêrik İlçe Meclisi Eşbaşkanı Sahêb Osman, “Türk ve çetelerinin faşizmine hayır. DAİŞ çetelerini bitirme uğruna binlerce şehit veren Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin tehditlerine sessiz kalmayacak” dedi.

Osmani “Türk devletinin tarihi vahşetiyle bilinir. Kuzey ve Doğu Suriye halkları işgalcilere karşı birlik olmalıdır ve mücadelelerini büyütmelidir” diye ekledi.

Suriye Kürt Demokratik Partisi Siyasi Komitesi Üyesi Şûkrî Hemo ise, “Kuzey ve Doğu Suriye halkları büyük bir ruhla Türk işgaline karşı meydanlarda bekliyor” ifadelerini kullandı.

TIRBESPIYÊ: YENİ OSMANLIYA HAYIR

Türk devletinin işgal hazırlıklarını açık bir şekilde duyurması ardından Tirbespiyê ilçesinde binlerce kişi bir araya gelerek, Türk devletine karşı yürüdü.

İlçedeki Kongreya Star binası önünde başlayan yürüyüşte QSD ve TEV-DEM bayrakları ile “Yeni Osmanlıya Hayır!”, “Yaşasın Halkların Birliği” yazılı pankartlar dikkat çekti. Eylemcilerin kent merkezine ulaşması ardından esnaflar da kepenk kapatarak yürüyüşe katıldı.

Yürüyüş, Şehit Yekta Herekol Akademisi’ne kadar devam etti. Burada Tirbespiyê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Abdulrehmî Hiso, PYD Üyesi Silêman Bedir ve Kongreya Star adına Mewa Xelîfe, birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin tehditlerine tepki gösterildi ve direniş mesajları verildi.

GIRKÊ LEGÊ: İŞGALE KARŞI DURMA GÜCÜMÜZ VAR

Girkê Legê’nin Şehit Xebat Meydanı’nda bir araya gelen binlerce Türk devletini protesto eden sloganlar attı.

İlçe merkezinde açıklama yapan Kongreya Star Yöneticisi Meliha Ebdellah, “Türk devleti yıllardır Kürt halkını kırımdan geçirmek istiyor ve Kürt iradesini yok etmeye çalışıyor” dedi.

Ebdellah, “Türkiye Suriye’deki çete gruplara da destek veriyor. Bizler her zaman demokratik ulus sistemini esas alıyoruz. Türkiye bugün bölgeye saldırmaya çalışıyor. İşgale karşı durmaya inancımız ve gücümüz var” ifadelerini kullandı.

Girkê Legê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Cemil, “Tüm halklara çağrım birlik olsunlar ve mücadele etmeye hazır olsunlar” dedi.

TIL KOÇER: İRADEMİZ İŞGALDEN DAHA BÜYÜK

Til Koçer ilçesinde de yüzlerce kişi işgal tehditlerine karşı alanlara çıktı.

İlçe merkezinde başlayan yürüyüşte konuşan Til Koçer İlçe Meclisi Eşbaşkanı Newaf Xidan, “Bizim irademiz Türkiye’nin işgalinden daha güçlüdür” diye belirtti.

Xidan, “Herkese yardım etmek ve kazanımlarımızı korumak için kurumlarımızı kurduk. Suriye hepimizindir. Bütün dünyaya topraklarımıza yönelik işgali kabul etmediğimizi ispatlayacağız” ifadelerini kullandı.

DERAZOR’DAN İNSANLIK KRİZİ UYARISI

Derazor Sivil Meclisi, işgal tehditlerine karşı Meclis binası önünde basın açıklaması yaptı. Derazor Sivil Meclisi Eşbaşkanı Samir Abdullah, QSD’nin tehditler karşısında sınır güvenliğini korumak zorunda kalacağını belirtti.

Abdullah, “QSD’nin çekileceği alanlarda bölgesel devletler menfaatleri doğrultusunda yönelimlere başlayacaktır. Derazor’da son dönemlerde yaşananlar da tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir” dedi.

Abdullah, “Türkiye’nin olası bir işgal saldırısında insanlık krizi yaşanacaktır. Bu temelde tüm Suriye halklarına sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Tüm halklara QSD’ye destek verme ve büyük bedeller karşılığında elde edilen kazanımları koruma çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.