Paramiliter bir suç şebekesi olarak Difaa El Watani

Son günlerde Qamişlo ve Hesekê'de imza attıkları provokasyonlarla yeniden gündeme gelen Difaa El Watani'nin geçmişi, örgütlendirilmeleri ve pratikleri savaş suçlarıyla dolu.

Şam hükümetinin Difaa El Watani isimli paramiliter unsurları üzerinden son günlerde Qamişlo ve Hesekê'de gerçekleştirdiği provokasyonlar gözleri yeniden bu yapıya çevirdi.

Hükümetin Şehba ve Halep'e ambargo uygulaması ve keyfi tutuklamalara başlaması sonrası bu bölgelerde yaşanan gerilim Qamişlo ve Hesekê'ya da sıçradı.

Difaa El Watani isimli paramiliter unsurlar, son günlerde Hesekê ve Qamişlo'da doğrudan sivilleri hedef alma, kaçırma ve provokasyon zemini oluşturma eylemlerine yoğunluk verdi.

Son günlerde Qamişlo ve Hesekê'de yaptıkları provokasyonlarla yeniden gündeme gelen Difaa El Watani çetelerinin örgütlendirilmesi ve pratikleri de savaş suçlarıyla dolu.

Suriye iç savaşının başlamasıyla Suriye istihbaratı, Muhaberat, tarafından örgütlendirilen Difaa El Watani isimli yapının örgütlendirilme tarihi biraz daha eski.

Arap Baharı eylemlerinin başlaması ve bu eylemlerin Suriye'ye sıçrama ihtimali ufukta görülünce, o güne kadar Arap ülkeleri içerisinde en güçlü istihbarat bilinen Muhaberat da kimi hazırlıklara girişti.

2009 yılının sonlarına doğru Muhaberat tarafından bazı isimler, milis örgütlenmeleri ve kontr-gerilla eğitimleri için İran'a gönderildi.

Gönderilen bu İran istihbaratı İtlaat tarafından yaklaşık iki aylık eğitimlerden geçirilen bu kişiler, ağırlıklı olarak İran'daki Besic (istihbarata bağlı gönüllülerden oluşan komiteler) sistemi üzerine eğitim aldı.

Suriye'ye dönen bu kişiler, Hava İstihbarat'a bağlı olarak Şam ve Halep başta olmak üzere milis örgütlenmesine başladılar.

Baas partisinin kurucularından Hafız Esad'ın içinden geldiği kurum olan Hava İstihbarat'a bağlı çalışmaları, söz konusu yapının gücünü gün geçtikçe arttırdı.

2011 yılında Suriye'de Cuma Öfkesi eylemlerinin başlamasıyla bu kişiler daha çok eylemcilerin içerisine girerek, provokasyon zemini oluşturma ve eylemlere katılan kişileri istihbarata rapor etme gibi bir rol oynadı.

2012 yılında çatışmaların başlaması üzerine daha önce cinayet, hırsızlık, gasp, tecavüz, organize suç gibi birçok adli suçlu salıverildi. Salıverilen birçok kişinin bu yapıya dahil edilmesi sağlandı.

2012'de resmi olarak kurulan Difaa El Watani özellikle Halep ve Şam gibi kentlerde rejime büyük destek verdi.

İlk önce ispiyonculuk, fişleme ve provokasyon gibi istihbarati bir çalışmalarda yer alan bu yapı, daha sonra şehirlerdeki operasyonlarda da yerlerini aldılar.

Daha sonra İran Devrim Muhafızları'na bağlı ve Kasım Süleymani komutanlığındaki Kudüs Gücü ile Hizbullah'a yakın çalışmaya başlayan Difaa El Watani, Suriye'nin birçok kentinde hızla örgütlendiler.

15 gün ile bir ay arasında değişen eğitimlerin ardından kentlerde görevlendirilen bu yapının sayıları hızla arttı ve 2013 yılında sayıları 40 bini aştı.

2012, 2013 ve 2014 yıllarında Humus, Hama, Dera, Lazkiye, Şam ve Halep gibi vilayetlerde cinayet, işkence, insan kaçırma, tecavüz, fidye ve talan gibi işledikleri savaş suçları iyice arttı.

Birçok yerde DAİŞ, El Nusra ve İhvancı örgütlerle aralarında geçişkenlik olan Difaa El Watani'nin üyeleri birçok kentte savaş sırasında saf da değiştirdi.

DAİŞ'in Temmuz 2015'te Hesekê'ye yaptığı saldırılarda Difaa El Watani'nin birçok üyesi saf değiştirerek, DAİŞ'e katıldı.

YPG/YPJ savaşçılarının müdahalesiyle günler süren şiddetli çatışmaların ardından Hesekê'nin DAİŞ'in eline geçmesi önlenmişti.

Suriye parlamentosu, Ağustos 2013'te o güne kadar yasal bir dayanakları olmayan bu paramiliter yapılanmaya yasal bir kılıf buldu. Suriye parlamentosu, şirketlere milisleri finanse etme yetkisi veren bir kararname çıkardı.

Koruma zırhının gelmesi ve finans kaynaklarının da tespitiyle Difaa El Watani'nin üye sayısı arttı ve bu paramiliter yapının şimdiki sayısının da 100 bini aştığı tahmin ediliyor.

Kararnamenin çıkmasıyla, Şam'da bir şirketi olan Fadi Ahmed (Fadi Saqir olarak da biliniyor) Difaa El Watani'nin finansörlüğü ve komutanlığında öne çıkmaya başladı.

ABD'nin Ağustos 2020'de Sezar yasası kapsamında yaptırım listesine aldığı 39 isim arasında Fadi Ahmed de bulunuyor.

Difaa El Watani’nin son günlerde Hesekê ve Qamişlo’da provokasyonlara imza atması üzerine İç Güvenlik Güçleri söz konusu yapının bulunduğu mahallelerin etrafındaki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise hem Rusya, hem de Şam rejimine Difaa El Watani güçlerinin provokasyonları konusunda uyarılarda bulundu.